Αρχική Τελευταία Νέα Το Rialto Residency εστιάζει φέτος στα πνευστά υπό την καθοδήγηση του...

Το Rialto Residency εστιάζει φέτος στα πνευστά υπό την καθοδήγηση του Hayden Chisholm

Συναυλία στην Πλατεία της Λόφου την 1η Αυγούστου

Το Rialto Residency, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Cyprus Rialto World Music Festival, ανηφορίζει και φέτος στην όμορφη Λόφου με τη συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Διευρύνοντας τις συνεργασίες του, το Rialto Residency συνεργάζεται επίσης φέτος με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Windcraft Loud, εμπνευστή και διοργανωτή του Windcraft Music Fest. Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής το Residency διαφοροποιείται και εστιάζει φέτος στα πνευστά, έχοντας ως καθοδηγητή τον Νεοζηλανδό σαξοφωνίστα Hayden Chisholm.

Σταθερός στόχος του Residency παραμένει η ανάπτυξη διαλόγου και δεξιοτήτων ανάμεσα σε επαγγελματίες μουσικούς, αλλά και η διαρκής εκπαίδευση και εξέλιξη της Κυπριακής μουσικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένος στόχος του Residency 2019 είναι αφενός η εξερεύνηση των τεχνικών δυνατοτήτων των πνευστών οργάνων και οι ενορχηστρωτικές πιθανότητες συνύπαρξής τους σε ένα σύνολο, και αφετέρου η ενασχόληση με μουσικές παραδόσεις όπου πρωταγωνιστούν τα πνευστά – όπως η μουσική των Βαλκανίων, της Νέας Ορλεάνης και άλλες

Ο Νεοζηλανδός σαξοφωνίστας, συνθέτης και performer Hayden Chisholm, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού – καλλιτέχνη, έχοντας διεθνή πολυεπίπεδη δράση τόσο στο χώρο της performance, όσο και στη δημιουργική jazz και τη σύγχρονη μουσική γενικότερα. Το 1993 βρέθηκε στην Ελβετία και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο σαξόφωνο και τη σύνθεση. To 1997 περιόδευσε ως υπότροφος του γερμανικού κράτους στις βαλκανικές χώρες για να μελετήσει τις ντόπιες μουσικές παραδόσεις και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Η πρώτη του ευρεία αναγνώριση προέκυψε από τη συνεργασία του με τη διεθνούς φήμης εικαστικό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Rebbeca Horn, για installations και projects, της οποίας συνέθεσε και ηχογράφησε μουσικά έργα. Περιοδεύοντας μαζί της, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη μουσική του σε αίθουσες τέχνης και μουσεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1996, ηχογράφησε τον πρώτο του σόλο δίσκο (circle) και ακολουθούν άλλοι επτά. Eίναι μέλος πολλών επώνυμων συγκροτημάτων από το χώρο της σύγχρονης pop και rock-jazz μουσικής, όπως οι Root 70 του Nils Wogram, Burnt Friedman and Jacki Liebezeit, Flanger and Pluramon κ.ά.

Από το 1995, ταξιδεύει ασταμάτητα σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ασία, παρουσιάζοντας και εκτελώντας τη μουσική του σε μεγάλα φεστιβάλ jazz, world και σύγχρονης μουσικής, αλλά και στους δρόμους πολλών πόλεων (street concerts). Παράλληλα γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμπράττει ως σολίστ ή αυτοσχεδιαστής με ορχήστρες και σύνολα, ενώ έχει ηχογραφήσει για προγράμματα του WDR, του Αrte και του BBC.

Οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν στο φετινό Rialto Residency είναι:

Έλλη Μιχαήλ – σαξόφωνο, Χρίστος Λοϊζίδης – τρομπέτα, Γιάννης Κουδουνάς – τρομπέτα, Χρίστος Ζένιος – σαξόφωνο, Νικόλας Γεωργίου –σαξόφωνο, Stephen Walkley – τρομπόνι, Λευτέρης Λευκάτης – κρουστά, Κρίστοφερ Κωνσταντίνου – κρουστά

Το Rialto Residency θα πραγματοποιηθεί στη Λόφου από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου και το αποτέλεσμα της μουσικής συγκατοίκησης θα παρουσιαστεί σε συναυλία την 1η Αυγούστου στην Πλατεία της Λόφου και στις 11 Αυγούστου στο Windcraft Music Fest στα Κατύδατα.

Πέμπτη, 1η Αυγούστου @ Λόφου, ώρα 20:30

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες: 77 77 77 45, www.cyprusrialtoworldmusic.com

Διοργάνωση: Θέατρο Ριάλτο,  Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου, Windcraft Loud

Θεσμικός Χορηγός: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Χορηγοί: Υφυπουργείο Τουρισμού, ΚΟΤ, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΟΠΑΠ 

Χορηγοί Επικοινωνίας: KANAΛΙ 6, ΡΙΚ, InPrima Vestnik Kipra, Εφημερίδα Λεμεσός, ΕΤΑΛ

Μέλος: Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF)

Διάκριση: EFFE Label 2019 – 2020