Αρχική Τελευταία Νέα Σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς υποχωρήσεις εδάφους στο Πισσούρι – Σε ανησυχία...

Σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς υποχωρήσεις εδάφους στο Πισσούρι – Σε ανησυχία οι κάτοικοι

pissouri katolisthiseis.jpg

Σοβαρά προβλήματα  δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του εδάφους στην πάροδο του χρόνου στην ευρύτερη περιοχή Πισσουρίου, θέμα το οποίο απασχολεί χρόνια τις αρχές προκαλόντας αναστάτωση και ανησυχία στου κατοίκους. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου”, στην ευρύτερη περιοχή Λίμνες της κοινότητας, διαπιστώνει κανείς πρόβλημα αστάθειας και κατολίσθησης, με αποτέλεσμα από τη μετακίνηση του εδάφους να έχουν παρουσιαστεί εκτεταμένες υποχωρήσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια, ρωγμές σε τοίχους, κατοικίες και άλλα κτηριακά συγκροτήματα και ρήγματα σε άδεια τεμάχια.

pissouri katolisthiseis.jpg

Συγκεκριμένα, οι οικοδομές φαίνεται ότι επηρεάζονται άμεσα από τη μετακίνηση του εδάφους. Στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες από τις 60 οικοδομές στις οποίες καταγράφηκαν ρωγμές το 2015, αλλά τουλάχιστον 15 κατοικίες και ένα συγκρότημα διαμερισμάτων βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη. Ωστόσο, η συνέχιση της μετακίνησης του εδάφους χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα στις υπόλοιπες οικοδομές. 

Όπως αναφαίρεται στο δημοσίευμα του “Φ”, το γεγονός, αν και γνωστό στα αρμόδια υπουργεία, βουλευτές, αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στο Κοινοτικό Συμβούλιο, φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, κάτι που προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες της Ομάδας Πρωτοβουλίας και των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών κατοικιών της περιοχής. 

CNA_F6db0546bd0504c8194c1d748086765ee.jpg

Το πρόβλημα στην περιοχή Πισσουρίου εμφανίστηκε το 2012 και διαρκώς επιδεινώνεται. Έχουν εκπονηθεί δύο γεωλογικές μελέτες, μία από το υπουργείο Εσωτερικών το 2015, την οποία υπογράφει ο ανώτερος πολιτικός μηχανικός της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, Κυριάκος Κυριακίδης, και μια με εντολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας των επηρεαζόμενων κατοίκων το 2017, από τον dr. Gareth Hearn, γεωτεχνικό μηχανικό διεθνούς κύρους από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σύμφωνα με τη μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών, το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι ο χώρος στην ευρύτερη περιοχή Λίμνες φαίνεται να έχει επηρεαστεί από παλιές κατολισθήσεις. 

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή Λίμνες οφείλονται στη γεωμορφολογία των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής. Επικλινή εδάφη αποτελούμενα από αναζυμωμένα χαλαρά υλικά παλαιοκατολισθήσεων με ψηλό δείκτη κενών (περίπου 30%) και με ψηλό δείκτη κατείσδυσης (46%). 

Fd9970cb9e5874c928d4ee70de21f4912.jpg

Πληροφορίες: Φιλελεύθερος