Αρχική Τελευταία Νέα Παρουσιάστηκε η μελέτη για το Μητροπολιτικό πάρκο Λεμεσού – Γιατί η πόλη...

Παρουσιάστηκε η μελέτη για το Μητροπολιτικό πάρκο Λεμεσού – Γιατί η πόλη το έχει ανάγκη

μητροπολιτικού_Πάρκου_25.11_8.jpg

Την αναγκαιότητα να προκύψουν αλλαγές και άμεσα, προκειμένου να αποφύγει η Λεμεσός τις επικίνδυνες συνθήκες που έρχονται από την αύξηση της θερμοκρασίας και την απερήμωση, επισήμανε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης και άλλοι ομιλητές κατά την παρουσίαση του Μητροπολιτικού-Περιαστικού Πάρκου της πόλης. Ένα μεγάλο έργο, που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα, με πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού και των άλλων 5 δήμων της μείζονος Λεμεσού, να γίνει το πρώτο και ουσιαστικό βήμα προς υλοποίηση του.

Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη των μεγάλων αστικών κέντρων και η επέκταση του δομημένου αστικού ιστού, τόσο οριζοντίως όσο και καθ’ ύψος και η συνεπακόλουθη σφράγιση του εδάφους, υποβάθμιζαν με γοργούς ρυθμούς το αστικό περιβάλλον. Περαιτέρω, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κυκλοφορία, την βιομηχανία, τη λειτουργία των κτηρίων και την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση και ψύξη, δημιούργησαν συγκεντρώσεις θερμοκηπιακών ρύπων στις πόλεις.

μητροπολιτικού_Πάρκου_25.11_8.jpg

Η πορεία αυτή πρέπει να ανακοπεί και προς τούτο χρειάζονται άμεσα αλλαγές. Στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια, που κτίζουμε τα κτίρια μας, στον τρόπο που κινούμαστε.

Τι είναι το μητροπολιτικό πάρκο;

Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, έγινε η δημόσια παρουσίαση της μελέτης του προκαταρτικού χωροταξικού σχεδιασμού του Μητροπολιτικού Πάρκου Μείζονος Λεμεσού. Η μελέτη ανατέθηκε σε ομάδα μελετητών υπό τον Δρ Νικόλα Ηλιάδη, Δασολόγο – Διαχειριστή Περιβάλλοντος και για την ετοιμασία της λήφθηκαν υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές και πρόνοιες από το υφιστάμενο τοπικό σχέδιο Λεμεσού (2011) και τη στρατηγική μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος Λεμεσού: η Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη.

Όπως παρουσιάστηκε, για τη χωροθετήση του Πάρκου υιοθετήθηκαν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και ταξινόμης της χωρικής πληροφορίας, οδηγώντας στην ετοιμασία ενός εργαλείου λήψεως αποφάσεων. Το εργαλείο αυτό αποτέλεσε τη βάση για την κατηγοριοποίηση των προτεινόμενων θέσεων ανάπτυξης του Πάρκου, το οποίο έλαβε υπόψη την άμεση ανάγκη για δημιουργία χώρου υψηλής οικολογικής ποιότητας με καταλυτική συνεισφορά του ως προς την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Μείζονος Λεμεσού.

Δεν πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο πρασίνου, αλλά για δίκτυο χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, με σχέση συνοχής και αλληλεξάρτησης μεταξύ τους. Δηλαδή τα μέρη πρασίνου (ανεξαρτήτου μεγέθους) θα συνδεθούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο.

Η χωροθέτηση του Πάρκου καλύπτει περιοχές των Δήμων Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Γερμασόγειας, Αγίου Αθανασίου, Κάτω Πολεμιδιών και Ύψωνα. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει την επέκταση του Πάρκου σε όλο το εύρος εξάπλωσης της μείζονος Λεμεσού, ενισχύοντας ταυτόχρονα την έννοια του μητροπολιτικού χώρου και της δυνητικής καθολικής χρήσης από το σύνολο των πολιτών της Μείζονος Λεμεσού.