Αρχική Τελευταία Νέα Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου: Καταδικαστέες και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ.Χαμπιαούρη

Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου: Καταδικαστέες και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ.Χαμπιαούρη

Ο Όμιλος Ανθρωπιστών καταδικάζει τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΕΛΑΜ το οποίο, κατά ομολογία του ίδιου κόμματος, αποτελεί το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Τόσο η η επίσκεψη καθαυτή όσο και οι  δηλώσεις του Υπουργού, ότι συμμερίζεται τις ίδιες αξίες και αρχές με τη νεοναζιστική αυτή οργάνωση, αποτελούν επικίνδυνη οπισθοδρόμηση και πολύ σοβαρό πλήγμα στην παιδεία του τόπου.

Ο Υπουργός Παιδείας σε δημόσιες δηλώσεις του,  συμφώνησε σε κοινές αξίες και αρχές με το ΕΛΑΜ και αναφέρθηκε σε εκπαίδευση που θα βασίζεται στην ελληνορθόδοξη παράδοση και σε ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ενισχύει τις εύλογες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας της κοινωνίας των πολιτών, μετά και την εκπεφρασμένη πρόθεσή του στην αρχή της θητείας του αμέσως μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του ΥΠΠ, για εμπλοκή και ενίσχυση του ρόλου της εκκλησίας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ο Όμιλος Ανθρωπιστών, έχοντας ως κύριο μέλημά του τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας, την προώθηση της επιστημονικής σκέψης, την ενίσχυση του ορθολογισμού στην παιδεία και τον πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους,  καταγγέλλει την στάση του Υπουργού Παιδείας για προνομιακή μεταχείριση και εμπλοκή της εκκλησίας στα της Παιδείας μας και εκφράζει την έντονη απαρέσκειά του καταδικάζοντας τον Υπουργό για την προώθηση της ελληνορθόδοξης και ελληνοχριστιανικής κατεύθυνσης της δημόσιας παιδείας.

Υπενθυμίζουμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ότι το κράτος μας είναι ευρωπαϊκό, δικοινοτικό και κοσμικό και ότι με βάση το άρθρο 18.3 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας “Όλες οι θρησκείες είναι ίσες ενώπιον του Νόμου. Μη θιγόμενης της κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητος των Κοινοτικών Συνελεύσεων, ουδεμία νομοθετική, εκτελεστική ή διοικητική πράξη της Δημοκρατίας δύναται να κάμει δυσμενή διάκριση εις βάρος οποιουδήποτε θρησκευτικού ιδρύματος ή θρησκείας”. Η αναφορά του Υπουργού σε εκπαίδευση βασισμένη σε χριστιανικά ιδεώδη και ορθόδοξη παράδοση λαμβάνει, δυστυχώς, υπόψην μόνο την επικρατούσα θρησκεία της μαθητικής κοινότητας αγνοώντας πλήρως αλλόθρησκους, αλλόδοξους, άθεους και άθρησκους μαθητές και μαθήτριες, τους οποίους οφείλει να εκφράζει και να υπηρετεί ισάξια.

Ο εκσυγχρονισμός και ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας μας προϋποθέτουν κοσμικό κράτος στο οποίο οι ρόλοι εκκλησίας-πολιτείας θα είναι διακριτοί και ξεκάθαροι. Ο Όμιλος Ανθρωπιστών υπερασπίζεται την αρχή του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους και διεκδικεί ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών (συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των παιδιών) από το κράτος, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών τους πεποιθήσεων.

Την ημέρα παραλαβής του Υπουργείου του, ο Υπουργός είχε δηλώσει: “Από εμάς εξαρτάται το πώς τα παιδιά μας θα μπορέσουν να διαπαιδαγωγηθούν σωστά, να καλλιεργήσουν αξίες και αρχές, για να μπορέσουν μετά να τα μεταφέρουν στη μετέπειτα κοινωνία…Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη”. Καλούμε, λοιπόν, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες ευθύνες που του αναλογούν και οι οποίες απορρέουν από το κρίσιμο αξίωμα  που κατέχει, να αναλογιστεί το μέλλον της παιδείας αυτού του τόπου και να ανακαλέσει άμεσα τις απαράδεκτες δηλώσεις του.

Όπως πολύ εύστοχα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Το γεγονός και μόνο ότι Υπουργός υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης σε δικοινοτικό κράτος, αναφέρεται στη θρησκεία και όχι στην επιστήμη ως πυξίδα για την εκπαίδευση στη χώρα που αντιπροσωπεύει, στον 21ο αιώνα, είναι μεσαιωνικό, τραγικό και ανώριμο”.