Αρχική Τελευταία Νέα Ριάνα Κωνσταντίνου ΟΚΥπΥ: «Ο Ιούλιος ήταν πάντα δύσκολος μήνας για την Κύπρο»

Ριάνα Κωνσταντίνου ΟΚΥπΥ: «Ο Ιούλιος ήταν πάντα δύσκολος μήνας για την Κύπρο»

Μνήμες από την έκρηξη στο Μαρί και τις πυρκαγιές της Σολιάς ξύπνησαν στην Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Ριάνας Κωνσταντίνου οι εικόνες που αντίκρυσε στην προγραμματισμένη άσκηση «Ιπποκράτης». Φανερά συγκινημένη η κ. Κωνσταντίνου θυμήθηκε τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Κύπρος και τα σωστικά συνεργεία εκείνες τις περιόδους.

Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο της ανταπόκρισης, της συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών κατά την αντιμετώπιση/διαχείριση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων. Απώτερος σκοπός ήταν η αντιμετώπιση μίας κατάστασης κρίσεως, η οποία προκαλείται λόγω ενός σοβαρού τροχαίου συμβάντος με μεγάλο αριθμό τραυματιών και μαζικών απωλειών.

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, με σκοπό και προτεραιότητα τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής, δημιούργησε την εξειδικευμένη Ομάδα Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων για άμεση ανταπόκριση σε ιδιαίτερες και επικίνδυνες περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας είτε λόγω φυσικών, είτε λόγω άλλων μαζικών καταστροφών.

Τα μέλη της Ομάδας Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων, εκπαιδεύονται σε ειδικές καταστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την διάσωση των ανθρώπινων ζωών αλλά και την υποστήριξη, με επαγγελματίες υγείας, των σωμάτων ασφαλείας όπως πχ. Πυροσβεστική.

Η συγκεκριμένη Ομάδα ακολουθεί τα αγγλικά πρότυπα εκπαίδευσης και εκπαιδεύεται, μεταξύ άλλων, στην διαχείριση κρίσεων, ειδικών καταστάσεων, στην διάσωση από εδάφους, αέρος και θαλάσσης, διάσωση κατά την διάρκεια φυσικών φαινομένων και άλλων επειγουσών καταστάσεων.

Η δημιουργία της ομάδας αυτής θωρακίζει ακόμα περισσότερο την αλυσίδα επιβίωσης των πασχόντων, αφού αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις, τις τεχνικές και το πεδίο δράσης των πληρωμάτων ασθενοφόρων, κυρίως κάτω από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις κρίσεων, προς όφελος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προηγούμενο άρθροΤο δημόσιο προσλαμβάνει – Δείτε τις 72 νέες κυβερνητικές θέσεις εργασίας
Επόμενο άρθροΠαντρεύτηκε 10 γυναίκες ταυτόχρονα: «Πήρε λίγο από όλες τις γεύσεις και είναι όλες ευτυχισμένες»