Αρχική Τελευταία Νέα Τι είπε ο Υπ. Υγείας για το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλαρώσεων και την...

Τι είπε ο Υπ. Υγείας για το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλαρώσεων και την κατάργηση του Safe Pass

Επισυνάπτεται η απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του Υπουργού Υγείας μετά από τη σημερινή του επίσκεψη στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Την Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Μεταξύ άλλων ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλαρώσεων και συγκεκριμένα για το Safe Pass.

Ο ίδιος απάντησε τα εξής, «Θέλω να αναφέρω ότι έχω ζητήσει γραπτώς την άποψη των ειδικών αν πρέπει να πάει η εισήγηση στο Υπουργικό για αναστολή ή για να διατηρηθεί. Αναμένω τις απαντήσεις των ειδικών και ανάλογα με τις απαντήσεις τους θα πάει και η ανάλογη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αν θα πάει πρόταση θα πάει αύριο».

Αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού

Καλημέρα. Έχω ενημερωθεί για τα προβλήματα τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης. Ασθενείς πληρώνουν για κάποιες αναλύσεις και βιταμίνες, έχουμε προβλήματα με εξοπλισμό, κάποια κρεβάτια είναι καινούρια, κάποια πρέπει να τα αλλάξουμε, πρέπει να αλλάξουμε κάποια στρώματα, όπως επίσης υπάρχουν προβλήματα με τα μεταφορικά των ασθενών. Έχουμε δει αυτά τα προβλήματα, έχουμε συνομιλήσει σχεδόν με όλους τους ασθενείς. Προσωπικά έχω πάρει άποψη τι είναι τα προβλήματα και έχουμε συμφωνήσει τα ακόλουθα: Όσον αφορά στα έξοδα για τις αναλύσεις και για τις βιταμίνες θα γίνει μια μελέτη από τον ΟΚΥπΥ για να δούμε εάν μπορούμε σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ να τα προσφέρουμε δωρεάν. Ο εξοπλισμός αν πρέπει να αντικατασταθεί θα αντικατασταθεί άμεσα εντός 30 ημερών όπου θα έχουμε ακόμα μια σύσκεψη για να δούμε που βρισκόμαστε, και όσον αφορά στα οδοιπορικά, σε συνεννόηση πάντα με τον Σύνδεσμο Νεφροπαθών και την κ. Πετρίδου που είναι εδώ μαζί μας θα προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Πετρίδου του Συνδέσμου Νεφροπαθών που είναι πάντοτε δίπλα στους ασθενείς, όπως επίσης και τον ΟΚΥπΥ, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον φίλο Μάριο Παναγή, τον Αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή Κύπρο Σταυρίδη όπως και τους δύο διευθυντές για τη σημερινή συνάντηση.

– Υπάρχουν και άλλα θέματα, το θέμα με τα αναλώσιμα αλλά και με το προσωπικό στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης.

Όσον αφορά στο θέμα του προσωπικού, υπάρχει μια μελέτη που ακολουθείται. Σε συνομιλίες που είχα με τους ασθενείς δεν μου αναφέρθηκε να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αντιθέτως οι περισσότεροι είναι πολύ ευχαριστημένοι από το νοσηλευτικό προσωπικό.

– Όταν λέτε μεταφορικά τι εννοείτε;

Με τα μεταφορικά εννοώ ότι οι ασθενείς που έρχονται εδώ παίρνουν ένα επίδομα την συγκεκριμένη στιγμή. Θα εξετάσουμε αν πρέπει να αυξήσουμε αυτό το επίδομα ή επίσης αφού κάποιοι από τους ασθενείς χρησιμοποιούν λεωφορεία, να δούμε αν αυτά τα λεωφορεία θα τα αυξήσουμε ή θα βελτιώσουμε τις ώρες τους.

– Υπάρχουν πληροφορίες για αναστολή του Safepass σε κέντρα διασκέδασης και άλλους χώρους θα το αναφέρετε το Υπουργικό;

Θέλω να αναφέρω ότι έχω ζητήσει γραπτώς την άποψη των ειδικών αν πρέπει να πάει η εισήγηση στο Υπουργικό για αναστολή ή για να διατηρηθεί. Αναμένω τις απαντήσεις των ειδικών και ανάλογα με τις απαντήσεις τους θα πάει και η ανάλογη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αν θα πάει πρόταση θα πάει αύριο.

– Όσον αφορά στις περαιτέρω ελαφρύνσεις που όλοι περιμένουν, είχατε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 15 Μαΐου. Ισχύει αυτό;

Η μοναδική ελάφρυνση που έχει μείνει να δώσουμε στον κόσμο αφορά στους γάμους και τα νυχτερινά κέντρα. Αυτό θα το δούμε. Αν γίνει αναστολή και αυτού του μέτρου τότε δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε μέτρο εκτός από το Safepass σε νοσοκομεία, κλειστές δομές και γηροκομεία που είναι ευαίσθητοι χώροι. Οι αριθμοί που λαμβάνω καθημερινώς είναι πολύ καλοί, μειώνονται συνεχώς τα κρούσματα όπως επίσης και οι νοσηλείες.

– Υπάρχουν δεσμευμένες κλίνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αφού είναι καλύτερη η κατάσταση υπάρχει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να αποδεσμεύσετε αυτές τις κλίνες;

Σήμερα απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, ο πέμπτος όροφος που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό κλινών θα αποδεσμευθεί από αυτό το νοσοκομείο, άρα θα δώσουν ανάσα στα νοσηλευτήρια μας.