Αρχική Τελευταία Νέα Στα δίκτυα ηλεκτρονικής απάτης εργοληπτική στη Λεμεσό-«Σήκωσαν» χιλιάδες ευρώ

Στα δίκτυα ηλεκτρονικής απάτης εργοληπτική στη Λεμεσό-«Σήκωσαν» χιλιάδες ευρώ

Στα δίκτυα των επιτήδειων που ξεγελούν επιχειρηματίες, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω διαδικτύου, έπεσε εργοληπτική εταιρεία στη Λεμεσό.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυπριακή εργοληπτική εταιρεία φέρεται να παρήγγειλε μέσω διαδικτύου τον περασμένο Μάιο μάρμαρα και γρανίτες αξίας 93.187 ευρώ, από εταιρεία που εδρεύει στην Ισπανία.
 
Στη συνέχεια η ισπανική εταιρεία ζήτησε από την κυπριακή να προχωρήσει σε έμβασμα του ποσού ώστε να ολοκληρωθεί η παραγγελία, όπως κατήγγειλε στις Αρχές ο ιδιοκτήτης της εργοληπτικής. 
 
Έτσι, μετά από μήνυμα που έλαβε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, o ιδιοκτήτης προέβη σε σχετικό έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ισπανία.
 
Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός ήταν ψεύτικος και δεν ανήκε στην ισπανική εταιρεία  όπου έγινε η παραγγελία, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να αναγκαστεί να καταφύγει στις κυπριακές Αρχές για να καταγγείλει το περιστατικό.
 
Την υπόθεση διερευνά η Αστυνομία Λεμεσού και το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 
Πως δρουν οι επιτήδειοι
 
Την περασμένη Παρασκευή, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε για το φαινόμενο απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Man in the Middle scam) και καλούσε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. 

Όπως ανέφερε, το Man in the Middle είναι η μορφή απάτης όπου τρίτο πρόσωπο παρεμβαίνει στην επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ δύο εμπορευόμενων με αποτέλεσμα την ανακατεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την αλλαγή των τραπεζικών λογαριασμών και χρηματικών ποσών που αφορούν μια εμπορική πράξη. Αποτέλεσμα της απάτης είναι να αποστέλλονται χρηματικά ποσά σε άλλους από τους πραγματικούς λογαριασμούς του δικαιούχου. 

Για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους από τις διάφορες μορφές απάτης μέσω του διαδικτύου, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημέρωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιτήδειοι με χρήση της μεθόδου «man in the middle», παρεμβαίνουν στην ηλεκτρονική επικοινωνία (Email) μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις του εξωτερικού και προσποιημένοι ότι είναι ο πραγματικός έμπορας, τους πείθουν να καταθέσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Ο τρόπος δράσης γίνεται με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού ή άλλων εξειδικευμένων τεχνικών (όπως καταγραφή δεδομένων επικοινωνίας μέσω μη ασφαλών συνδέσεων διαδικτύου ή αλίευση στοιχείων πρόσβασης στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τεχνικές «phishing»), το περιεχόμενο των συνομιλιών στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μεταξύ του εμπόρου και του προμηθευτή. 

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέστησε επίσης στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιου είδους περιστατικά, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους. 

Τα μέτρα ασφαλείας:
– Όταν τους ζητείται η καταβολή χρημάτων σε διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό από αυτόν που χρησιμοποιούν συνήθως, να προβαίνουν σε επαλήθευση του αιτήματος, μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας με τον προμηθευτή.
– Να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και να χρησιμοποιούν τεχνικές αυθεντικοποίησης δύο βημάτων (two step verification) για την είσοδό τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
– Να χρησιμοποιούν προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, τόσο στον υπολογιστή τους, όσο και στις φορητές συσκευές, τα οποία να ενημερώνουν τακτικά.
– Να μην ανοίγουν συνδέσμους που εμπεριέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου από αγνώστους, καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
– Να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο στις ρυθμίσεις των φίλτρων ανακατεύθυνσης του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει ενεργό τέτοιο φίλτρο ανακατεύθυνση σε άλλο άγνωστο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τότε να διαγράφουν τέτοια ρύθμιση και να ενημερώνεται η Αστυνομία. 
– Να προβαίνουν τακτικά σε έλεγχο του ιστορικού πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και όταν παρατειρούν άγνωστη σύνδεση να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα. 
– Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι στην διάθεση του κοινού ή εταιρειών για αναφορά καταγγελίας και το κοινό καλείται να επισκέπτονται την διαδικτυακή ιστοσελίδα της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο cybercrime, για αναφορά.   

Προηγούμενο άρθροΠώς να ζητήσετε αύξηση μισθού…
Επόμενο άρθροΠροσοχή κίτρινη προειδοποίηση – Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία