Αρχική Τελευταία Νέα Στους δρόμους η Αστυνομία για ελέγχους

Στους δρόμους η Αστυνομία για ελέγχους

Άρχισε σήμερα Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, η εβδομάδα διαφώτισης και αστυνόμευσης με οδικούς ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων. Οι παγκύπριοι οδικοί έλεγχοι θα διαρκέσoυν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, ενώ θα διεξάγονται παράλληλα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας – ROADPOL. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η μείωση των σοβαρών και θανάσιμων τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις.

Οι πιθανότητες πρόκλησης σοβαρών ή και θανάσιμων τραυματισμών σε περιπτώσεις τροχαίων συγκρούσεων όπου εμπλέκονται φορτηγά οχήματα ή λεωφορεία είναι αυξημένες, κυρίως λόγω του μεγέθους τέτοιων βαρέων οχημάτων, αλλά και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η οδήγησή τους. Για αυτό άλλωστε, για οδήγηση φορτηγών και λεωφορείων, απαιτείται η κατοχή ειδικής άδειας οδήγησης, μετά και από εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών και θανάσιμων τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις λόγω και του φορτίου που συνήθως μεταφέρεται με φορτηγά οχήματα, είτε λόγω των χαρακτηριστικών του φορτίου, είτε λόγω της λανθασμένης τοποθέτησης και μεταφοράς του. Ο κίνδυνος από τη μεταφορά φορτίου δεν προκύπτει μόνο σε περίπτωση όπου σημειώνεται κάποια τροχαία σύγκρουση. Ο κίνδυνος υπάρχει και από την ίδια τη μεταφορά φορτίου, αφού η μη ασφαλής μεταφορά φορτίου, μπορεί σε περίπτωση μετακίνησης ή και πτώσης του, να αποτελέσει την αιτία πρόκλησης κάποιας τροχαίας σύγκρουσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, ακόμη και την ίδια τη ζωή, προσώπων που διακινούνται στο οδικό δίκτυο, καθώς και των ιδίων των επιβαινόντων.

Ανάμεσα στις βασικές υποχρεώσεις των οδηγών φορτηγών οχημάτων κατά τη μεταφορά φορτίου, είναι ο έλεγχος φορτίων που εξέχουν του μήκους των φορτηγών, ο έλεγχος του ύψους του φορτίου, η κάλυψη φορτίου που μπορεί να διασκορπιστεί στο δρόμο κατά τη μεταφορά του, καθώς και η τήρηση των κανονισμών και μέτρων προστασίας για την ασφαλή μεταφορά επικίνδυνου φορτίου.

Την ίδια ώρα όμως, οι υπόλοιποι χρήστες του οδικού δικτύου, οδηγοί οχημάτων, δικυκλιστές και πεζοί, θα πρέπει να γνωρίζουν τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η οδήγηση βαρέων οχημάτων, όπως τα φορτηγά και τα λεωφορεία, έτσι ώστε να μην δυσχεραίνεται η ομαλή διακίνησή τους στο δρόμο. Η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας και όλοι οφείλουμε να χρησιμοποιούμε το οδικό δίκτυο με υπευθυνότητα και σεβασμό στη ζωή.