Αρχική Τελευταία Νέα Σύγκρουση τρένων: Τα ερωτήματα για την τραγωδία στα Τέμπη με τους 32...

Σύγκρουση τρένων: Τα ερωτήματα για την τραγωδία στα Τέμπη με τους 32 νεκρούς

Δραματικές ώρες για τους εκατοντάδες επιβάτες του Inter City 62, τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων μετά την σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε από την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 29 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 85 να τραυματιστούν. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια που έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών ή ακόμη και άνθρωποι που μπορεί να διαμελίστηκαν από την τρομακτική ένταση της μετωπικής σύγκρουσης.

Τι μπορεί να προκάλεσε την ανείπωτη καταστροφή που οδήγησε δύο τρένα που κινούνταν προς αντίθετη κατεύθυνση -το ένα προς Λάρισα και η επιβατική αμαξοστοιχία προς θεσσαλονίκη- είναι κάτι που -κατά τις στερεότυπες εκφράσεις των αρμοδίων- θα διασαφηνιστεί έπειτα από ενδελεχή έρευνα.

Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης όταν εμπορικό τρένο με προορισμό από Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα συγκρούστηκε μετωπικά με την αμαξοστοιχία Inter City 62 της Hellenic Train, που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με περίπου 350 επιβάτες και 20 άτομα προσωπικό.

H εταιρεία μετά από σχεδόν 3 ώρες από τη σύγκρουση των δυο τρένων με μια ανακοίνωση μόλις 52 λέξεων έκανε λόγο για μετωπική και όχι για εκτροχιασμό που ήταν οι πρώτες πληροφορίες, κάτι που σημαίνει πως από τη στιγμή που τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή με αντίθετη κατεύθυνση υπάρχει ανθρώπινο λάθος.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες.

Αναμένεται συνεχής ενημέρωση».

Τα ερωτήματα της τραγωδίας και οι… απαντήσεις των επιβατών

Στο ερώτημα πώς έγινε αυτό το καταστροφικό λάθος που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών και τραυματιών από τους συνολικά 350 ανθρώπους που επέβαιναν στα δύο τρένα, η σιδηροδρομική εταιρεία Hellenic Train δεν έχει απαντήσει ακόμη. 

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε επιβάτης της αμαξοστοιχίας, το τρένο είχε καθυστέρηση στο Παλαιοφάρσαλο και άκουσε από τον ασύρματο να λέγεται: «Πάμε και όπου βγει».

Συγκλονιστικές ήταν και οι περιγραφές όσων επιβατών κατάφεραν να βγουν από τα βαγόνια τους και έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνεπιβάτες τους, με αρκετούς να καταγγέλλουν ότι οι αρχές άργησαν να επέμβουν.

Φως στα δεδομένα που εκτυλίχθηκαν λίγο πριν την σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων πριν από τις σήραγγες στην Κοιλάδα των Τεμπών δίνουν οι μαρτυρίες επιβατών που ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη με την αμαξοστοιχία Inter City 62, κάποιοι από τους οποίους κατάφεραν να βγουν από τα βαγόνια τους και έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνεπιβάτες τους, καταγγέλλοντας ολιγωρία των αρχών.

«Εμείς ήμασταν στο 2ο βαγόνι με το παιδί, νούμερο 2, δηλαδή τρίτο τέταρτο από την αρχή» ανέφερε ελαφρά τραυματισμένος επιβάτης της μοιραίας αμαξοστοιχίας λίγο αφού αποβιβάστηκε από λεωφορείο που τον απομάκρυνε από το σημείο της τραγωδίας.

Μαρτυρία: «Υπάρχει σύγχυση στις γραμμές…»