Αρχική Τελευταία Νέα Παρουσιάστηκαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό – Χώρος/καραντίνα για όσους νοσήσουν στην...

Παρουσιάστηκαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό – Χώρος/καραντίνα για όσους νοσήσουν στην Κύπρο

Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό παρουσίαστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην παρουσία του Υπουργού Υγείας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι τα πρωτόκολλα που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα. 
«Συμμετείχα την περασμένη Πέμπτη στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους υπόλοιπους ομολόγους μου, στην παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία, της κας Κυριακίδου, τους τρόπους και τις πρακτικές που εφαρμόζουμε όλα τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο για τη διαχείριση της επιδημίας».
 
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις που χρειάστηκε και για τα οποία ενημέρωσε και τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ.
 
«Αρχικά, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Δράσης και επικαιροποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που ήδη υπήρχαν για προηγούμενες, παρόμοιες επιδημίες (π.χ. MERS και SARS), στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδουν για τον κορωνοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Συνεπώς, εξ αρχής υπήρχε το πλάνο για τη διαχείριση ενός περιστατικού από τον εντοπισμό του στην Κύπρο, τη μεταφορά του στο νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τη διενέργεια της εξέτασης για επιβεβαίωση ή όχι και τη διαχείριση των ατόμων που βρίσκονταν σε στενή επαφή μαζί του. Από την αρχή επιδιώξαμε να εμπλέξουμε και να ενημερώσουμε όλες τις άλλες κρατικές Αρχές, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι οι διαχειρίστριες εταιρείες σε αεροδρόμια και λιμάνια, ώστε να γνωρίζουν το πλάνο δράσης και να λάβουν όποιες περαιτέρω ενέργειες πιθανόν να χρειάζεται».
 
Στα δύο αεροδρόμια στην Λάρνακα και την Πάφο, έχουν καθοριστεί όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου απαντώντας σε επικριτικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κωλυσιεργία του Υπουργείου του, διαδικασίες σε συνεννόηση με υπηρεσίες όπως η Πολιτική Αεροπορία και η Αστυνομία.
 
«Τα ιατρεία εκεί βρίσκονται σε εγρήγορση και, παρόλο που δεν είχαμε αυτές τις οδηγίες από τον ΠΟΥ, από την αρχή πραγματοποιούμε ελέγχους σε όλους τους ταξιδιώτες που έχουμε στοιχεία ότι φτάνουν από Κίνα μέσω άλλων αεροδρομίων, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτωματολογία ή δεν είχαν επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κίνα. Επιπρόσθετα, επιστρατεύσαμε από την πρώτη στιγμή τους χώρους που υποχρεούνται να έχουν τα αεροδρόμια για φιλοξενία ταξιδιωτών που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενή σε περιπτώσεις επιδημιών και θα χρησιμοποιηθούν εάν και εφόσον χρειαστεί και στη βάση των οδηγιών του ΠΟΥ. Κι αυτό το υπογραμμίζω σε απάντηση κάποιων δημοσιευμάτων που είδα τις προηγούμενες μέρες, και έκαναν λόγο για κωλυσιεργία του Υπουργείου σε αυτό το κομμάτι. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στα οδοφράγματα, ενώ είμαστε σε επαφή μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, για ανταλλαγή ενημέρωσης και συντονισμό με την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή Επιτροπή», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
 
Ο Υπουργός Υγείας, υπενθύμισε πως υπάρχουν στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και στο Μακάρειο Νοσοκομείο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που χρησιμοποιούνται ως απομόνωση για τους ασθενείς είτε μέχρι την επιβεβαίωση του κρούσματος, είτε και μετά εάν είναι θετικό το αποτέλεσμα.
 
«Σε αυτό το σημείο, οφείλω να συγχαρώ την Υπηρεσία Ασθενοφόρων για τη μέχρι τώρα άριστη ανταπόκρισή της και την ασφαλή μεταφορά των περιστατικών στο νοσοκομείο για την περαιτέρω περίθαλψή τους. Το Κέντρο Κλήσεων της Υπηρεσίας στο 1420 λειτουργεί σε 24ωρη βάση με καταρτισμένο προσωπικό, που μπορεί να καθοδηγήσει είτε τους επαγγελματίες υγείας ή τους πολίτες που χρειάζονται οδηγίες», σημείωσε.
 
Τόνισε δε, πως βάσει του πρωτοκόλλου που καταρτίστηκε και για σωστή προετοιμασία σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος στην Κύπρο, εντοπίστηκε χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία των ατόμων που θα έχουν έρθει σε στενή επαφή με τον ασθενή για περιορισμό για περίοδο 14 ημερών όπως προβλέπουν οι σχετικές οδηγίες του ΠΟΥ.
 
«Παράλληλα, όπως ξέρετε, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου έχει αναλάβει τη διενέργεια στην Κύπρο των εξειδικευμένων εξετάσεων για την επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος. Η ανάπτυξη της μεθόδου στην Κύπρο είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, διότι μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι θα απαιτείτο αν στέλναμε τα δείγματα στο εξωτερικό. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα. Για όλα αυτά, ενημέρωσα τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζουμε στην Κύπρο είναι τα ενδεικνυόμενα και εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με το ECDC και τον ΠΟΥ, καθώς και με τις αρμόδιες Αρχές των άλλων κρατών μελών της ΕΕ, παρακολουθεί τις νέες οδηγίες και ανάλογα προσαρμόζει τα δικά μας μέτρα και διαδικασίες σε αυτές. Θέλω να επαναλάβω εκείνο που είχα επισημάνει και παλαιότερα, ότι οι σχεδιασμοί αλλάζουν συχνά, για να είμαστε όσο το δυνατό πιο συνεπείς και σε συνάρτηση με τις οδηγίες και οφείλω να ευχαριστήσω τη Μονάδα για την ετοιμότητα και την αμεσότητα που έχει επιδείξει στην ετοιμασία και την εφαρμογή του πλάνου», υπέδειξε ο Υπουργός Υγείας.
 
«Στο Συμβούλιο, επεσήμανα και την ανάγκη εφαρμογής των μηχανισμών της ΕΕ για την από κοινού προμήθεια εμβολίων, αντιϊκών φαρμακευτικών προϊόντων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, και άλλων αναγκαίων ειδών για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους διασυνοριακών απειλών. Το μέτρο αυτό, που υιοθετήθηκε από τα υπόλοιπα κράτη, αποτελεί ένα μέσο διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης όλων των κρατών μελών της ΕΕ στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς και βελτίωσης της αγοραστικής ισχύος τους, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μικρές χώρες όπως η Κύπρος. Στόχος είναι η ανάπτυξη κοινών στοχευμένων ενεργειών μέσω των διαφόρων μηχανισμών της ΕΕ για την κοινή προμήθεια φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε επαρκείς ποσότητες βάσει των αναγκών» σημείωσε ο κ. Ιωάννου.
 
Ο υπουργός Υγείας, επανέλαβε πως υπάρχει ανησυχία, αλλά όχι πανικός.
 
«Θέλω να επαναλάβω τη διαπίστωση ότι υπάρχει μεν ανησυχία και εγρήγορση σε όλα τα κράτη, χωρίς όμως να επικρατεί πανικός και παροξυσμός. Παρόλο που όπως έχω δηλώσει και παλαιότερα, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποτρέψουμε την εμφάνιση κρούσματος σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι, ως Κύπρος, λαμβάνουμε τα μέτρα που χρειάζεται και είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.