Αρχική Διεθνή Σεισμοί σε Τουρκία και Σύρια: Ξεπέρασαν τους 15.800 οι νεκροί – Βέλη...

Σεισμοί σε Τουρκία και Σύρια: Ξεπέρασαν τους 15.800 οι νεκροί – Βέλη κατά Ερντογάν

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους. Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Υγειονομικός συναγερμός

Υγειονομικό συναγερμό σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς την ανείπωτη τραγωδία του φονικού σεισμού με χιλιάδες θύματα σε Τουρκία και Συρία, ακολουθεί, όπως προβλέπει, μια νέα κρίση, αυτή τη φορά Υγείας. Το γεγονός ότι οι πάσης φύσεως υποδομές έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στις πληγείσες περιοχές, τις οποίες ο Εγκέλαδος δοκίμασε για τα καλά, προβληματίζει βαθιά τους ειδικούς, οι οποίοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους, στη Συρία.

Αιτία της υγειονομικής κινητοποίησης η επιδημία χολέρας, αλλά και οι πολύ συχνές αναπνευστικές ασθένειες, οι οποίες ταλαιπωρούν τη Συρία και αναμένεται να γνωρίσουν νέα έξαρση, εν μέσω χειμώνα, όπως διαβλέπουν οι επιτελείς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Υπάρχει μια δευτερογενής κρίση υγείας που εμφανίζεται στη συνέχεια, καθώς οι υποκείμενοι κίνδυνοι για την υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν» δήλωσε χθες αξιωματούχος του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως «έχουμε μεγάλη διακοπή στη βασική παροχή νερού. Έχουμε μεγάλη διακοπή στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρισμού, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά της ζωής».

Την ίδια ώρα, προσβάσιμος κατέστη χθες ο μοναδικός διάδρομος που συνδέει την Συρία με την Τουρκία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος είχε υποστεί σημαντικές φθορές από τις σεισμικές δονήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «αυτός ο σεισμός, πέρα από αυτήν την κρίση, είναι σαν την τέλεια καταιγίδα που κανείς δεν επιθυμούσε ποτέ».