Αρχική Τελευταία Νέα Πέθανε η χελώνα που εντοπίστηκε με κομμένα πόδια στην Ακτή Κυβερνήτη

Πέθανε η χελώνα που εντοπίστηκε με κομμένα πόδια στην Ακτή Κυβερνήτη

Πέθανε η χελώνα που εντοπίστηκε την Κυριακή 27 Ιουνίου, σε παραλία της Ακτής Κυβερνήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι η χελώνα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, εμφανώς αδυνατισμένη και αφυδατωμένη, είχε ένα μπροστινό πτερύγιο αποκομμένο και έφερε πολύ μεγάλο αριθμό εκτο-παράσιτων τα οποία φαίνεται να είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημία στα μάτια, πιθανόν σε βαθμό που η όραση να ήταν πολύ περιορισμένη ή / και που ενδεχομένως να είχαν οδηγήσει σε τύφλωση.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Αναφορικά με την τραυματισμένη χελώνα που εντοπίστηκε την Κυριακή 27 Ιουνίου, 2021 σε παραλία της Ακτής Κυβερνήτη θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μεσήλικη πράσινη χελώνα (Chelonia mydas). Η χελώνα παραλήφθηκε από προσωπικό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου που λειτουργεί και σαν Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Θεραπείας και Αποκατάστασης τραυματισμένων θαλασσίων χελώνων.

Η χελώνα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, εμφανώς αδυνατισμένη και αφυδατωμένη, είχε ένα μπροστινό πτερύγιο αποκομμένο και έφερε πολύ μεγάλο αριθμό εκτο-παράσιτων τα οποία φαίνεται να είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημία στα μάτια, πιθανόν σε βαθμό που η όραση να ήταν πολύ περιορισμένη ή / και που ενδεχομένως να είχαν οδηγήσει σε τύφλωση.

Στο σημείο του αποκομμένου πτερυγίου φαίνεται να είναι παλιά πληγή και δεν μπορεί να καθοριστεί η αιτία. Σημειώνεται όμως ότι, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο όπως ατυχήματα λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (π.χ. ναυσιπλοΐα), θαλάσσια απορρίμματα (σχοινιά, πετονιές κτλ.) ή / και κάποια αρπακτικά (π.χ. καρχαρίες).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι, η κατάσταση της χελώνας (αδυνατισμένη και αφυδατωμένη) επήλθε λόγω της μεγάλης παρουσίας των εκτο-παράσιτων που επηρέασαν την όραση της σε βαθμό που δεν ήταν σε θέση να τραφεί.

Δυστυχώς πάρα τις έντονες προσπάθειες του προσωπικού του Ερευνητικού Κέντρου και την άμεση χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η συγκεκριμένη χελώνα δεν τα κατάφερε και απεβίωσε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2021.  

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε γενικότερα ότι σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση μιας άρρωστης ή τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή κακόβουλες ενέργειες αλλά μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια όπως ασθένειες, παράσιτα, αρπακτικά κτλ. που εντοπίζονται στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκομένους για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση τους όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό και να διαβεβαιώσουμε ότι, το Τμήμα μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για τη διασφάλιση της προστασίας, όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους αλλά και γενικότερα όλων των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών.

Πέραν των πιο πάνω και σε μια πιο ευχάριστη νότα, στο Ερευνητικό Κέντρο νοσηλεύεται μια άλλη τραυματισμένη πράσινη χελώνα, η Ανδρονίκη, η οποία ανταποκρίνεται πολύ καλά στην αγωγή που της παρέχεται και σύντομα αναμένεται να είναι σε θέση να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον.