Με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτη, γονείς που έχασαν το βρέφος τους πριν από 17 μήνες, ψάχνουν τα αίτια θανάτου του, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για ιατρική αμέλια
Το ρεπορτάζ της Άντριας Γεωργίου όπως δημοσιεύτηκε στο “Π”:
Δεκαεπτά μήνες μετά τον χαμό του 33 ημερών βρέφους τους, οι γονείς του ακόμα αναζητούν απαντήσεις. Επιμένουν ότι το παιδί τους έφυγε εξαιτίας των κακών χειρισμών των παιδιάτρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και αναμένουν από πλευράς των αρμόδιων αρχών να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης. Το παιδί νοσηλεύτηκε με πυρετό στο Γενικό Νοσοκομείο, με τους γιατρούς να διαβεβαιώνουν τους γονείς ότι είναι μια απλή ίωση και πως όλα θα πάνε καλά. Δύο ημέρες αργότερα, το βρέφος μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου πεθαίνει, παρά τις υπεράνθρωπες, όπως λέει η μητέρα, προσπάθειες των επί καθήκοντι ιατρών. Το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2021, με την οικογένεια να προβαίνει τότε σε καταγγελία στην Αστυνομία για ιατρική αμέλεια και τις έρευνες να κολλούν λόγω της αδυναμίας από πλευράς ΟΚΥπΥ να διοριστεί ερευνώντας λειτουργός. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στον «Π» η μητέρα του βρέφους Μόνικα Ορφανίδου, ενώ αρχικά είχε οριστεί από τον οργανισμό παιδίατρος, ο οποίος θα διερευνούσε την υπόθεση, ο επαγγελματίας αρνήθηκε στο τέλος και ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται ακόμη στο ψάξιμο.
Η «γρίπη»
Η μητέρα σε μια ύστατη προσπάθεια να ακουστεί, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης την ιστορία της, καταγγέλλοντας αδιαφορία από πλευράς των αρμόδιων. Όπως ανέφερε σε επικοινωνία που είχε με τον «Π» η κ. Ορφανίδου, το βρέφος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στις 6 Οκτωβρίου 2021 με πυρετό. Εκεί, σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς γυναικολογικός και παιδιατρικός θάλαμος ήταν ένα ενιαίο τμήμα, υπήρχε μόνο ένας παιδίατρος, οι υπόλοιποι γιατροί ήταν ειδικευόμενοι, ενώ με βάση τα όσα υποστηρίζει η μητέρα, έβαλαν το βρέφος πάνω σε κρεβάτι για ενήλικες, καθώς δεν υπήρχε ειδική κλίνη. Το βρέφος νοσηλεύτηκε δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με τη μητέρα να σημειώνει ότι του έκαναν μόνο γενικές αναλύσεις. «Το μωρό δεν έτρωγε, είχε φουσκώσει η κοιλιά του. Τους ζητήσαμε να κάνουν υπερηχογράφημα και μας είπαν ότι δεν χρειάζεται, ότι είναι μια απλή ίωση και θα περάσει με αντιβίωση», υπογράμμισε η κ. Ορφανίδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού που εξέτασε το βρέφος, η κοιλιά του είχε φουσκώσει καθώς είχε μέσα αέρα. Τελικά δεν ήταν αέρας αλλά υγρό το οποίο είχε δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα του ότι είχε σπάσει το τυφλό του βρέφους. Όταν είχε γίνει αντιληπτό το ότι η κοιλιά του βρέφους είχε γεμίσει με υγρό, τότε κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Η μεταφορά έγινε κατά τη διάρκεια της νύκτας, με τους γιατρούς στο Μακάρειο να βάζουν το βρέφος εκτάκτως στο χειρουργείο, ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή υγρού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η μητέρα, δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι έσπασε το τυφλό του βρέφους. «Όταν μας είπαν ότι έσπασε το τυφλό, ανακουφίστηκα γιατί ήξερα ότι δεν πεθαίνεις από αυτό», δήλωσε η μητέρα για να συμπληρώσει: «Το χειρουργείο τελείωσε στις 5 το πρωί. Δεν μας άφηναν να μείνουμε και έτσι επιστρέψαμε πίσω Λεμεσό. Μια ώρα αργότερα μας καλούν από το Μακάρειο και μας ενημερώνουν ότι έπρεπε να μπουν ξανά στο χειρουργείο καθώς είχε αρχίσει ξανά η κοιλιά του παιδιού να γεμίζει με υγρό». Το βρέφος απεβίωσε καθώς είχε πάθει σηψαιμία, με τα ζωτικά του όργανα να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε.
Ούτε ένα υπερηχογράφημα
Η μητέρα ξεκαθάρισε ότι η καταγγελία που έγινε από πλευράς τους δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους γιατρούς στο Μακάρειο Νοσοκομείο, οι οποίοι όπως ανέφερε έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Η καταγγελία αφορά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του βρέφους στο ΓΝ Λεμεσού, με τη μητέρα να μιλά για καθυστέρηση στη διάγνωση, η οποία εν τέλει στοίχισε τη ζωή στο παιδί της. «Δεν έκαναν ούτε καν ένα υπερηχογράφημα, δεν είδαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια του μωρού είχαν φτάσει στον Θεό και το μόνο που μας είπαν είναι ότι είναι μια απλή ίωση», υποστήριξε η μητέρα, η οποία απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τον θάνατο του παιδιού της. Για να μπορέσει να κλείσει η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, με τη συνδρομή ερευνώντα λειτουργού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας, από πλευράς ΟΚΥπΥ ορίστηκε παιδίατρος για να διερευνήσει την υπόθεση, ο οποίος αρνήθηκε όμως τελικά να αναλάβει και έκτοτε η οικογένεια δεν έχει καμία ενημέρωση για το πώς προχωρά η υπόθεση. Προσπαθήσαμε να πάρουμε απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η μόνη υπόθεση που παραμένει ανοιχτή εν αναμονή του διορισμού ερευνώντος λειτουργού.