Αρχική Εκδηλώσεις Παράλληλες εκδηλώσεις – εργαστήρια και σινεφίλ για παιδία από το Διεθνές Φεστιβάλ...

Παράλληλες εκδηλώσεις – εργαστήρια και σινεφίλ για παιδία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου

22 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024

12 – 20 Απριλίου 2024

(Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός – Κινηματογράφος Ζήνα, Λευκωσία)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΣΙΝΕΦΙΛ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Ιδιαίτερο βάρος δίνει φέτος το 22 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 στην εκπαιδευτική του διάσταση, με εξαιρετικά ελκυστικές παράλληλες εκδηλώσεις. Πέραν των ειδικών προβολών που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και θα πλαισιώνουν τα τρία βασικά προγράμματα, το φεστιβάλ διανθίζεται με σειρά εργαστηρίων και masterclasses ως ακολούθως:

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΑΙΝΙΩΝ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε στοχευμένο πρόγραμμα οπτικοακουστικού –και όχι μόνο–
γραμματισμού, που απευθύνεται σε σεναριογράφους, παραγωγούς και άτομα με ιδιαίτερο
ενδιαφέρον για την κινησιολογία στον κινηματογράφο.

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει ένα πρακτικό εργαστήρι
από εξειδικευμένους εισηγητές για αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη
κινηματογραφικών πρότζεκτ κι ένα masterclass που εξερευνά πτυχές της κινηματογραφικής αφήγησης μέσα από τη σωματικότητα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Απριλίου μεταξύ 10:30-17:00 θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «I’m Your Staff Writer – Πώς αξιοποιώ την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναπτύξω ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έργο», με εισηγητές τον καθηγητή Taç Romey, ειδικό στη συγγραφή σεναρίων για σειρές και τον Markus Walsch, παραγωγό διαμεσικών οπτικοακουστικών έργων. Το εργαστήρι αυτό πραγματοποιείται με τη στήριξη του Κέντρου Αριστείας CYENS, στις εγκαταστάσεις του «The Studio» στη Λευκωσία.

Την Κυριακή 14 Απριλίου μεταξύ 15:00-17:00 θα πραγματοποιηθεί το masterclass με τίτλο «Η τέχνη της γλώσσας του σώματος: Αφήγηση μέσω της κίνησης» με τη χορογράφο και κινησιολόγο Marie Scherzer, από το Βερολίνο. Το masterclass είναι ανοικτό σε ηθοποιούς, χορευτές, περφόρμερ και άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κινησιολογία, και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Στέγης Χορού Λευκωσίας, της Στέγης Χορού Λεμεσού και της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου. Φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Στέγης Χορού Λευκωσίας.

Και οι δύο δράσεις διεξάγονται στα Αγγλικά με περιορισμένο αριθμό θέσεων και είναι
απαραίτητη η φυσική παρουσία και η συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Dot.on.the.Map Industry Days

Επιπλέον, η αναπτυξιακή διάσταση της διοργάνωσης προβλέπει και φέτος την πραγματοποίηση του 5 ου Dot.on.the.Map Industry Days, της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης με επικεφαλής την παραγωγό και σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού. Στο πλαίσιο του Dot.on.the.Map Industry Days οι διαπιστευμένοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν masterclasses και παρουσιάσεις από επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις επιμόρφωσης θα περιλαμβάνουν συζήτηση πάνελ από εκπροσώπους χωρών μελών του SEE Cinema Network (Δικτύου Κινηματογράφου Νοτιοαναλυτικής Ευρώπης), ενημερωτική παρουσίαση εκπροσώπου του οργανισμού Medienboard Berlin-Bradenburg για τα δημόσια χρηματοδοτικά προγράμματα της Γερμανίας για τον κινηματογράφο, ενημερωτικές παρουσιάσεις για το Πρόγραμμα Μειοψηφικών Παραγωγών από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Δημιουργικής
Ευρώπης, και το Σχέδιο Κινήτρων από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA – Cyprus Investment Promotion Agency). Το αναλυτικό πρόγραμμα του Dot.on.the.Map Industry Days θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Οι Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους διοργανώνουν και φέτος για τους νεαρούς σινεφίλ σειρά εργαστηρίων από επαγγελματίες του κινηματογράφου. Μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ προτείνει ένα masterclass για τη χρήση της τεχνικής Screenlife, δηλαδή τη δημιουργία ταινιών γυρισμένων μέσα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα εργαστήρι υποκριτικής για έφηβους, ένα βιωματικό εργαστήρι ομαδικής κινηματογραφικής δημιουργίας για παιδιά με αυτισμό, ένα εργαστήρι χειροποίητων κινουμένων σχεδίων, και ένα δυναμικό συνεργατικό εργαστήρι με τίτλο «Speed Filmmaking». Οι δράσεις του Τμήματος για Παιδιά και Νέους θα ανακοινωθούν προσεχώς σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εργαστήρι με τους Taç Romey και Markus Walsch

Το μέλλον της αφήγησης είναι εδώ: το πρακτικό εργαστήρι με τίτλο «I’m Your Staff Writer- Πώς αξιοποιώ την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναπτύξω ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έργο» συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτή την εκπαιδευτική δράση, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως συγγραφικό εργαλείο για την ανάπτυξη τηλεοπτικών και μυθοπλαστικών πρότζεκτ.

Ιδανικό για σεναριογράφους και παραγωγούς, αλλά και για ανερχόμενους επαγγελματίες στον τομέα του κινηματογράφου, το εργαστήρι θα εμβαθύνει στα θεμελιώδη στοιχεία της
δραματουργίας, της χαρακτηρολογίας και της οικοδόμησης κόσμων, εξετάζοντας τις πιο
πρόσφατες τάσεις στη βιομηχανία. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT για να ενισχύσουν τη δημιουργική τους γραφή και να ανοίξουν νέες οδούς μυθοπλασίας. Θα μελετήσουν τρόπους με τους οποίους οι επαγγελματίες αξιοποιούν την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην οπτική τους αφήγηση και θα ανακαλύψουν πώς το εικονικό κοινό-στόχος μπορεί να ενσωματωθεί στη διαδικασία ανάπτυξης ενός έργου.

Το εργαστήρι περιλαμβάνει επίσης δικτύωση με επαγγελματίες, εξατομικευμένη
ανατροφοδότηση, ενημερωτικό έντυπο και καθοδήγηση.

Σάββατο 13/04, 10:30-17:00, CYENS, Λευκωσία.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η φυσική παρουσία. Συμπληρώστε εδώ τη σχετική αίτηση συμμετοχής. Θα ληφθεί υπόψη το επαγγελματικό/ σπουδαστικό προφίλ των
συμμετεχόντων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Masterclass με τη Marie Scherzer

Πώς διοχετεύεται η απαράμιλλη ειλικρίνεια και αυθεντικότητα που ενυπάρχει στη δύναμη του χορού και της κίνησης; Στο masterclass με τίτλο «Η τέχνη της γλώσσας του σώματος: Αφήγηση μέσω της κίνησης», η χορογράφος και κινησιολόγος Marie Scherzer εξερευνά τη σωματικότητα μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση. Από την αυγή της ιστορίας του κινηματογράφου, οι χορευτικές σκηνές ήταν μοναδικοί φορείς ενέργειας, αποπνέοντας συχνά ένα αίσθημα κάθαρσης χάρη στην έντονη εκφραστικότητά τους. Στη σημερινή εποχή της προώθησης ταινιών στο πλαίσιο των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα τρέιλερ ταινιών ή σειρών χρησιμοποιούν ως σήμα κατατεθέν δυναμικές σκηνές θεάματος, καθοριστικές κινήσεις των χαρακτήρων ή σκηνές σε κλαμπ γεμάτες ένταση.

Η εισηγήτρια θα αναλύσει μερικές από τις πλέον θρυλικές χορευτικές σκηνές στον σύγχρονο κινηματογράφο και θα μοιραστεί πρακτικές τεχνικές κίνησης που έχει εφαρμόσει. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση όπου θα αναφερθεί στην επαγγελματική της πορεία, από την υποκριτική και τον χορό στη χορογραφία και την κίνηση, ως εκπαιδεύτρια στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το masterclass συμπεριλαμβάνει πάνελ και ερωτήσεις από το κοινό, το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως το κάστινγκ χορογράφων και περφόρμερ, τη δημιουργία κλασικών χορογραφιών και χορευτικών σκηνών και το πώς «κατασκευάζεται» μία αυθεντική underground club σκηνή στο σινεμά.

Συντονίζει η καλλιτεχνική συνδιευθύντρια του Φεστιβάλ, Αργυρώ Νικολάου.
Κυριακή 14/04, 15:00-17:00, Στέγη Χορού Λευκωσίας.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Συμπληρώστε εδώ τη σχετική αίτηση συμμετοχής.

Βιογραφικά εισηγητών

O Taç Romey γεννήθηκε στις ΗΠΑ με καταγωγή από την Τουρκία. Ζει στο Μόναχο και το
Άμστερνταμ. Σπούδασε υποκριτική, σκηνοθεσία και δραματουργία στις ΗΠΑ. Απόφοιτος του
Brown University, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας συγγραφέας, ως καθηγητής και ως εκτελεστικός πρόεδρος της Phantomfilm GmbH. Πρωτοπόρος στη χρήση της τεχνητής
νοημοσύνης για τη συγγραφή σεναρίων και την ανάπτυξη τηλεοπτικών σειρών, προσφέρει
συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συγγραφείς, παραγωγούς, πρακτορεία, επιλεγμένες εταιρείες
παραγωγής, εκφωνητές και streamers για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν υπεύθυνα την
τεχνητή νοημοσύνη σε ένα δημιουργικό περιβάλλον. Είναι επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Blue Panther για τη γερμανική τηλεόραση και τις streaming πλατφόρμες. Από το 2016, διδάσκει τηλεοπτικό σενάριο στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου. Για το έργο του έχει τιμηθεί με υποψηφιότητες και βραβεία, όπως: International Emmy, Golden Magnolia, Rose D'or, German Television Award.

Ο Markus Walsch είναι επαγγελματίας δημιουργικών μέσων με ειδίκευση στην αφήγηση που υποβοηθείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και στην ανάπτυξη κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Έχοντας θητεύσει στη δημοσιογραφία και την παραγωγή ψηφιακών μέσων, έχει αναπτύξει πολυάριθμα έργα για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, τόσο για κρατικά όσο και για ιδιωτικά μέσα. Υπήρξε υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Emmy και άλλα βραβεία. Εργάζεται επίσης ως εκπαιδευτής και λέκτορας με ειδίκευση στην παραγωγή υλικού για μάρκετινγκ και την αφήγηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης. Παραμένει δεινός υποστηρικτής της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξερευνώντας διαρκώς νέες προοπτικές και βρίσκοντας τρόπους να
τις ενσωματώνει στην ανάπτυξη ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Η Marie Scherzer, πολυσχιδής καλλιτέχνις με έδρα το Βερολίνο, έχει πολλαπλές ιδιότητες: χορογράφος, σκηνοθέτρια κίνησης, εκπαιδεύτρια υποκριτικής. Υπογράφει τη χορογραφία και κινησιολογία για γερμανικές σειρές και ταινίες όπως Eldorado KaDeWe της Julia von Heinz και 15 Jahre του Chris Kraus. Εργάστηκε επίσης ως κινησιολόγος με βραβευμένους ηθοποιούς όπως ο Albrecht Schuch και χορογράφησε σόου για την περιοδεία του γερμανικού ντουέτου ηλεκτροπόπ «2raumwohnung». Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ενώ υπηρετεί ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών του Φεστιβάλ Garbicz της Πολωνίας. Ξεκίνησε το χορευτικό της ταξίδι από παιδί στη Σχολή Dancertheater Jena, όπου έμεινε για 12 χρόνια. Στα 18 μετακόμισε στο Βερολίνο για να σπουδάσει ηθοποιός. Παράλληλα, άρχισε να δουλεύει σε
διάφορες διαφημιστικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Επιπλέον, υπηρετεί ως διευθύντρια δημιουργικού, ατζέντισσα και χορογράφος στη γεμάτη ζωντάνια βερολινέζικη κλαμπ σκηνή. Έχει συμμετάσχει στο Karneval der Kulturen Berlin και χορογραφήσει ζωντανά θεάματα για εκδηλώσεις όπως: Berlin Christopher Street Day, Fusion Festival, Reeperbahn Festival, Melt Festival, Garbicz Festival, καθώς επίσης και για μουσικά βίντεο και τηλεοπτικές παραγωγές. Παρόλο που ακολούθησε συμβατικές εκπαιδευτικές ατραπούς όπως το μουσικό θέατρο και η υποκριτική, θεωρεί ότι οι συναρπαστικές πίστες των βερολινέζικων κλαμπ, όπου δούλεψε για πολλά χρόνια, είναι ο σημαντικότερος δάσκαλος: μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης ως προς τη γλώσσα του σώματος και τη σωματικότητα, που έχει διαμορφώσει την προσέγγισή της και
επηρεάσει βαθιά τη δουλειά της ως χορογράφου και κινησιολόγου.

Γενικές πληροφορίες Φεστιβάλ:
● €5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
● Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
● Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
● Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
● Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.
● Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς
υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους.

Για περισσότερες πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45
www.cyprusfilmdays.com
Facebook & Instagram: Cyprus Film Days International Festival

Διοργανωτές:

Υπό την Αιγίδα: Δήμου Λεμεσού & Δήμου Λευκωσίας
Σε συνεργασία με: CIPA Film in Cyprus
Με τη στήριξη: Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου, Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο, Ινστιτούτου Γκαίτε
Τεχνική υποστήριξη: Event Pro
Χορηγός Βραβείου Κοινού: TFI Markets
Χορηγοί Βραβείων: Caretta Films, Authorwave, CYENS
Χορηγός Βραβείου Dot.on.the.Map: P.S. Movies and Stories
Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean
Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY, ΡΙΚ
Χορηγός Φιλοξενίας Dot.on.the.Map Industry Days: Alinea
Υποστηρικτές: Mall of Cyprus, K-Cineplex, ΛΟΕΛ, Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου, Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), UCLan Cyprus, Στέγη Χορού Λευκωσίας, Στέγη Χορού Λεμεσού, Νέα
Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου, ΕΜΕΛ, Cyprus Public Transport, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra, ΕΤΑΛ.


22 nd Cyprus Film Days International Festival

12 – 20 April 2024

(Rialto Theatre, Limassol – Zena Palace, Nicosia)

PARALLEL EVENTS – WORKSHOPS FOR PROFESSIONALS, CINEPHILES AND CHILDREN

The 22 nd edition of Cyprus Film Days International Festival 2024 puts the accent on training through a fascinating lineup of parallel events. In addition to special screenings programmed in supplement to the three main sections, the festival steps up a gear with a series of workshops and masterclasses as follows:

AI AND PHYSICAL MOVEMENT IN FILM DEVELOPMENT:
TRAINING SESSIONS FOR THE INQUISITIVE MINDS

A custom programme of audiovisual literacy –and then some– has been put together for
scriptwriters, producers and anyone with an interest in movement for film.

This edition’s training platform includes a hands-on workshop by experts on how to use Artificial Intelligence in developing film projects and a masterclass exploring aspects of storytelling through physical movement in film.

More specifically, on Saturday 13 April, between 10:30-17:00, the training session “I’m Your Staff Writer – Developing Fiction Film & TV with AI” is led by professor Taç Romey, expert serial storyteller, and cross-media producer Markus Walsch. The workshop, supported by CYENS Centre of Excellence, will be held at “The Studio” in Nicosia.

On Sunday 14 April, between 15:00-17:00, the masterclass titled “The Artistry of Body Language: Storytelling through Movement” is led by Marie Scherzer, Berlin-based choreographer and movement director. The masterclass is open to actors, dancers, performers, and anyone with an interest in movement for film. It is supported by Dance House Lefkosia, Dance House Lemesos and Nea Kinisi Cyprus, and will be hosted at Dance House Lefkosia.

Both sessions will be held in English with limited capacity. Physical presence and the completion of an application form are required.

CINEMA TALKS FOR FILM PROFESSIONALS in the framework of Dot.on.the.Map Industry Days

The festival’s developmental dimension is channeled into the 5 th  edition of Dot.on.the.Map Industry Days, a co-production, training, and networking platform headed by director and producer Danae Stylianou. In the framework of Dot.on.the.Map Industry Days, accredited professionals will have the opportunity to attend masterclasses and panel discussions by industry experts. Cinema Talks –the educational part of the event– will include a panel discussion by representatives of the SEE Cinema Network member-countries, an info session by a representative of Medienboard Berlin- Bradenburg on Germany’s public film funding opportunities, info sessions on the Minority Co- Productions Scheme by the Cyprus Deputy Ministry of Culture, on Creative Europe’s funding
programmes for film, and on Investment Incentives in Cyprus by the Cyprus Film Commission – CIPA – Cyprus Investment Promotion Agency. The full programme of events for Dot.on.the.Map Industry Days will be announced in detail in the coming weeks.

FILM WORKSHOPS FOR CHILDREN AND YOUTH

Cyprus Film Days for Children and Youth is ready to dazzle young movie geeks with a series of workshops led by film professionals. Among other things, the Festival is hosting a masterclass on the use of the Screenlife technique–filmmaking set entirely on computer; a collaborative filmmaking workshop for children with autism; a hand-drawn animation workshop, and a dynamic, collaborative filmmaking workshop titled “Speed Filmmaking”. All the actions of the Children and Youth Section will be announced soon in a separate press release.

DETAILED DESCRIPTION

Workshop led by Taç Romey and Markus Walsch

The future of storytelling is here: this hands-on workshop titled “I’m Your Staff Writer- Developing Fiction Film & TV with AI” is designed to blend traditional craft with cutting-edge AI technology. In this training session, participants will learn how to use AI as a tool for developing fiction film and TV.

Perfect for screenwriters and creative producers, the workshop will delve into the fundamentals of dramaturgy, character, and world-building while exploring the latest trends in the industry. Participants will learn how to use AI tools like ChatGPT to enhance their creative writing and open new ways of creating fiction. They will explore the ways in which professionals use AI technology in their visual storytelling and discover how virtual target audiences can be incorporated into the development process.

The workshop will also include networking with professionals, personalized feedback, a handout, and daily work guide.

Saturday 13/04, 10:30-17:00, CYENS, Nicosia.

Limited capacity. Participants must be committed to attend in person. Please sign up in advance here. Candidates will be selected based on their professional/student profile, on a first-come first-served basis.

Masterclass with Marie Scherzer

Channel the unparalleled sincerity and authenticity found in the power of dance and movement in this masterclass titled “The artistry of body language: storytelling through movement”, led by Berlin-based choreographer & movement director Marie Scherzer. Since the beginning of film history, movement scenes have been unique energy carriers, often leaving a cathartic feeling due to their

intensely expressive nature. In the digital and social media age of film marketing, powerful show scenes, impactful character movements, or intense club scenes often serve as flagship elements in trailers for films or series.

In this masterclass, Scherzer will break down some of the most legendary dance scenes in
contemporary film, share practical movement techniques she has worked with, and discuss her career path from acting and dancing to choreography and movement coaching in the film industry.

The masterclass will include a panel and audience Q&A, touching on such topics as casting dancers and performers, building classical choreographies and dance scenes, as well as creating authentic underground / club scenes for film.

Moderated by the Festival’s Artistic Co-director, Argyro Nicolaou.
Sunday 14/04, 15:00-17:00, Dance House Lefkosia.
Limited capacity. Please sign up in advance here.

Bios of workshop coaches:

Taç Romey was born in the US, has Turkish roots, and lives in Munich and Amsterdam. He studied acting, directing, and dramaturgy in the US and graduated from the prestigious Brown University. He is a freelance writer, professor, and CEO of Phantomfilm GmbH. He has pioneered AI-supported screenplay and series development. Currently, he advises authors, producers, agencies, selected production companies, broadcasters, and streamers on how they can use AI in a creative environment and handle it responsibly. Romey is also a member of the jury of the Blue Panther. Since 2016, he has been a professor of Serial Storytelling at the HFF Munich. His projects have received many nominations and awards, including the International Emmy, Golden Magnolia, Rose
D’or, German Television Award.

Markus Walsch is a creative media professional with expertise in AI-aided storytelling and the development of films and TV series. With a background in journalism and digital media production, he has developed numerous TV, radio and online formats for public and private media. Markus has been nominated for the International Emmy Award and other awards. He also works as a coach and lecturer for content marketing and AI-storytelling. He is always at the AI-forefront with great passion, constantly exploring new developments in AI and finding ways to incorporate them into film and TV series development.

Marie Scherzer is a versatile Berlin-based artist who wears multiple hats as a choreographer, movement director, acting coach and creative director. She has choreographed and directed movement for German series and movies such as Eldorado KaDeWe by Julia von Heinz and 15 Jahre by Chris Kraus. She has also worked as a movement coach with award-winning actors like Albrecht Schuch and has been tasked with staging and choreographing shows for the tour of the German electropop duo “2raumwohnung”. She is a member of the European Film Academy and also serves
as Creative Director of performing arts at the Garbicz Festival in Poland. As a child, Scherzer began her dance journey in Dancertheater Jena, where she stayed for 12 years. She moved to Berlin at eighteen to study acting. Alongside her studies in dance, theatre, and singing, she started working in various advertising, film, and TV productions, making a name for herself in the performing arts scene in Berlin. Scherzer also serves as a creative director, booker, and choreographer for performances in Berlin’s vibrant club culture scene. She was involved in the Karneval der Kulturen Berlin and choreographed live shows for events such as Berlin Christopher Street Day, Fusion Festival, Reeperbahn Festival, Melt Festival, Garbicz Festival, as well as various music videos and TV productions. She considers the sweaty dance floor of Berlin’s nightlife as the most significant teacher and a source of inspiration in terms of body language and physical expression.

General info about the festival:
● €5 per screening | €30 festival pass (for all screenings).
● Free for students upon display of student card.
● Free for children (Children and Youth Section).
● Free for holders of Disability Card.
● All films aside the Children and Youth Section are suitable for 18+.
● All films will be screened in their original language with English and Greek subtitles. Films of the National Competition Section will be screened with Turkish subtitles.

Organisers:

Under the auspices of: Limassol Municipality & Nicosia Municipality
In partnership with: CIPA Film in Cyprus
Supported by: Institut Français de Chypre, German Embassy Nicosia, Goethe-Institut Cyprus
Technical Partner: Event Pro
Audience Award Sponsor: TFI Markets
Award Sponsors: Caretta Films, Authorwave, CYENS
Dot.on.the.Map Award Sponsor: P.S. Movies and Stories
Hospitality Sponsor: Mediterranean Hotel
Media Sponsors: CITY, CyBC
Dot.on.the.Map Industry Days Hospitality Sponsor: Alinea
Supporters: Mall of Cyprus, K-Cineplex, LOEL, The Friends of Cinema Society (Nicosia), Limassol Cine Club, Larnaca-Famagusta Cinema Society, Directors Guild of Cyprus, Cyprus University of Technology, University of Cyprus (Alumni Office), UCLan Cyprus, Dance House Lefkosia, Dance House Lemesos, Cyprus New Movement, EMEL Ltd-Limassol Buses, Cyprus Public Transport, Lemesos Newspaper, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra, Limassol Tourism Board.