Αρχική Τελευταία Νέα Τα 12 “χαμένα” εκατομμύρια του Γηπέδου της Λεμεσού – Έντονη συζήτηση στη...

Τα 12 “χαμένα” εκατομμύρια του Γηπέδου της Λεμεσού – Έντονη συζήτηση στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών ενώπιον της βουλής, αναφορικά με την πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος για το νέο γήπεδο της Λεμεσού, που βρίσκεται μια ανάσα από τα εγκαίνια του και τις τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες, Απόλλωνα, ΑΕΛ και Άρη, να ετοιμάζονται σε λίγες ημέρες να εγκατασταθούν και επίσημα στο νέο τους σπίτι.  

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι βουλευτές ανέδειξαν το θέμα της κοστολόγησης του νέου σταδίου της Λεμεσού, το οποίο ενώ εκτιμήθηκε στα 28 εκατομμύρια, εντούτοις, το ποσό ακούμπησε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δημιούργησε ερωτήματα, ως προς τα 12 εκατομμύρια που είναι η διαφορά και τον λόγο που υπήρξε αυτή η αύξηση στο κόστος. 

Ιδιαίτερα έντονος, κατά του ΚΟΑ και συγκεκριμένα κατά του προέδρου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ήταν ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, με τους δυο να συζητούν σε έντονο ύφος, τα οικονομικά δεδομένα για το νέο γήπεδο της Λεμεσού. Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους, «έχουμε στοιχεία που λένε ξεκάθαρα, ότι δεν με ενδιαφέρει αν στοίχισε 40 εκατομμύρια το γήπεδο, καθώς εγώ βλέπω ένα πράγμα που αξίζει 28 εκατομμύρια. Μιλάμε για υπερβατικά μαθηματικά. Πλήρωσε το κράτος 40 εκατομμύρια και έρχεται κάποιος σήμερα και το εκτιμά πιο λίγα, στα 28 εκατομμύρια. Εγώ θέλω να μου πείτε τα υπόλοιπα 12 εκατομμύρια ποιοι τα κατασπάραξαν;». 

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι είναι ένα γήπεδο το οποίο κτίζεται σε κρατική γη. «Η αξία της γης δεν θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη για την αγορά ενοικίου; Είναι ένα γήπεδο που ενοικιάζεται σε τρεις ομάδες και πρέπει να πούμε ότι ίσως, να μην είναι πάντα όλες πρώτης κατηγορίας. Εάν μια από αυτές πάει διαβάθμιση και βγει άλλη ομάδα πάνω, τότε η ομάδα που είναι 2η κατηγορία θα παίζει σε αυτό και η άλλη που έγινε 1ης κατηγορίας δεν θα δικαιούται να παίξει σε αυτό το γήπεδο; Έρχονται εκλογές, θα γίνουν τα εγκαίνια και ο κόσμος θα πανηγυρίζει. Όταν περάσουν οι εκλογές θα… κουτουλούμε και το πουλλί θα έχει πετάσει και αν ψάξουμε το δίκαιο, ζημιά της δημοκρατίας θα κάνουμε στο τέλος».   

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, απάντησε στον κ. Θεμιστοκλέους, όπως και σε άλλα ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιον του από βουλευτές, για να σημειώσει πως, «δεν έχω πει ψέμα ποτέ μου. Πέρασα από τα έδρανα και ξέρω τι σημαίνει να έρθει κάποιος εδώ και να ψεύδεται. Το θέμα του κόστους του γηπέδου που σας προκάλεσε την ανάγκη πιθανόν να υπάρχει διασπάθιση, απλά θυμίζω ότι προεκτίμηση του γηπέδου ήταν στα 29.1 εκατομμύρια και το έργο δόθηκε στα 31.3 εκατ. Τώρα, το κόστος είναι στα 40 εκατομμύρια, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο. Κάθε σεντ που δόθηκε, πέραν του συμβολαίου με τον εργολάβο, εγκρίθηκε από την κριτική επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο Γενικός Ελεγκτής».

Μάλιστα, όπως υπέδειξε ο κ. Μιχαηλίδης, «αν υπάρχει οποιοδήποτε ποσό που αιωρείται, φέρτε μου το μπροστά μου και να πάω φυλακή. Από τη μέρα που ανέλαβα, πήγαμε στη Νομική Υπηρεσία, στην Ελεγκτική Υπηρεσία και δεν κάναμε μόνοι μας τις διαδικασίες. Το προσχέδιο δεν το στείλαμε, διότι μέχρι χθες έγινε μια αλλαγή στο θέμα της ασφάλισης. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια διασπάθισης δημόσιου χρήματος από πλευράς μας». 

Από τη δική του σκοπιά, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εξήγησε πως, «αν τα μάτια μας είναι να ικανοποιήσουμε τρεις ομάδες σε ένα γήπεδο αξίας 40 εκατομμυρίων, ας μην τα βγάλουμε μόνοι μας. Αν τα μάτια μας επίσης, είναι να προστατεύσουμε τα λεφτά του φορολογουμένου πολίτη και εφόσον θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα καλό εργαλείο, τότε είναι για να μας βοηθήσει. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειώσουμε πως, οτιδήποτε κτίσει το κράτος, οφείλει να το δίνει σε δημόσιο διαγωνισμό και από την πλευρά μας, είχαμε πει και στο παρελθόν ότι το γήπεδο αξίζει 40 εκατομμύρια και ποτέ δεν το αρνηθήκαμε».