Αρχική Τελευταία Νέα Πλατεία στην καρδιά της Λεμεσού φέρει πλέον το όνομα του αείμνηστου σκηνοθέτη...

Πλατεία στην καρδιά της Λεμεσού φέρει πλέον το όνομα του αείμνηστου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη

Μια πλατεία στην καρδιά της Λεμεσού, στη σύγκλιση των πιο εμβληματικών σημείων -του Παλιού Λιμανιού, του Κάστρου, του πάρκου της Επίχωσης του Μώλου και της Μαρίνας- φέρει πλέον το όνομα του αείμνηστου συμπολίτη μας, σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Μια επιβαλλόμενη ένδειξη αγάπης και αναγνώρισης του τεράστιου έργου του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η επίσημη τελετή εγκαινίων έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου, από τον Υπουργό Εσωτερικών, στην παρουσία και μελών της οικογένειας του Κακογιάννη.

Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων, η πλατεία «πλημμύρισε» με μουσικές και τις πιο όμορφες εικόνες αφιερωμένες στον αείμνηστο σκηνοθέτη. Η αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη, ξεδιπλώθηκε μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοιμάστηκε. Το πιο θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων ακούστηκε μετά την προβολή σύντομης ταινίας για τη ζωή του και όσα πρόσφερε στον πολιτισμό.

Η πλατεία Μιχάλη Κακογιάννη, αποτελεί μέρος 8 έργων, συνολικού προϋπολογισμού €23 εκατομμυρίων, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη».

Η ανάπλαση της πλατείας περιλαμβάνει πλακοστρώσεις, σύστημα περισυλλογής ομβρίων υδάτων, τοπιοτέχνηση με δέντρα και θάμνους και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, υπαίθριους καθιστικούς χώρους, ευκολίες ΑμεΑ, φωτισμό και αστικό εξοπλισμό, ενώ περιλαμβάνει και την παρακείμενη οδό Ερμού. Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος ανήλθε στις €480.000 και εντάσσεται στα πλαίσια ανάπλασης τεσσάρων πλατειών. Οι άλλες τρεις είναι η Πλατεία Τίτη Κουδουνάρη, η Πλατεία παρά την οδό Φιλελλήνων και η Πλατεία Αναγέννησης. «Τα έργα και για τις 4 πλατείες έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις συμβατικές προθεσμίες, και οι πλατείες έχουν ήδη παραδοθεί και τις χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λεμεσού» είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Τελώντας τα εγκαίνια, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, είπε ότι «είναι μέσω τέτοιων συγχρηματοδοτούμενων έργων που επιτυγχάνουμε τη βελτίωση της κοινωνικότητας, της περιβαλλοντικής αναβάθμισης των αστικών περιοχών αλλά και την ενίσχυση της εμπορικότητας και ανταγωνιστικότητας». Και υπέδειξε ότι είναι το ελάχιστο για μια πόλη και μια χώρα να αποδίδει την τιμή που πρέπει σε ανθρώπους όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης που κατάφεραν να την αναδείξουν στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1921 και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 χρονών. Η διαδρομή του στις τέχνες και τον πολιτισμό, κάλυψε μεγάλο εύρος: ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, με τεράστια αγάπη για τον πολιτισμό. Έκανε σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Εκεί όμως που ανέβηκε στα πιο ψηλά σκαλιά της παγκόσμιας αναγνώρισης ήταν η 7η τέχνη. Το κοινό Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, αγκάλιασαν και αγάπησαν το Κυριακάτικο ξύπνημα, τη Στέλλα, το Κορίτσι με τα μαύρα, το Τελευταίο ψέμα, την Ηλέκτρα, τον Αλέξη Ζορμπά, τις Τρωάδες, την Ιφιγένεια.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, σύντομα θα κινηθούν οι διαδικασίες για μια μνημειακή κατασκευή στο χώρο της πλατείας. «Στις σκέψεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι και η καθιέρωση ενός ετήσιου φεστιβάλ θεάτρου και κινηματογράφου προς τιμήν του Μιχάλη Κακογιάννη, όπως και η δημιουργία ενός μουσείου για τη ζωή και το έργο του» είπε ο κ. Νικολαΐδης.