Αρχική Τελευταία Νέα Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε κάστρο 2.200 ετών – Δείτε βίντεο από τα...

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε κάστρο 2.200 ετών – Δείτε βίντεο από τα συντρίμμια

Εφιαλτικές στιγμές ζει η Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που εκτός από τις εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που στερεί, έχει καταστρέψει χιλιάδες κτίρια. Μεταξύ αυτών το κάστρο του Γκαζιαντέπ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι καταστράφηκαν από τον σεισμό και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στον δρόμο. Τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης. Σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές», μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο θόλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Sirvani, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κάστρο και λέγεται ότι χτίστηκε τον 17ο αιώνα, κατέρρευσαν επίσης εν μέρει, πρόσθεσε το ίδιο μέσο.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2o-4o αιώνα μ.Χ. και επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Πήρε τη σημερινή του μορφή μεταξύ 527-565 μ.Χ. κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’, σύμφωνα με τα Τουρκικά Μουσεία, τον επίσημο ιστότοπο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας.
  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • top
Προηγούμενο άρθροΟδηγίες της Πολιτικής Άμυνας μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για τους σεισμούς