Αρχική Τελευταία Νέα Δύο σύγχρονα κέντρα αναβαθμίζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες της Λεμεσού

Δύο σύγχρονα κέντρα αναβαθμίζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες της Λεμεσού

Με συγχρηματοδότηση μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Δύο σύγχρονα κέντρα, πλήρως εξοπλισμένα, στη διάθεση των δημοτών της Λεμεσού, που συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών της πόλης.

Το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020), από Εθνικούς Πόρους και το Δημοτικό Ταμείο. Και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων «Δημοτικές Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας» το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (2021-2027), από Εθνικούς Πόρους και το Δημοτικό Ταμείο. Το συνολικό κόστος των δύο έργων ανήλθε στα €6.6 εκατομμύρια ευρώ (1.8 και 4.8 αντίστοιχα).

Τα δύο αυτά έργα, εγκαινιάστηκαν και επίσημα την Παρασκευή 25 Νεομβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη, ενδεικτικές για την σημασία που αποδίδεται. «Η νέα όψη που αποκτά η Λεμεσός μέσα από την ολοκλήρωση των έργων αυτών ή των όσων σχεδιάζονται, η απόκτηση σύγχρονων υποδομών και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, την καθιστούν πιο ανθρώπινη και λειτουργική. Την ίδια στιγμή, δημιουργούν συνθήκες υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής προς όφελος των πολιτών, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σπάνιο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο που διαθέτει».

«Το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων «Δημοτικές Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας» είναι δύο από τέσσερα μεγάλα έργα υλοποίησης της πολιτικής του Δήμου μας για επαναπροσδιορισμό και ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής μας πολιτικής και των κοινωνικών μας προγραμμάτων» ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαϊδης. «Το τρίτο έργο, είναι το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αστεγίας, ένα πρότυπο και πρωτοποριακό έργο. Και το τέταρτο και κορυφαίο έργο κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας, είναι ασφαλώς το μεγάλο έργο, συνολικής αξίας πέραν των €100 εκατομμυρίων ευρώ, για ανέγερση, σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ 600 περίπου οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης σε τρία δημοτικά τεμάχια, έργο που θα βοηθήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας, νεαρά ζευγάρια, οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και φοιτητές, να αποκτήσουν ή να ενοικιάσουν στέγη σε προσιτές τιμές. Εύχομαι να αρχίσουν σύντομα οι κατασκευαστικές εργασίες γι αυτό το μεγαλεπήβολο έργο που αξιοποιεί τις πρόνοιες και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική στέγη, και με την εμπλοκή του δήμου μας ανοίγει νέους δρόμους για αντιμετώπιση της στέγης, αυτού του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος για τους πολίτες». 

Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων

Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο με υπόγειο χώρο στάθμευσης, μια άριστη υποδομή για τα άτομα της τρίτης ηλικίας της περιοχής και της Λεμεσού γενικότερα. Εγκαταστάσεις σύγχρονες, οι οποίες περιλαμβάνουν και αίθουσα εκδηλώσεων με άρτιο εξοπλισμό.

Οι συνταξιούχοι συμπολίτες μας μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά το χώρο αυτό, να συναντούν εκεί φίλους, να προγραμματίζουν και να συμμετέχουν σε αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, απολαμβάνοντας εξαιρετικής ποιότητας καθημερινότητα σε αυτή την φάση της ζωής τους. Στο χώρο έχει μεταφερθεί το Παττίχειο Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων.

Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων «Δημοτικές Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας»

Αποτελείται από ένα συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων, δηλαδή τις τρεις αναβαθμισμένες παλιές εργατικές πολυκατοικίες που κτίστηκαν αρχικά μετά το Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, και ένα καινούριο τριώροφο κτήριο. Τα τέσσερα αυτά κτήρια θα αποτελέσουν το πλέον σύγχρονο πολυκέντρο κοινωνικών υπηρεσιών, στεγάζοντας σε ένα χώρο κοινωνικά προγράμματα του Δήμου, όπως τα «Ελεύθερα Χέρια και το Πρόγραμμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στον τομέα των εξαρτήσεων «Οδυσσέας». Επιπρόσθετα το Κέντρο θα φιλοξενεί προγράμματα κοινωνικής πολιτικής από τρίτους, όπως τον Οργανισμό Νεολαίας, το Πρόγραμμα Μητρότητας του ΤΕΠΑΚ, και το Πρόγραμμα Παροχής Νομικής Αρρωγής του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλογου.

Το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, ονομάστηκε «Δημοτικές Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας», προς τιμήν του αείμνηστου Δημάρχου Λεμεσού που πρώτος έκτισε το 1948 τις εργατικές πολυκατοικίες.