Αρχική Τελευταία Νέα ΠΑΣΥΚΙ: Επιπτώσεις σε δημόσια νοσηλευτήρια λόγω έλλειψης σχεδιασμού στο ΓεΣΥ

ΠΑΣΥΚΙ: Επιπτώσεις σε δημόσια νοσηλευτήρια λόγω έλλειψης σχεδιασμού στο ΓεΣΥ

Απαντήσεις σχετικά με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, ζητά η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), κάνοντας λόγο για «έλλειψη τόσο του σωστού σχεδιασμού, αλλά και του απαραίτητου ελέγχου που θα πρέπει να εφαρμόζεται στα πλαίσια της λειτουργίας του ΓΕΣΥ, με εμφανείς πλέον τις επιπτώσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια». Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επιβάρυνση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και για επιπτώσεις στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι γιατροί του δημοσίου «έχουν ήδη αποστείλει αμέτρητες επιστολές προς τη διεύθυνση και διοίκηση του ΟΚΥπΥ αλλά και στο Υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τους ασθενείς που μεταφέρονται στα κρατικά νοσοκομεία μετά από επιπλοκές που παρουσιάζουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ, όσο και για τους ασθενείς, τους οποίους οι ίδιοι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, αλλά μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία εντός και εκτός ΓεΣΥ με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει, μεταξύ άλλων, και τις σχετικές αποζημιώσεις».

Η ΠΑΣΥΚΙ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «ο Ο.Κ.Υπ.Υ. παρόλες τις ενημερώσεις που δέχεται, αδυνατεί ή δεν θέλει να αντιδράσει, αφήνοντας ακάλυπτα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια». Όσον αφορά τον ΟΑΥ, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι θα πρέπει «να ερευνήσει, να απαντήσει και να διορθώσει διαδικασίες εντός του ΓεΣΥ». Προσθέτει ότι «ο εποπτικός δήθεν ρόλος του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζεται κατά το δοκούν».

«Όπως καταγράφεται στο υπό αναφορά άρθρο, οι αναπάντητες επιστολές έχουν αποσταλεί από κλινικούς Ιατρούς και όχι από την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι και η εύκολη απάντηση – δικαιολογία που δίνεται ως συνήθως περί συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, καταρρίπτεται με ιδιαίτερη ευκολία», καταλήγει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι αναμένονται απαντήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ