Αρχική Τελευταία Νέα Covid-19: Η χαλάρωση των μέτρων θα αργήσει – Πλησιάζουν τα 55 εκατ....

Covid-19: Η χαλάρωση των μέτρων θα αργήσει – Πλησιάζουν τα 55 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Οι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας θα μπορούσαν να διαρκέσουν για πολλούς μήνες στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν μακροπρόθεσμα μέτρα, παρά τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες.

Στη Γερμανία, οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να πάρουν παράταση για «τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε μήνες», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, γκρεμίζοντας τις ελπίδες για μια γρήγορη άρση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από δύο εβδομάδες. Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία έχουν κλείσει διάφορα καταστήματα, εστιατόρια, χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης.

Δύο τηλεοπτικά μηνύματα της γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία προτρέπουν τους Γερμανούς να χουζουρέψουν τον χειμώνα στον καναπέ τους και να γίνουν έτσι οι «ήρωες» της μάχης κατά της Covid-19, σχολιάζονται ευρέως στο διαδίκτυο, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες, για το απρόσμενο χιούμορ τους.

Στη Γαλλία, η οποία μετρά 44.246 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προειδοποίησε επίσης τους συμπατριώτες του ότι θα χρειαστεί «να ζήσουν με τον ιό για μεγάλο διάστημα». Πρόσθεσε ότι εξετάζει τους «κανόνες» που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Σχεδόν παντού στην Ευρώπη, οι αρχές αποκλείουν την ιδέα μιας χαλάρωσης των μέτρων που, αντιθέτως, ενισχύονται. Στην Πορτογαλία, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, από το Σάββατο ξεκίνησε και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το 70% του πληθυσμού. Το απόγευμα του Σαββάτου 500 διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση και πραγματοποίησαν «πορεία για την ελευθερία» στη Λισαβόνα.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη και μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη: περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε όλες τις ηπείρους, εξαιρουμένης της Ωκεανίας. Συνολικά, από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.324.526 άνθρωποι, με βάση μια καταμέτρηση του Worldometer, μέχρι την Δευτέρα το πρωί. Επίσης συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταγραφεί 54.817.942 κρούσματα συνολικά ενώ έχουν αποθεραπευτεί 38.140.131 ασθενείς.

euronews