Αρχική Τελευταία Νέα Τμήμα Δασών: Απαγορεύονται τα καψαλίσματα

Τμήμα Δασών: Απαγορεύονται τα καψαλίσματα

Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και οι ψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία, ενίοτε ο άνεμος και το εγκληματικό συνήθειο κάποιων συμπατριωτών μας να καψαλίζουν χόρτα αποτελούν ένα «εκρηκτικό» κράμα αφενός για τα δάση που κινδυνεύουν με πυρκαγιές και αφετέρου για την ανθρώπινη ασφάλεια που τίθεται σε κίνδυνο.

Όχι στο καψάλισμα

Μιλώντας στον «Π» ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου εφιστά την προσοχή σε όσους καψαλίζουν αυθαίρετα χόρτα, ποκαλάμες ή κλαδέματα τονίζοντας πως αυτό απαγορεύεται ρητά χωρίς άδεια! Ήδη φέτος η Κύπρος θρηνεί δύο νεκρούς λόγω καψαλίσματος. Ούτως ή άλλως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ούτε το Τμήμα Δασών ούτε οι τοπικές αρχές παραχωρούν, κατά κανόνα, άδειες για καψάλισμα. Άδειες καψαλίσματος εκδίδονται συνήθως τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τους χειμερινούς δηλαδή μήνες που δεν υπάρχει συνήθως κίνδυνος να «ξεφύγουν» οι εστίες φωτιάς και να επεκταθούν. Σε περίπτωση που δοθεί άδεια καλοκαίρι για καψάλισμα θα είναι κατ’ εξαίρεση και με τον όρο να υπάρχει συνοδεία πυροσβεστικού κατά τη διάρκεια του καψαλίσματος, το οποίο θα πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί, που δεν υπάρχει συνήθως άνεμος. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Αλεξάνδρου το Τμήμα Δασών εκδίδει 1.600 με 1.700 άδειες ετησίως σε αιτητές που θέλουν να καψαλίσουν χόρτα ή κλαδέματα.

Στο 1407

Ο κ. Αλεξάνδρου απηύθηνε νέα έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν επισκέπτεται δασικές περιοχές. Όπως τόνισε το Τμήμα Δασών εντείνει τις περιπολίες του σε περιοχές που θεωρούνται ευάλωτες για πυρκαγιές λόγω του δασώδους περιβάλλοντος, όπως είναι η οροσειρά του Τροόδους, η κοιλάδα της Μαραθάσας και η κοιλάδα της Σολέας, καθώς και τα δάση του Κύκκου και της Παναγιάς στην Πάφο. Οι περιοχές αυτές αποτελούν τους μεγαλύτερους πνεύμονες οξυγόνου της ελεύθερης Κύπρου και το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, ειδικά όταν επισκέπτεται εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους. Σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη των πολιτών εστία φωτιάς μπορούν να καλέσουν το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης του Τμήματος Δασών στο 1407. Στο μεταξύ το αρμόδιο τμήμα έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση 28 πυροσβεστικών φωλιών σε αυτές τις περιοχές για έγκαιρη κατάσβεση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Συνεχίζεται ο καύσωνας

Τώρα ο καιρός. Μέχρι την Τετάρτη σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας θα συνεχιστεί ο καύσωνας, ενώ μετά από ένα μικρό διάλειμμα δύο ημερών, θα επανέλθει και πάλι το Σάββατο. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 40 βαθμών, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα σημειωθεί μια μικρή πτώση. Το κοκτέιλ του καιρού συμπληρώνει η υγρασία, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή κατά τις βραδινές ώρες στα παράλια.

Χρειάζεται προσοχή

Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα ανακοίνωση εξέδωσε χθες και το Υπουργείο Υγείας με την οποία εφιστά την προσοχή στο κοινό. Το αρμόδιο υπουργείο προτείνει συγκεκριμένα την αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός. Επίσης, προτρέπει τους πολίτες να ντύνονται ελαφρά και με ανοιχτόχρωμα ρούχα, ενώ εάν θα εκτεθούν στον ήλιο θα πρέπει να φοράνε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Συστήνει την αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα και τους παροτρύνει να προτιμούν ελαφρές τροφές, λαχανικά, χυμούς και αρκετές ποσότητες νερού. Καλεί, επίσης, τον κόσμο να χρησιμοποιεί ανεμιστήρες και κλιματιστικά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα παράθυρα καλό θα είναι να μένουν ανοικτά. Επιπροσθέτως, οι ευάλωτες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες) θα πρέπει να πίνουν πολλά υγρά και να κάνουν ντουζ με χλιαρό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουν ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους και κατοικίδια.