Αρχική Τελευταία Νέα Δύο φυσιογνωμίες των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού αναγορεύονται σε Πρέσβειρες του...

Δύο φυσιογνωμίες των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού αναγορεύονται σε Πρέσβειρες του Ελληνικού Πολιτισμού

Ανάμεσα στις επτά προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από την Κύπρο που αναγορεύθηκαν σε Πρέσβεις / Πρέσβειρες του Ελληνικού Πολιτισμού, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, περιλαμβάνονται δύο φυσιογνωμίες της πολιτιστικής Λεμεσού, που εργάζονται στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού συγχαίρουν τη Δρα Νάτια Αναξαγόρου, Προϊστάμενη Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού και τη Μαρίζα Παρτζίλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, που έχουν επιτύχει ώστε ο Δήμος Λεμεσού να επιδεικνύει υψηλής εμβέλειας έργο στη σφαίρα τόσο της εκδοτικής όσο και της καλλιτεχνικής (εικαστικής / παραστατικής) δραστηριοποίησης.

Η αναγόρευση ανακοινώθηκε από τον εντεταλμένο εκπρόσωπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο και Πρόεδρο του EUNIC Cluster Κύπρου, εικαστικό καλλιτέχνη, Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, στις 7.00 μ.μ., στο Περίπτερο 15 της Έκθεσης. Ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος συνεχάρη τις επτά προσωπικότητες που τιμήθηκαν ως Πρέσβεις ή Πρέσβειρες του Ελληνικού Πολιτισμού και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στις επιτυχίες τους διεθνώς, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Πνεύμα, την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, όπως έχουν επάξια κάνει έως σήμερα. Τιμήθηκαν η Νάντια Στυλιανού, για το λογοτεχνικό της έργο στην ποίηση και την έρευνα σχετικά με Έλληνες Ποιητές, ο Κλείτος Ιωαννίδης για το φιλοσοφικό του έργο, η Νάτια Αναξαγόρου για το Πολιτιστικό της έργο και την Ιστορία της Τέχνης, η Μαρίζα Παρτζίλη για το καλλιτεχνικό της έργο και την επιμέλεια εκθέσεων, ο Μάριος Ιωάννου-Ηλία για το σύνολο του μουσικού του έργου, ο Γεώργιος Δανός για το Επιστημονικό και Πολιτιστικό του έργο στον χώρο του Διαστήματος και ο Colm Larkin για το έργο του στην Επικοινωνία και την Εκπαίδευση.

Ήδη από τις αρχές του νέου έτους 2023 και έπειτα από εισήγηση του εντεταλμένου εκπροσώπου και εκτελεστικού διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο, Γιώργου Ταξιαρχόπουλου, η επιτροπή των βραβείων HFC Delegate Awards Professional 2023 συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Κούκη, τον Υπεύθυνο των βραβείων Γιώργο Δρίβα και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ιδρύματος στην Κύπρο και σε σύμφωνη γνώμη με την ολομέλεια του ΔΣ του Ιδρύματος αποφάσισαν να απονεμηθεί η φετινή διάκριση στις συγκεκριμένες προσωπικότητες.

Η Νάτια Αναξαγόρου (Doctor of Philosophy University of Oxford, Master of Philosophy University of Cambridge) γεννήθηκε στη Λεμεσό και είναι η Προϊστάμενη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού. Το πολιτιστικό της έργο στον τομέα των εικαστικών περιλαμβάνει τη διοργάνωση των τριών Συμποσίων Γλυπτικής του Δήμου Λεμεσού, μέσω των οποίων προέκυψε το Πάρκο Γλυπτικής στην προκυμαία, καθώς και την επιμέλεια μεγάλης σειράς εκθέσεων, στο πλαίσιο των οποίων πραγματεύτηκε τη σχέση και τον διάλογο μεταξύ ιστορίας, λογοτεχνίας και σύγχρονης τέχνης, έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις-σταθμούς επί της συγκεκριμένης θεματικής και έχοντας συγγράψει συναφή βιβλία, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα: Το Πάρκο Γλυπτικής στη Λεμεσό, Μη μου άπτου: Βυζαντινές αναλογίες στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη, Αρχαίες και μεσαιωνικές παραλληλίες στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη, Recto/Verso: Από το Βυζάντιο στον Μοντερνισμό, Βασίλης Μιχαηλίδης: Εικαστικές και ποιητικές προεκτάσεις. Ως θεωρητικός της τέχνης συγγράφει τα αναλυτικά κείμενα παρουσίασης του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι φιλοξενούνται με αναδρομικές τους εκθέσεις στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών-Αποθήκες Παπαδάκη, όπου και έχει επιμεληθεί ατομικές αλλά και συλλογικές εκθέσεις, όπως η επετειακή έκθεση «1821: Συλλογικές Μνήμες».

Η Μαρίζα Παρτζίλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (εργαστήρι Ιωάννη Ψυχοπαίδη) και είναι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού–Αποθήκες Παπαδάκη. Εκπαιδεύτηκε στη σκηνογραφία θεάτρου στο εργαστήρι του Γιώργου Ζιάκα. Έχει στο ενεργητικό της τρεις ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές. Συνεργάζεται ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με τον ΘΟΚ, την ΕΘΑΛ, τα Θέατρα ΕΝΑ, Διόνυσος, Σκάλα, Αμφίκτιο, έχοντας αφήσει το δικό της στίγμα στη πραγμάτευση των θεατρικών έργων. Έχει επιμεληθεί και συγγράψει κείμενα για σειρά συλλογικών εκθέσεων στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού-Αποθήκες Παπαδάκη, ανάμεσα στις οποίες υπήρξε η έκθεση «Εικαστικές Σκηνές», όπου παρουσίασε σημαντικούς Κύπριους εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι εργάστηκαν ως σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι στο θέατρο, εντάσσοντας στη σκηνή στοιχεία από την εικαστική τους θεώρηση και πράξη και αφήνοντας έτσι τη δική τους προσωπική σφραγίδα. Η τελευταία της διοργάνωση αφορά στην εικαστική έκθεση “See Through” με προσωπογραφίες Κυπρίων, παλαιότερων και νέων εικαστικών καλλιτεχνών.