Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, στο νέο Λιμάνι Λεμεσού, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννας Κουκκίδη – Προκοπίου, τα τρία σκάφη κατηγορίας Β΄ που προστέθηκαν στον ναυτικό στόλο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.
Σε χαιρετισμό της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είπε ότι είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της επιτήρησης και προστασίας της ακτογραμμής, των λιμανιών και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε αυτή την χρονικά δύσκολη περίοδο αυξημένων εντάσεων στην γεωγραφική περιοχή της Κύπρου αλλά και αυξημένων μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης.
«Η προστασία των θαλάσσιων συνόρων και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας μας θωρακίζεται ακόμη περισσότερο από κάθε πιθανό κίνδυνο και απειλή με την προσθήκη των τριών νέων σκαφών τα οποία είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας και διαθέτουν θερμικές κάμερες οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν άνθρωπο και σκάφος σε απόσταξη αρκετών χιλιομέτρων», επεσήμανε.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι οι επιχειρησιακές αυτές δυνατότητες των σκαφών, θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚ) για σκοπούς συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό σύστημα Eurosur για την επιτήρηση των συνόρων, την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος και την καταστολή της λαθρομετανάστευσης, ως μέρος των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είπε, παράλληλα, ότι η προσπάθεια απόκτησης των τριών σκαφών, ξεκίνησε το 2020 και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο σημείο αυτό, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία με το πλήθος των σκαφών της και τη διάταξη των Μονάδων της, αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος για την επιτήρηση, τον έλεγχο και την φύλαξη της ακτογραμμής και των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων που ταυτίζονται με τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πρόληψη και καταστολή της παράνομης ή/και παράτυπης διακίνησης προσώπων και του διασυνοριακού εγκλήματος, την αστυνόμευση της ακτογραμμής και των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας για την αποτροπή παράνομων ενεργειών, καθώς και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού φύλαξης και προστασίας της λιμενικής υποδομής, και των εξυπηρετούμενων / διασυνδεδεμένων πλοίων και σκαφών, έναντι ασύμμετρων απειλών και τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Την ίδια στιγμή, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από θαλάσσης, τόσο πλησίον των ακτών, όσο και στην ανοιχτή θάλασσα. Τα σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας είναι συνήθως τα πρώτα που αντιδρούν σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, καθώς σκάφη και πληρώματα βρίσκονται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου», πρόσθεσε.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τόνισε ότι η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία «υπερασπίζεται και επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κάνει με αποφασιστικότητα αλλά και με ανθρώπινη ευαισθησία σεβόμενη την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και συμπεριφερόμενη πάντοτε με βάση τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η αναβάθμιση και ενίσχυση των πλωτών και άλλων μέσων και εξοπλισμού της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, σε συνδυασμό με την συνεχή εκπαίδευση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχει τα Μέλη της, θα συμβάλουν στην δημιουργία μιας σύγχρονης Μονάδας η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στο όποιο περιστατικό προκύψει, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, ανά πάσα στιγμή, 7 μέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο».
Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια της Πολιτείας για την περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας αλλά και της Αστυνομίας γενικότερα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μέσα και εξοπλισμό, θα είναι συνεχής.
Ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την επίσημη ένταξη στην επιχειρησιακή δράση της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας 3 σκαφών Κατηγορίας Β΄, που έχουν παραληφθεί από την Αστυνομία Κύπρου, κατά τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο υλοποίησης έργου του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Μέσου για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημείωσε ότι τα σκάφη αυτά με τις συμβολικές ονομασίες «Πενταδάκτυλος», «Καντάρα» και «Κερύνεια Ι» ενισχύουν τον στόλο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, «ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα και τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες για ακόμη πιο άρτια, άμεση και αποτελεσματική επιτέλεση των καθηκόντων μας που αφορούν κυρίως στην επιτήρηση και διαφύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας και κατ΄ επέκταση στην πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης».
Τα τρία αυτά σκάφη, συνέχισε ο Αρχηγός Αστυνομίας, διαθέτουν προηγμένο τεχνολογικά σύστημα πλοήγησης και επικοινωνίας και θερμικές κάμερες, με δυνατότητα ανίχνευσης και εντοπισμού ατόμων και πλεούμενων από μακρινές αποστάσεις.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι κατά το 2024 θα παραληφθούν 10 νέα σκάφη Κατηγορίας Γ και για την προγραμματική περίοδο 2025-2027 προωθείται πρόταση για αντικατάσταση 4 σκαφών Κατηγορίας Α και 2 σκαφών Κατηγορίας Β, για ενίσχυση του στόλου.
Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι οι διεθνείς εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με επίκεντρο τις εμπόλεμες συρράξεις που διαδραματίζονται πλησίον της Κύπρου, δεν μας αφήνουν οποιαδήποτε περιθώρια εφησυχασμού.
«Απαιτείται επαγρύπνηση, ετοιμότητα και λήψη δραστικών μέτρων, ειδικότερα από μέρους εμάς, των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία είμαστε επιφορτισμένα με καθήκοντα διατήρησης συνθηκών ασφάλειας στον τόπο μας. Επί τούτου, ως Αστυνομία Κύπρου, ευθυγραμμιζόμενη με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρούμε σε τομές και αλλαγές, εκσυγχρονίζουμε τις δομές, τις υποδομές, τον στόλο και εξοπλισμό μας με προηγμένες τεχνολογίες, ώστε να μπορούμε καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, να ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε απειλή, σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε κάλεσμα για διάσωση ανθρώπινης ζωής. Ό,τι ακριβώς επιτελεί, επί καθημερινής βάσεως κάθε Διεύθυνση, Τμήμα και Υπηρεσία της Αστυνομίας και δη η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία», συμπλήρωσε.
«Πρωταρχικό και συνεχές μέλημα, της Διοίκησης και του κάθε μέλους της Μονάδας ανεξαιρέτως βαθμού και καθηκόντων, είναι η πλήρης εφαρμογή των νόμων της πατρίδας μας, σε πλήρη εναρμόνιση με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε θέματα που εμπίπτουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ως άγρυπνου φρουρού της ακτογραμμής, των λιμανιών και των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας. Κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, η Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας δεν επιτελεί μόνο εθνικό καθήκον, αλλά διαδραματίζει παράλληλα και ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο, αναλαμβάνοντας αποστολές έρευνας και διάσωσης προσώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια προβλήθηκε σύντομο φιλμάκι σε σχέση με τα 3 σκάφη και ακολούθησε παρουσίαση από τον Αστυνόμο Β΄, Γιάννη Τζιωρτζιή, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Η τελετή έκλεισε με ξενάγηση στα σκάφη, τα οποία ήταν αγκυροβολημένα στην προβλήτα του Λιμανιού Λεμεσού.
Πηγή:ΚΥΠΕ