Αρχική BusinessNews Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ και προσβασιμότητα στον τουρισμό

Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ και προσβασιμότητα στον τουρισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, αποτελεί μια ακόμη αφορμή για την επανάληψη των μηνυμάτων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στα θέματα προσβασιμότητας. Η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας από το σύνολο των οργανισμών και φορέων αποτελεί ελάχιστη ένδειξη συνεισφοράς στην κοινή προσπάθεια αναχαίτησης του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια παροχής ίσων ευκαιριών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους.

Ο τομέας του τουρισμού, ο οποίος είναι στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο. Η ύπαρξη, εντός των ξενοδοχειακών μονάδων, υποδομών προσβασιμότητας αφενός δίνει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ισότιμα, χωρίς αποκλεισμό τη διαμονή τους και αφετέρου συνεισφέρει στην καλλιέργεια κουλτούρας προσβασιμότητας ευρύτερα στην κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο από τον Ιανουάριο του 2023 εισήγαγε στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού έναν έκτο πυλώνα, που αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών της χώρας μας με στόχο την αναβάθμιση της προσβασιμότητας και μεταμόρφωσης της Κύπρου σε ελκυστικό προσβάσιμο τουριστικό προορισμό.

Το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa δείχνει τον δρόμο

 

Το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, εξ αρχής είχε ιεραρχήσει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα προσβασιμότητας, εξ ου και στο σύνολο των εγκαταστάσεων της υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας υπάρχουν υποδομές που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τη διαμονή τους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Ενδεικτικά, το ξενοδοχείο διαθέτει πέντε δίκλινα δωμάτια με πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς και ευρύχωρο ασανσέρ για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

Ράμπες για διευκόλυνση της προσβασιμότητας υπάρχουν σε χώρους εντός και εκτός του ξενοδοχείου, όπως στο λόμπι, στις πισίνες, στα διεθνούς φήμης εστιατόρια Il Teatro και LPM, στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, στο μεγαλύτερο κέντρο δραστηριοτήτων για παιδιά στην Ευρώπη Park Kidz, στο Park Fit health club, ενώ αντίστοιχες υποδομές υπάρχουν στην παραλία του ξενοδοχείου καθώς και προς το κοσμοπολίτικο Nammos Limassol.

Επίσης, το ξενοδοχείο διαθέτει ειδικά μαξιλάρια για άτομα με προβλήματα ακοής. Τα συγκεκριμένα μαξιλάρια ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια συναγερμών πυρκαγιάς.

Είναι σημαντικό τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να απολαμβάνουν ίσες συνθήκες διαβίωσης και συμμετοχής με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Και αυτό πρέπει να καταστεί κουλτούρα. Ο τομέας της φιλοξενίας μπορεί να δείξει το δρόμο, δημιουργώντας συνθήκες πραγματικής ισότητας και ίσων ευκαιριών.