Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: SOS εκπέμπει ο υδροφορέας

Λεμεσός: SOS εκπέμπει ο υδροφορέας

Η υπεράντληση των παραλιακών υδροφορέων της Κύπρου έχει ως αποτέλεσμα την πτωτική τάση της στάθμης του υπόγειου νερού, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς του λόγω της διείσδυσης θαλάσσιου νερού στους υδροφορείς και την υφαλµύρισή του. Για να ανακάµψουν οι υδροφορείς και να αποκατασταθεί η καλή ποσοτική και ποιοτική τους κατάσταση απαιτούνται πολλά χρόνια πολύ προσεκτικής διαχείρισης. 

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προσπαθεί με μέτρα να ανακάμψουν οι υδροφορείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υφαλμύρισης. Τέτοια προβλήματα παρουσιάζει και ο υδροφορέας Ακρωτηρίου. Το νερό της θάλασσας έχει διεισδύσει στα υδροφόρα στρώματα της περιοχής προκαλώντας αλμύρισμα του νερού των γεωτρήσεων. Μόνη λύση που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη του υδροφορέα είναι ο εμπλουτισμός του με ανακυκλωμένο νερό. Προς τον σκοπό αυτό, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προγραμματίζει τη διάθεση ανακυκλωμένου νερού που θα προκύπτει από τη λειτουργία του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων της δυτικής Λεμεσού, για σκοπούς άρδευσης, αλλά και εμπλουτισμού του υδροφορέα.

Για τη μεταφορά του ανακυκλωμένου νερού από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων του Ύψωνα προς τις δεξαμενές εμπλουτισμού θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής, καθώς και νέος αγωγός μεταφοράς, που θα κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό. Το ανακυκλωμένο νερό από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Επισκοπής αναμένεται να διοχετεύεται προς τις εμπλουτιστικές δεξαμενές με νέους αγωγούς. 

Πρόκειται για ένα κοινωφελές έργο με μικρές αρνητικές, παροδικές επιπτώσεις, μόνο κατά την τοποθέτηση των αγωγών και την κατασκευή των υποστηρικτικών έργων. Η λειτουργία του θα έχει θετικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο νερού, αφού θα προμηθεύονται οι γεωργοί της περιοχής με σημαντικές ποσότητες ανακυκλωμένου νερού, ενώ ο εμπλουτισμός του υδροφορέα Ακρωτηρίου κατά τους χειμερινούς μήνες με ανακυκλωμένο νερό θα αποκαταστήσει την ποσοτική αλλά και την ποιοτική κατάσταση του υδροφορέα.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων υπέβαλε στην Περιβαλλοντική Αρχή έκθεση Προκαταρκτικής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ). Στη μελέτη αναφέρεται ότι το έργο αφορά στην τοποθέτηση αγωγών συνολικού μήκους 3.300 μ. για τη μεταφορά ανακυκλωμένου νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, από τον υπό ανέγερση Σταθμό Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Δυτικής Λεμεσού, δυναμικότητας 13.000 κ.μ. ανά ημέρα, του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντος (ΣΑΛΑ), προς την υφιστάμενη δεξαμενή Ύψωνα, χωρητικότητας 20.000 κ.μ. και την τελική διάθεσή του σε υφιστάμενους καταναλωτές ανακυκλωμένου νερού για σκοπούς άρδευσης. 

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μελετά τη λύση του εμπλουτισμού με ανακυκλωμένο νερό του υδροφορέα Ακρωτηρίου με τη χρήση των υφιστάμενων δεξαμενών εμπλουτισμού, που βρίσκονται εντός της κοίτης του ποταμού Κούρρη. 

Ο εμπλουτισμός του υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό θα αποκαταστήσει την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική κατάστασή του μετά τη διείσδυση θαλάσσιου νερού. Οι εργασίες του έργου περιλαμβάνουν τεχνικά έργα εγκατάστασης του κεντρικού αγωγού από Ductile Iron, διαμέτρου 600 mm (εκσκαφή τάφρου, τοποθέτηση και επίχωση αγωγών, συμπύκνωση επιχώσεων, αποκατάσταση δρόμων, μετακίνηση περίσσειας υλικών εκσκαφής), καθώς επίσης μικρότερα υποστηρικτικά έργα, όπως φρεάτια, δικλίδες κ.λπ. 

Από τις εργασίες κατασκευής θα προκύψουν αδρανή υλικά (7.500 κ.μ.), μέρος των οποίων (6.200 κ.μ.) θα χρησιμοποιηθεί για επιχωματώσεις. Θα προκύψει επίσης μικρή ποσότητα μπαζών. Αμφότερα, και αδρανή και μπάζα, θα παραδίδονται σε αδειοδοτημένους συλλέκτες. Από την κατασκευή του έργου θα εκπέμπονται αέριοι ρύποι (καυσαέρια οχημάτων και μηχανημάτων) και σκόνη, η μείωση των επιπτώσεων της οποίας θα γίνεται με διαβροχή των διαδρόμων κίνησης οχημάτων/ μηχανημάτων. Το έργο θα γίνει εντός των δήμων Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδιών και της κοινότητας Τσερκέζοι (Τσερκέζ-Τσιφλίκ). Πολύ μικρό μέρος του αγωγού θα εγκατασταθεί σε εδάφη των Βρετανικών Βάσεων Επισκοπής. 

 

Πηγή: “Φ”