Αρχική Τελευταία Νέα Παραδίδουμε οικονομία σε γερές βάσεις είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Παραδίδουμε οικονομία σε γερές βάσεις είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Θα παραδώσουμε μια οικονομία δομημένη σε γερές βάσεις και έναν κρατικό μηχανισμό έτοιμο να ανταποκριθεί στις όποιες απρόβλεπτες κρίσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στην 95η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στη νέα κρίση που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση που προηγήθηκε και τις πληθωριστικές τάσεις και ενεργειακές επιπτώσεις που δημιουργούνται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε “θέλω να αισθάνεστε ασφαλείς”, καθώς είναι μια κρίση «την οποία αντιμετωπίζουμε, ως ακριβώς και τις προηγούμενες, με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα», ενώ σημείωσε ότι την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα ακολουθήσει και ο επόμενος Πρόεδρος.

Η διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου που υιοθετήθηκε, θα είναι καθοριστικής σημασίας ως προς τη διαχείριση και της παρούσας κρίσης, καθώς έθεσε στοχευμένα στο επίκεντρό της την αξιοποίηση των σημαίνοντων τομέων για την ανάπτυξη της οικονομίας, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της υψηλής τεχνολογίας, της έρευνας και καινοτομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι εξίσου στοχευμένη υπήρξε και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων προσεγγίσεων, για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του.

«Νιώθω πραγματικά περήφανος, καθώς σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω, παραδίδουμε στον επερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ διαφορετικά δεδομένα από αυτά που είχαμε ενώπιον μας όταν παραλάβαμε την εξουσία», είπε, σημειώνοντας ότι παραδίδει μια υγιή και εύρωστη οικονομία, παρά τις τρεις κρίσεις. Πρόσθεσε ότι αυτά επιβεβαιώνονται από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, ευρωπαϊκούς θεσμούς και καταγεγραμμένα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη θετική πορεία της οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται να κυμανθεί στο 6% για το 2022, «κάτι που καταδεικνύει την ανθεκτικότητα, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας», όπως είπε. Επιπρόσθετα, σημείωσε την επιστροφή στα πλεονάσματα μετά τις ελλειμματικές χρονιές της πανδημίας που προηγήθηκαν, αναφέροντας ότι για το 2023 προβλέπεται πλεόνασμα ύψους €460 εκ., που αντιστοιχεί στο 1,7% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ανέδειξε την υποχώρηση του δημόσιου χρέους στο 89,3% το τρέχον έτος και προέβλεψε περαιτέρω μείωση στο 83,3% το 2023. Για την ανεργία, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι έχει μειωθεί στο 7%, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ποσοστού το 2023 στο 6,4%, για να φτάσει το 2025 στο 5%, σε συνθήκες δηλαδή πλήρους απασχόλησης.

Ακόμα, ο Πρόεδρος ανέδειξε τη συνεχή αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. «Μόλις χθες ανακοινώθηκε μια νέα έκθεση. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, μαζί με τους υπόλοιπους των Οίκων Αξιολόγησης το αξιόπιστο, το αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας και ο ορθός δρόμος» της δημοσιονομικής πολιτικής, σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πάρθηκε σειρά μέτρων ύψους €3,2 δισ. για στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ευάλωτων ομάδων, πρόσθεσε.

Για το 2023, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι, εξαιτίας της συνειδητής δημοσιονομικής πολιτικής, υποβλήθηκε αυξημένος προϋπολογισμός κατά €520 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022, με αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12%.

Η Κύπρος ως αειφόρο, επιχειρηματικό, εμπορικό κέντρο της Μεσογείου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές για μετατροπή της Κύπρου σε αειφόρο επιχειρηματικό, εμπορικό κέντρο της Μεσογείου. Αναφέρθηκε στο πακέτο ελκυστικών φορολογικών και άλλων κινήτρων, που ενισχύεται από τη νέα εθνική στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο.

Σημείωσε ότι, ήδη, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της εν λόγω στρατηγικής, η Κύπρος από την 68η θέση βρίσκεται πλέον στη 18η στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index, που καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις χώρες.

Υπογράμμισε ότι το 1ο εξάμηνο του 2022 οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό 600% σε σύγκριση με το 2019 γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του «Προγράμματος Προσέλκυσης Επιχειρήσεων» και για προώθηση της χώρας ως ενός ανερχόμενου τεχνολογικού κόμβου, είπε.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο «Κύπρος-το Αύριο», ο Πρόεδρος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ως το κληροδότημα της Κυβέρνησης για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος,  στο σύνολο των πολιτών». Σημείωσε ότι αυτό περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμιστικές και 75 επενδυτικές δράσεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι προβλέπεται η άντληση ποσού ύψους €4.4. δισ. για την περίοδο 2021 – 2026, ενώ αναμένεται ότι θα προσθέσει ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο ΑΕΠ, με την παράλληλη δημιουργία 11.000 καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Πρόσθεσε ότι στις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του σχεδίου προβλέπεται η ενδυνάμωση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και ως εκ τούτων τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της επίσπευσης των αδειοδοτικών διαδικασιών και της παροχής κινήτρων, στοχεύοντας στη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων μονάδων και στη διαφοροποίηση και περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

«Είμαι πραγματικά περήφανος, γιατί παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, σε δύο μήνες θα παραδώσουμε μία οικονομία δομημένη σε γερές βάσεις και έναν κρατικό μηχανισμό έτοιμο να ανταποκριθεί στις όποιες απρόβλεπτες κρίσεις», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Για το ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι η 95χρονη διαδρομή του είναι μία διαδρομή μεστή επιτευγμάτων και προσφοράς, η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αφού το ΚΕΒΕ αποδείχθηκε πολύτιμος και αξιόπιστος συμπαραστάτης της Πολιτείας. Κάνοντας αναφορά στη συμβολή του ΚΕΒΕ στην επαναδραστηριοποίηση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974, στην επιτυχή ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, καθώς και τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε το ΚΕΒΕ για τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας του.