Αρχική Τελευταία Νέα Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός – Στους 8.700...

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός – Στους 8.700 οι νεκροί

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που έπληξαν τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

«Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Διασώστες και διεθνείς οργανισμοί παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι απέναντι στον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου. Μάλιστα, χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι νεκροί των φονικών σεισμών μπορεί να υπερβούν τους 20.000.

Στην πλέον δεινή θέση, όμως, βρίσκεται ο πληθυσμός της Συρίας, καθώς πριν τους σεισμούς το 70% αυτού είχε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, η χώρα «αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» κατά τον ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την στήριξή του σε άμεσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων τροφής, στέγης, μη διατροφικών ειδών και φαρμάκων.