Αρχική Τελευταία Νέα Συγκίνηση στο χορευτικό γκαλά «BEYOND» στη μνήμη του Λάμπρου Λάμπρου

Συγκίνηση στο χορευτικό γκαλά «BEYOND» στη μνήμη του Λάμπρου Λάμπρου

Μεταθανάτιος φόρος τιμής στον διεθνούς φήμης Λεμεσιανό χορογράφο

Μεταθανάτια απότιση φόρου τιμής, στον διεθνούς φήμης Λεμεσιανό χορογράφο Λάμπρο Λάμπρου από τον Δήμο Λεμεσού με χορευτικό γκαλά. Ο Λάμπρος Λάμπρου είχε τιμήσει αρκετές φορές την πόλη μας, στη διεθνή χορευτική σκηνή. Παράλληλα είχε προσφέρει σημαντικά στα κοινά της Λεμεσού, ιδρύοντας το Δημοτικό Κέντρο Χορού το 2006 του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής για 14 χρόνια.

Το χορευτικό γκαλά «BEYOND» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Ιανουαρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο στη μνήμη του, εντυπωσίασε αλλά και συγκίνησε όσους το παρακολούθησαν. Ο Δήμος Λεμεσού ανέθεσε την επιμέλεια και παραγωγή της χορευτικής παράστασης στη Νέα Κίνηση Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου με συντονίστρια του προγράμματος την Έλενα Γαβριήλ.

«Ο πρόωρος θάνατος του, στις 9 Αυγούστου του 2020, σκόρπισε μεγάλη θλίψη σε όλους, στην Κυπριακή και τη διεθνή χορευτική κοινότητα, αφού υπήρξε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη φυσιογνωμία του χορού» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης αναφερόμενος σε μια από τις κληρονομιές που άφησε στην πόλη μας. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λάμπρος άφησε στη διαχείριση του Δήμου Λεμεσού ένα σημαντικό ταμείο από την προσωπική του περιουσία, το οποίο παραχωρείται ως υποτροφία σε αγόρια για σπουδές στον κλασσικό χορό. Πρώτος υπότροφος είναι ο ταλαντούχος μαθητής του Δημοτικού Κέντρου Χορού Μιχάλης Δυμιώτης που σπουδάζει τώρα στη φημισμένη Σχολή Gret Palluca της Δρέσδης».

«Η ίδρυση του Δημοτικού Κέντρου Χορού, το 2006, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λεμεσιανού χορευτή και χορογράφου Λάμπρου Λάμπρου, σηματοδότησε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην πολιτιστική ιστορία της Λεμεσού, της πόλης με τη χορευτική πρωτοκαθεδρία, διοχετεύοντας μια άνευ προηγουμένου ώθηση στα χορευτικά πράγματα» ανάφερε στην εισαγωγή της η Προϊστάμενη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, Δρ. Νάτια Αναξαγόρου.

Κατά τη διάρκεια του γκαλά παρουσιάστηκε έρευνα για τη ζωή του Λάμπρου, την οποία επιμελήθηκαν η Δρ. Έρικα Χαραλάμπους και η αδερφή του Λάμπρου, κ. Νάτια Νικολαΐδη-Λάμπρου. Η παράσταση αποτελείτο από 7 έργα με χορογραφίες του αείμνηστου Λάμπρου, της Gloria Hampton, Σαμάνθας Μωυσή, Ιωάννας Μελανθίου, Κωνσταντίνας Χατζήκυριακου, Στυλιάνας Αποστόλου και Σωτήριου Παναγούλια.