Αρχική Τελευταία Νέα Ολοκληρώνονται με σταθερό ρυθμό οι εργασίες για τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού...

Ολοκληρώνονται με σταθερό ρυθμό οι εργασίες για τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού – Φωτορεπορτάζ

DSC 0257

Οι εργασίες ανακαίνισης, που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το ΤΕΠΑΚ κατόπιν συμφωνίας με το Δήμο Λεμεσού, είχαν σταματήσει το 2012 λόγω αδυναμίας του τότε εργολάβου, ενώ στην πορεία προέκυψαν διάφορα άλλα προβλήματα, τα οποία καθυστερούσαν την ολοκλήρωση του έργου.

 

Σήμερα οι εργασίες συνεχίζουν με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται πριν το τέλος του 2017 να παραδοθεί στον Δήμο και το Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου

Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κτήρια της Λεμεσού και ορόσημο της ιστορικότητας της πόλης ενώ η τοποθεσία της σηματοδοτεί πως βρίσκεσαι στο κέντρο της Λεμεσού.

 

DSC 0257 DSC 0264

 

Ιστορική Αναδρομή

Το κτήριο ακολουθείται από μια πληθώρα γεγονότων η οποία κάνει την εμφάνιση της από το 1919 όπου και άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες ανεγέρσεως του μεγάρου.

 

ljDSC 0261

 

Ο σχεδιασμός και η ανέγερση του αποτελούν μια συνεργασία του μεγαλέμπορου Αντώνη Πηλαβάκη με τον γνωστό αρχιτέκτονα Edouard Niermans τον οποίο γνώρισε στην Ελλάδα το 1914. Τα σχέδια του μεγάρου έφεραν τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής Ναπολέοντος του Γ’ με αφορμή τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε ο Πηλαβάκης για το Μονακό και την επιθυμία ανέγερσης μια προσωπικής κατοικίας η οποία θα έφερε τα χαρακτηριστικά του περίφημου καζίνου του Μόντε Κάρλο.

 

Το κτήριο ολοκληρώθηκε το 1934, ύστερα από 15 χρόνια εργασιών και προκαλούσε δέος και θαυμασμό σε όσους αντίκριζαν το αριστουργηματικό αυτό κτήριο, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ένα σπουδαίο κόσμημα για την πόλη και την εποχή.

 

Γύρω στο 1966 το μέγαρο πωλήθηκε και η Ζήνα Κάνθερ κατέβαλε ένα μέρος της δαπάνης της αγοράς ενώ στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Δήμου όπου στεγάστηκε εκεί η  Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λεμεσού, που μέχρι τότε λειτουργούσε στο Δημαρχείο. Με τις παρεμβάσεις που δέχτηκε το κτήριο για την προσαρμογή της βιλιοθήκης επέφεραν απαράδεκτες αλλοιώσεις στην αυθεντική του μορφή.

 

Το κτήριο σήμερα βρίσκεται υπό ανακαίνιση και συντήρηση ύστερα από 6 χρόνια καθυστέρησης και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα 60000 αρχεία που βρίσκονται στην σημερινή  Δημοτική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται μαζί με την Πινακοθήκη Λεμεσού καθώς και αρχεία που βρίσκονται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.