Αρχική Τελευταία Νέα Λετυμπιώτης: Δεν έχουν χαθεί δεδομένα από τους πλημμυρισμένους servers

Λετυμπιώτης: Δεν έχουν χαθεί δεδομένα από τους πλημμυρισμένους servers

Oι αρμόδιοι λειτουργοί εργάζονται αδιάκοπα για την αποκατάσταση της ζημιάς που αφορά στον εξοπλισμό των διακομιστών του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κρατικές ιστοσελίδες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε και ευελπιστούμε η αποκατάσταση της ζημιάς να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
Παράλληλα ανέφερε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο οι παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και η προστασία αυτών των πληροφοριών είτε αυτό αφορά σε φυσικές ζημιές είτε σε επίπεδο ψηφιακής ασφάλειας, τονίζοντας πως αυτά είναι ζητήματα τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρία, θέτουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως η έρευνα που γίνεται είναι για να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προχώρησε η μετακίνηση των servers στη CYTA όπως ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2022 και «αν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι σήμερα να δούμε πως μπορούν να ξεπεραστούν ή να αντιμετωπιστούν για να μπορέσει να τροχιοδρομηθεί εκείνη η απόφαση που φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι έπρεπε να υλοποιηθεί για τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Επίσης η έρευνα αφορά το αν είχαν ληφθεί ως προς την υφιστάμενη κατάσταση – με τους servers δηλαδή να βρίσκονται ακόμη στο Υπουργείο Οικονομικών – και αν όχι για ποιο λόγο, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε περίπτωση είτε πλημμύρας είτε πυρκαγιάς, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποια μέτρα λαμβάνονται τώρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο Εκπρόσωπος είπε πως τις πρώτες πρωινές ώρες αποκαταστάθηκε το τηλεφωνικό κέντρο, τώρα γίνεται η εργασία για να μπορέσουν να στεγνώσουν οι servers και το δωμάτιο που βρίσκονται, με αφυγραντήρες κι άλλα μηχανήματα και να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς.
«Εξετάζονται εναλλακτικές κατά πόσο μπορεί να εξασφαλιστούν άλλα μηχανήματα για να μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα. Το θετικό είναι ότι η πρώτη ενημέρωση που έχουμε από τους αρμόδιους είναι ότι τα δεδομένα δεν έχουν χαθεί, άρα μόλις αποκατασταθούν οι servers θα μπορούν να λειτουργήσουν έστω και σταδιακά οι ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία του κράτους, και ταυτόχρονα υπάρχει αυτή η διεργασία που γίνεται τώρα από τον αρμόδιο Υφυπουργό για τροχιοδρόμηση της μόνιμης λύσης που θα είναι η μετακόμιση των servers στη CYTA», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ . Λετυμπιώτης είπε πως το θέμα που προέκυψε είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε ενημέρωση από την πρώτη στιγμή χθες το βράδυ, και για το οποίο είχε συνεχή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Έρευνας.
«Ο Υφυπουργός Έρευνας πήγε να επισκεφθεί τον χώρο και σήμερα το πρωί. Ήλθε μετά να ενημερώσει ως προς την εξέλιξη και ως προς την πορεία που έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται και πραγματοποιούνται συσκέψεις και για τους λόγους που δεν προχώρησε η απόφαση του Νοεμβρίου και πως μπορεί να προχωρήσει τώρα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως το ζήτημα που προέκυψε «είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει, ιδιαίτερα στην εποχή μας που οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες είναι κάτι το αυτονόητο».
Πρόσθεσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι στο πρόγραμμα της διακυβέρνησής του. «Ήδη είχαν ξεκινήσει οι σχεδιασμοί των πρώτων ενεργειών και των άμεσων προτεραιοτήτων του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για να μπορέσουμε όχι μόνο να παρέχουμε περισσότερες υπηρεσίες ψηφιακά αλλά και για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα των πληροφοριών», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο οι παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και η προστασία αυτών των πληροφοριών είτε αυτό αφορά σε φυσικές ζημιές είτε σε επίπεδο ψηφιακής ασφάλειας και πως αυτά είναι ζητήματα τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο Υφυπουργός Έρευνας θέτουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους.
Σημείωσε πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ψηφιακή ασφάλεια των πληροφοριών και πρέπει να διασφαλίσουμε ως νέα Κυβέρνηση και την προστασία και των δεδομένων αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/politics/letympiotis-den-ehoyn-hathei-dedomena-apo-toys-plimmyrismenoys-servers