Αρχική Τελευταία Νέα Ο ιός «δεν έχει κουραστεί», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Ο ιός «δεν έχει κουραστεί», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Οι πολίτες έχουν αρχίσει να κουράζονται από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις όσο ο κόσμος αναμένει ένα εμβόλιο, δήλωσε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Έντεκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19 –που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους, έχει προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως και έχει ανατρέψει τις ζωές όλων– ο Τέντρος υπογράμμισε ότι το να βασιζόμαστε σε υποσχόμενα, αλλά όχι ακόμη με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα εμβόλια είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα.

“Μπορεί εμείς να έχουμε κουραστεί από την covid-19, αλλά αυτή δεν έχει κουραστεί με εμάς. Οι ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται, αλλά ο ιός δεν έχει αλλάξει σημαντικά ούτε οι τρόποι περιορισμού του”, προειδοποίησε ο Τέντρος μιλώντας στο Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι.

Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, ακόμη και lockdown, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της πανδημίας και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας τους.

Τη Δευτέρα η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει έδειξε να είναι 90% αποτελεσματικό έναντι της covid-19, βάσει των αρχικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών τρίτης φάσης που διεξάγει.

“Χρειαζόμαστε άμεσα ένα εμβόλιο, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο και να βασίζουμε όλες μας τις ελπίδες εκεί”, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορονοϊού τελικά παρασκευαστεί, να μοιραστεί δίκαια, και κυρίως με τις φτωχές χώρες.

Euronews