Αρχική Πρόσωπα Όσα ξέρουμε για τον υποψήφιο Δήμαρχο Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη

Όσα ξέρουμε για τον υποψήφιο Δήμαρχο Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη

Από χθες το απόγευμα, ο γνωστός Λεμεσιανός αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης, είναι και επίσημα υποψήφιος για τη Δημαρχεία της πόλης. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία ΤΕΠΑΚ, έδωσαν το παρών προσωπικότητες της Λεμεσού από όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Αρμεύτης εστίασε στις δυνατότητες της πόλης, στην προοπτική ανάπτυξη υπέρ του συνόλου των κατοίκων, στο σχέδιο που χρειάζεται για την επίτευξή της, αλλά και στα πλεονεκτήματά της Λεμεσού, ξεχωρίζοντας ως βασικότερο το πνεύμα των κατοίκων της.

Γιος του δολοφονημένου από την ΕΟΚΑ Β’ αγωνιστή, Ανδρέα Αρμεύτη, ο ίδιος από νεαρή ηλικία είναι ενεργός πολιτικά στους αγώνες για την εμπέδωση της δημοκρατίας και την προώθηση της συμφιλίωσης. Γνωστός για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες, ο Γιάννης Αρμεύτης σε όλη την πορεία της ζωής του εργάζεται για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και την υπέρβαση του διχασμού στην Κύπρο. Το 2014 μάλιστα, ίδρυσε το Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας “Ανδρέας Αρμεύτης”, επιδιώκοντας και μέσω αυτού του βήματος, την επίτευξη αυτών των στόχων. Από το 2018 κατέχει τη θέση του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών.

Σε ηλικία 50 ετών έχει δημιουργήσει ένα από τα γνωστότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Λεμεσού, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα, αποσπώντας μάλιστα το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για έργο Νέου Αρχιτέκτονα το 2007. Οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει μαζί του, τον χαρακτηρίζουν ως έναν ικανό manager που ξέρει να σχεδιάζει, να διαχειρίζεται και να ολοκληρώνει τα έργα που αναλαμβάνει. Την εγκυρότητα των ισχυρισμών αυτών μάλλον μαρτυρεί η διπλή θητεία του ως Δημοτικός Σύμβουλος επί Δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου, με χαρτοφυλάκιο σχετικό με την ανάπτυξη της πόλης, , τη δεκαετία που κατά γενική ομολογία η Λεμεσός εκσυγχρονίστηκε. Ο τρόπος εργασίας του φάνηκε να έχει επηρεάσει και την πολιτική του πορεία. Ο Γιάννης Αρμεύτης, ως μη παραδοσιακός πολιτικός προτίμησε να μιλήσει συγκεκριμένα, για το όραμά του αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα υλοποιηθεί. Στη χθεσινή του μάλιστα ομιλία, ανέφερε πως κάθε μεγάλη παρέμβαση που θα προτείνει θα περιλαμβάνει το προϋπολογιζόμενο κόστος, αλλά και τις πηγές άντλησης των αναγκαίων κονδυλίων. 

Η υποψηφιότητά του, όπως εξήγησε, έχει στόχο να διαμορφώσει τη Λεμεσό ως μία Ευρωπαϊκή πόλη, με ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Όπως ο ίδιος σημείωσε, αντλεί δύναμη από το σημαντικό έργο της πρωτοβουλίας πολιτών «Για τη Λεμεσό», του φόρουμ πολιτών που έχει ξεκινήσει μία πλατιά συζήτηση και θα καταλήξει σε συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα αναγκαίων παρεμβάσεων για την πόλη, με γνώμονα όχι μόνο την επίλυση των σημερινών προβλημάτων, αλλά κυρίως την αναπτυξιακή πορεία της Λεμεσού.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, θερμή ανταπόκριση από τους συγκεντρωμένους είχαν οι αναφορές του υποψηφίου στη δημιουργία εναλλακτικών δικτύων διακίνησης, πεζοδρόμων και χάραξης γραμμών μέσων μεταφοράς, που όπως ο ίδιος επισημαίνει, μπορούν να καταστήσουν τη Λεμεσό σε «πόλη των 15’». Η απήχηση των θέσεων αυτών, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί, αφού ένα από τα βασικότερα ζητήματα της πόλης, ομολογουμένως είναι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων πρασίνου. Ο ίδιος μάλιστα, όντας σχεδόν 30 χρόνια Αρχιτέκτονας, φαίνεται να έχει πλεονέκτημα στα ζητήματα αυτά, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις παρεμβάσεις που χρειάζονται.

Ο Γιάννης Αρμεύτης είναι νυμφευμένος με τη Μαρίνα Χατζηλοΐζου-Αρμεύτη, ενώ μαζί έχουν αποκτήσει την κόρη τους, Χρυσήλια. Στο χρόνο που απομένει μεταξύ επαγγελματικών υποχρεώσεων, οικογενειακής ζωής και ενασχόλησης με τα κοινά, ο ίδιος προσπαθεί να βρίσκει χρόνο για περπάτημα και άθληση στην παραλία, και κολύμπι, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.