Αρχική Τελευταία Νέα Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης

Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του Γιάννη στον Γαλατά Χανίων –  Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη τραγουδησε  το τραγούδι «Το Παλικάρι» και αποχαιρέτησε τον πατέρα της:  «Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου την καρδιά» – Το ριζίτικο «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις» δόνησε τον Γαλατά καθώς ξεκινούσε η πομπή προς το νεκροταφείο – Ο Δημήτρης Μπάσης συνόδευσε την ταφή με το τραγούδι  «Μάνα μου και Παναγιά»

Σε στενό οικογενειακό κύκλο και με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν εμφανώς συγκινημένη, και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη γίνεται η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων. Οι παριστάμενοι του πετούν λουλούδια, ενώ ο Δημήτρης Μπάσης, Πέγκυ Ζήνα και Μελίνα Ασλανίδου, συνοδεία των μελών της Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, τραγουδά το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Περιγιάλι το Κρυφό» και τον «Ζορμπά». Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται πλέον  κοντά στους γονείς του και τον αδελφό του, Γιάννη. Με τον τρόπο που ήθελε, ο Μίκης έγραψε τον επίλογο μιας συναρπαστικής και ταραχώδους επίγειας ζωής, παγκόσμιου βεληνεκούς, αφήνοντας παρακαταθήκη το έργο του.

Στην τελευταία του διαδρομή προς το νεκροταφείο τον συνόδευε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών φίλοι και συνεργάτες, παιδιά με κλαδιά ελιάς, κόσμος με τη μουσική του Μίκη στα χείλη και κρατώντας λουλούδια, κάτοικοι της περιοχής που βγήκαν στα μπαλκόνια. Η τελετή της ταφής έγινε σε στενό κύκλο, μεταξύ των συγγενών του. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και ο κόσμος φώναζε«Αθάνατος», περιμένοντας έξω από την πόρτα του κοιμητηρίου.  

Νωρίτερα, η εξόδιος ακολουθία στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά Χανίωνολοκληρώθηκε με τον αποχαιρετισμό της κόρης του Μαργαρίτας.  Η κόρη του Μαργαρίτα, στον επικήδειό της τραγούδισε «Το Παλικάρι», ποίημα του πατέρα της: «Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου την καρδιά», είπε μετά το τραγούδι που έγινε μοιρολόι.