Αρχική Τελευταία Νέα Στo βήμα της Βουλής ο νέος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης – “Βλέπω από...

Στo βήμα της Βουλής ο νέος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης – “Βλέπω από τώρα την Κύπρο στην οποία θέλω να φτάσω”

Τα ηνία του κράτους αναλαμβάνει σήμερα Τρίτη (28/02) ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα δώσει στις 11:30 τη διαβεβαίωσή του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσόπων και στην παρουσία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στην πρώτη του ομιλία ανέφερε: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα. Βαθύτατα συγκινημένος βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας. Με σεβασμό στη λαϊκή εντολή που ο κυπριακός λαός μου έδωσε δηλώνω πανέτοιμος να αναλάβω καθήκοντα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την βαριά ιστορική ευθύνη την οποία αναλαμβάνω με περηφάνεια, δέος και αποφασιστικότητά μου. Σας διαβεβαιώ ότι στο πλαίσιο του οράματός μου ο ρόλος της Βουλής θα είναι απόλυτα σεβαστός και καταλυτικός. Σας αντικρίζω όλους ως βασικούς θεσμικούς συνεργάτες ώστε να οδηγήσουμε την Κύπρο στην επόμενη μέρα. Ο κυπριακός λαός είναι πολλαπλά δοκιμαζόμενος. Αντιμετωπίσαμε τεράστιες προκλήσεις. Παρά τις τραγικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής η Δημοκρατία μας άντεξε. Κυρία Πρόεδρε της Βουλής απευθύνομαι προσωπικά σε εσάς για να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που στο πηδάλιο του κράτους βρίσκονται εκπρόσωποι της μεταπολεμικής γενιάς».

«Το βάρος είναι μεγάλο και η ευθύνη τεράστια γι’ αυτό και η δουλειά πρέπει να είναι συλλογική. Γνώμονάς μας θα είναι το δημόσιο συμφέρον ως μια απαράβατη Αρχή. Απαραίτητη είναι η ευρεία συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο. Στόχος είναι η από κοινού επίτευξη της αναβάθμισης της θεσμικής συνεργασίας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες προς όφελος του πολίτη. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιζητώ τον μέγιστο και διαρκή δυνατόν έλεγχο. Για αυτό τον λόγο προτίθεμαι, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εγκαθιδρύσω το ενωρίτερο, στην Προεδρία, πρότυπη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και Δεοντολογίας».

«Τα άδεια έδρανα των Τουρκοκυπρίων βουλευτών σε αυτή την αίθουσα, είναι ένα από τα πολλά πειστήρια που μαρτυρούν τον ακρωτηριασμό που υφίσταται το Κράτος μας. Είναι για αυτό που επιθυμώ σήμερα να επαναλάβω ενώπιόν σας τη διαβεβαίωση ότι κορυφαία προτεραιότητά μου αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

«Κύριοι Αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προτίθεμαι να συγκαλέσω σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Σώματος ώστε να γίνει αποδοτικότερο και πιο αποτελεσματικό. Προς αυτό τον σκοπό αναμένω και τη δική σας εποικοδομητική συνδρομή. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι σας αντικρίζω ως θεσμικούς συνεργάτες και πολύτιμους εταίρους».

«Στο διεθνές και παγκόσμιο γίγνεσθαι κυριαρχεί σήμερα η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για την Κύπρο, που είναι και η ίδια θύμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής δεν υπήρξε και δεν υπάρχει οποιοδήποτε δίλημμα. Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα μαζί με τους εταίρους μας δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτό που επιδιώκουμε είναι να είναι η Κύπρος ένας αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος, με ουσιαστική συμβολή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, ενώ θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και, βεβαίως, θα εργαστούμε δημιουργικά με σημαντικούς δρώντες στην Ασία. Σημείο αναφοράς στην εξωτερική μας πολιτική αποτελούν φυσικά οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, η οποία παραμένει ο στενότερος, φυσικός και ανιδιοτελής διαχρονικός μας σύμμαχος».

«Παραλαμβάνουμε μια υγιή οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και θα χτίσουμε σε αυτά που ήδη επιτεύχθηκαν, αποφεύγοντας την παροχολογία και διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία».

«Προσβλέπω και θα εργασθώ για να κάνω τη ζωή των συνανθρώπων μας καλύτερη. Για να τους κάνω πιο ευτυχισμένους και περήφανους. Όχι μόνο επειδή το αξίζουν αλλά και επειδή αυτό θα ενισχύσει την κρατική μας υπόσταση, αυτό εμμέσως αλλά καθοριστικά θα ενισχύσει την Κύπρο σε όλες, τις μεγάλες διεκδικήσεις. Για αυτό και στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος και το ευ ζην του, και αυτό θα ζητήσω από τους υπουργούς και τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους, που θα αναλάβουν αύριο τα καθήκοντά τους. Βλέπω από τώρα την Κύπρο στην οποία θέλω να φτάσω. Γνωρίζω πολύ καλά τι έργο θα ήθελα να αφήσω πίσω μου όταν και εγώ θα ολοκληρώνω τη θητεία μου».