Αρχική Τελευταία Νέα Εγκαίνια Κέντρου Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εγκαίνια Κέντρου Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το έργο Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού και της Royal Caribbean International, δημιουργήθηκε στην Λεμεσό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της πόλης μας για βιώσιμη ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας. Με τη δημιουργία του Κέντρου θέτονται οι βάσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και θα συμβάλει στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το έργο εγκαινιάστηκε και επίσημα το Σάββατο 20 Μαΐου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Η καινοτομία αποτελεί την κινητήριο δύναμη για μια πετυχημένη και ανθεκτική οικονομία και ειδικότερα για μικρές χώρες όπως η Κύπρος όπου δεν διαθέτουμε βαριά βιομηχανία είναι περιορισμένοι τομείς της οικονομίας που μπορούμε να επενδύσουμε, η καινοτομία είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα. Η δημιουργία αυτού του Κέντρου, του Κέντρου Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες μας προς αυτήν την κατεύθυνση αφού εστιάζει στην Γαλάζια Οικονομία και επιδιώκει την επίλυση των προκλήσεων μέσω της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος στρατηγικών συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης υπέδειξε ότι στόχος του κέντρου είναι η εστίαση στην ανάπτυξη πυρήνα καινοτομίας και οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων με επίκεντρο τη Γαλάζια Οικονομία και τον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών. «Η Λεμεσός είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ, και είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση παγκόσμιων ναυτιλιακών πολιτικών με ισχυρή παρουσία και ισχυρή φωνή σε όλα τα ναυτιλιακά φόρα και τους διεθνείς οργανισμούς. H πόλη μας φιλοξενεί περισσότερες από 200 εταιρείες που προσφέρουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, διαθέτει λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, σύγχρονη μαρίνα αναψυχής και μεγάλη τουριστική και βιομηχανική δραστηριότητα» είπε ο Δήμαρχος.

Η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας, η οποία με τη σειρά της στηρίζει την επιχειρηματικότητα, συμβάλλει στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος και δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής ευημερίας για τους πολίτες της Λεμεσού.

Το μήνυμα της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Mariya Gabriel μετέφερε η Υπεύθυνη του Κέντρου κα. Μαριάννα Χαραλάμπους. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της πόλης σε ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας για νεοφυείς επιχειρήσεις στη γαλάζια οικονομία. Θα ήθελα να τονίσω ότι το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας Καινοτομίας. Η Ατζέντα Καινοτομίας, η οποία εγκρίθηκε πριν από λίγους μήνες, εστιάζει στο νέο κύμα καινοτομίας: τις καινοτομίες βαθιάς τεχνολογίας. Ακριβώς το είδος των καινοτομιών που θα αναπτυχθούν σε αυτό το νέο κέντρο καινοτομίας».

Το Κέντρο λειτουργεί σε άμεση συνεργασία και σύνδεση με τα δυο πανεπιστήμια της Λεμεσού, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Frederick, που διαθέτουν τμήματα στις ναυτιλιακές σπουδές, κέντρα ερευνών, καθώς επίσης και με άλλους συναφείς επαγγελματικούς φορείς. Ευγενική χορηγία από τη Royal Caribbean International επέτρεψε τη δημιουργία ενός χώρου εικονικής πραγματικότητας με θέμα τη θάλασσα – το OCEAN ROOM – που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας Δήμου Λεμεσού – Royal Caribbean International συγχρηματοδοτήθηκε από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τους Εθνικούς Πόρους και το Δημοτικό Ταμείο. Το συνολικό κόστος του έργου συμπεριλαμβανομένων λειτουργικών εξόδων, ανέρχεται στα 630 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.