Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία μεταβίβασης της διαχείρισης του Φυτίδειου αθλητικού πάρκου του ΓΣΟ από τον ΚΟΑ στον δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ, καθώς το πανεπιστημιακό ίδρυμα φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για συμμετοχή του στο όλο εγχείρημα.
Το άλλοτε υπερσύγχρονο στολίδι της Λεμεσού μετατράπηκε σε αθλητικό χώρο – φάντασμα αφού συνεχίζει να παραμένει ανεκμετάλλευτο. «Ήμασταν στο παρα πέντε, αλλά δυστυχώς υπήρξε υπαναχώρηση», αναφέρει ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι ο δήμος Λεμεσού είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το ιστορικό πάρκο.
Έμειναν στο παρά πέντε
Η συμφωνία μεταβίβασης της διαχείρισης του Φυτίδειου αθλητικού πάρκου από τον ΚΟΑ στο δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ, αποτελείτο από δύο κείμενα. Το ένα αφορούσε τον ΚΟΑ και τον δήμο Λεμεσού για 25ετή διαχείριση του χώρου από το δήμο με το δικαίωμα παράτασης και το άλλο αφορούσε τον ΚΟΑ με το ΤΕΠΑΚ για χρήση των αθλητικών χώρων από τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο ευρύτερα.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση του πάρκου στον δήμο Λεμεσού, ο οποίος με τη σειρά του θα μεταβιβάσει τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο για τις ανάγκες της φοιτητικής του κοινότητας, αλλά και των δημοτών γενικότερα.
Με τη σειρά του ο δήμος θα προβεί σε επιδιορθώσεις και αναδιαμόρφωση των εγκαταστάσεων, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να στεγάσουν το Αθλητικό Μουσείο Λεμεσού, αλλά και εμπορικές χρήσεις. Συγκεκριμένα, θα προκηρυχτούν προσφορές για τη μίσθωση μιας καφετέριας και του περιπτέρου, ενώ θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη δημιουργία κλειστής αίθουσας γυμναστικής.
Το ΤΕΠΑΚ ζήτησε γνωμάτευση της προσυμφωνίας από τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ώστε να γίνουν όλα νομότυπα. Η διαδικασία καθυστέρησε για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο γενικός ελεγκτής γνωμάτευσε και οι παρατηρήσεις του ενσωματώθηκαν στις πρόνοιες της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας έτσι και τα όποια νομικά ζητήματα ηγέρθηκαν από τον κ. Μιχαηλίδη.
Ενάμιση χρόνο μετά την σύνταξη της συμφωνίας και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την υπογραφή της, τα πράγματα ανατράπηκαν εκ νέου. Το ΤΕΠΑΚ ζήτησε εκ νέου παράταση.
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα τρία μέρη στο δημοτικό μέγαρό Λεμεσού για υπογραφή της συμφωνίας, το ΤΕΠΑΚ ζήτησε νέα προθεσμία 30 ήμερων για να επανεξετάσει τις οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε και να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξασφάλισης κυβερνητικών κονδυλίων, αφήνοντας να νοηθεί ότι πιθανόν να αποσύρει το ενδιαφέρον του για το ΓΣΟ, προβάλλοντας οικονομικούς λόγους. Η συμφωνία προνοούσε ότι το ΤΕΠΑΚ θα διέθετε κονδύλι ύψους €600 χιλ., αναλαμβάνοντας την αναβάθμιση και διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων.