Αρχική Τελευταία Νέα Πράσινο φως για τη νέα Τεχνική Σχολή Λεμεσού

Πράσινο φως για τη νέα Τεχνική Σχολή Λεμεσού

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 στην περιοχή Πολεμιδιών

Το νερό φαίνεται ότι έχει μπει στο αυλάκι σε ό,τι αφορά την ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής αλλά και του παραρτήματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη Λεμεσό, έργα τα οποία εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι πρόσφατα ο Δήμος Ύψωνα παραχώρησε την άδεια για να προχωρήσει η κατασκευάστρια εταιρεία στην εγκατάσταση των γραφείων της σε περιοχή του δήμου, ώστε να είναι δυνατή η υδροδότηση και κατ’ επέκταση να υπάρξει η δυνατότητα έναρξης του έργου στη γειτονική περιοχή Αγίου Νικολάου των Πολεμιδιών.

Η κίνηση αυτή του Δήμου Ύψωνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παντελή Γεωργίου, πηγάζει και από το γεγονός ότι, με δεδομένη τη βιομηχανική ανάπτυξη στον Δήμο Ύψωνα, υπάρχει τεράστια ανάγκη για τεχνικά επαγγέλματα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι παράλληλα θα δοθούν μεγάλες ευκαιρίες εργοδότησης στα άτομα που θα φοιτούν στη νέα Τεχνική Σχολή μέσα από τις συνεργασίες που θα προκύψουν με την τοπική βιομηχανία.

Το κόστος της ανέγερσης της νέας Τεχνικής Σχολής και του παραρτήματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου θα ανέλθει στα €27.715.000, η διάρκεια των εργασιών θα είναι 36 μήνες και θα τύχει χρηματοδότησης από την ΕΕ. Με βάση τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται, η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Τεχνική Σχολή της Λεμεσού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Η νέα Τεχνική Σχολή θα έχει δυνατότητα να δεχτεί 700 μαθητές και προορίζεται να προσελκύσει παιδιά από την περιφέρεια, στην οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν Τεχνικές Σχολές, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται τα παιδιά που προέρχονται κυρίως από την ύπαιθρο να ακολουθήσουν τεχνική κατεύθυνση.

Το κτίριο της νέας Σχολής θα είναι υπερσύγχρονο με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για τους κλάδους της Μηχανολογίας, των Υπηρεσιών, του Βιομηχανικού Σχεδιασμού και των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Υπάρχει επίσης πρόνοια για νέες ειδικότητες, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ψηφιακή Τεχνολογία και ο Προγραμματισμός, η Διαχείριση Μονάδων Φιλοξενίας, ο Σχεδιασμός και η Κατασκευή Κοσμήματος και ο Σχεδιασμός και η Κατασκευή Ενδυμάτων.

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Α’ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού (απέναντι από το παλιό νοσοκομείο) θα παραχωρηθούν στο ΤΕΠΑΚ στα πλαίσια των σχεδιασμών του δεύτερου πόλου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.