Αρχική Τελευταία Νέα Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί του ΓΝ Λεμεσού

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί του ΓΝ Λεμεσού

Χωρίς υπεύθυνο φαρμακοποιό και με μειωμένο προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί, από την περασμένη Πέμπτη, το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, αναφέρει η Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα», η οποία εξαγγέλλει 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Λεμεσού, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των μέτρων.

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, την οποίαν έδωσε στη δημοσιότητα, η συντεχνία υπενθυμίζει ότι, λόγω της μη επαρκούς στελέχωσης, και ενώ έχει αφυπηρετήσει ένας ακόμη φαρμακοποιός, που δεν έχει αντικατασταθεί, οι φαρμακοποιοί του ΓΝ Λεμεσού συνεχίζουν καθημερινά, από τις 27 Ιουνίου, δίωρη στάση εργασίας.

Σημειώνει δε ότι «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας μας με τη Διοίκηση του ΟΚΥπΥ, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία του κοινού, όχι μόνο λόγω των μειωμένων ωρών εξυπηρέτησης, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων που συσσωρεύονται, λόγω αδυναμίας λήψης αποφάσεων και διαδικασιών που αποτελούν ευθύνη του υπεύθυνου ενός νοσοκομειακού φαρμακείου».

Σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας, προστίθεται, ο υπεύθυνος φαρμακοποιός ενός νοσοκομειακού φαρμακείου πρέπει να είναι Ανώτερος Φαρμακοποιός (Κλίμακα Α13ii), «θέση την οποία επί του παρόντος ο ΟΚΥπΥ αδυνατεί να παρέχει».

Παράλληλα, προσθέτει, υπάρχει επιτακτική ανάγκη στελέχωσης με τουλάχιστον έναν επιπλέον φαρμακοποιό, πέραν του υπεύθυνου, προκειμένου το φαρμακείο να καταστεί και πάλι λειτουργικό σε ικανοποιητικό βαθμό.

Όπως αναφέρει η «Ισότητα», υπάρχουν φαρμακοποιοί σε Αγροτικά Φαρμακεία, τα οποία πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους λόγω ίδρυσης ιδιωτικού φαρμακείου στην περιοχή και προτείνει όπως αυτοί μεταφερθούν σε μόνιμη βάση στο δυναμικό του φαρμακείου του νοσοκομείου, ώστε να αναλαμβάνουν και τις εφημερίες και να μετριαστεί ο αυξημένος φόρτος εργασίας.

«Επιπλέον, υπάρχουν συνάδελφοι με μόνιμη κατοικία στη Λεμεσό που εργάζονται σε διάφορες θέσεις στη Λευκωσία και επιθυμούν τη μετακίνησή τους στην επαρχία διαμονής τους, γεγονός που έχουν εκφράσει επανειλημμένως μέσω γραπτών επιστολών, λαμβάνοντας την απάντηση ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί μόλις καταστεί εφικτό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει η συντεχνία, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, από κανέναν αρμόδιο φορέα για την επίλυση του προβλήματος και σημειώνει ότι δεν ζητά τίποτα περισσότερο «από αυτά που ίσχυαν καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο και τα οποία αποτελούν τα απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου».

Η «Ισότητα» αναμένει επιδείνωση του προβλήματος λόγω της επικείμενης έναρξης της θερινής περιόδου αδειών και καλεί τον Υπουργό Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να παρέμβουν για επίλυση του προβλήματος, προειδοποιώντας με 48ωρη απεργία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η «Ισότητα» ότι οι φαρμακοποιοί του ΓΝ Λεμεσού προτίθενται να κατέλθουν σε 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα τους.

Πηγή:ΚΥΠΕ