Αρχική Τελευταία Νέα Συμφωνία Υπουργείου Μεταφορών – Δήμου Γερμασόγειας για προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Συμφωνία Υπουργείου Μεταφορών – Δήμου Γερμασόγειας για προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος και ο Δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γερμασόγειας, στην παρουσία εκπροσώπων του Τμήματος Δημοσίων Έργων και των δημοτικών Αρχών.

Υπογράφηκε, την Τρίτη, συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Δήμου Γερμασόγειας, για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης στάθμευσης συνδεδεμένων με τα συστήματα τηλεματικής των λεωφορείων, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση των χώρων στάθμευσης από τους πολίτες για τα ιδιωτικά τους οχήματα και η μετέπειτα επιβίβασή τους στα λεωφορεία.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος και ο Δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γερμασόγειας, στην παρουσία εκπροσώπων του Τμήματος Δημοσίων Έργων και των δημοτικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, με την υπογραφή της συμφωνίας, το Υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει, με περίπου 30 χιλιάδες ευρώ, τη διασύνδεση του Πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης του Δήμου Γερμασόγειας (on street και off street parking) και του συστήματος κοινόχρηστων ποδήλατων που διατίθενται στον Δήμο, με το υφιστάμενο σύστημα τηλεματικής για τις Δημόσιες Μεταφορές.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως η υλοποίηση τέτοιων έργων στόχο έχουν την επίτευξη πολυτροπικότητας στις μεταφορές, με τη χρήση ώριμων τεχνολογιών, τις οποίες το Υπουργείο του προωθεί, ενώ συνεχάρη το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Γερμασόγειας για την θετική, όπως είπε, στάση που τηρούν έναντι πολιτικών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

«Η σημερινή συμφωνία, είναι η πρώτη του είδους της στον τόπο μας και στοχεύουμε να γίνει και σε άλλες τοπικές Αρχές, εφόσον επιτύχει», είπε ο Υπουργός και εξέφρασε τη θέση ότι τα θέματα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας θα αποτελέσουν προτεραιότητα για τις δημοτικές αρχές, αλλά και πως, «η επιτυχία τους θα εξαρτάται, όχι από το Υπουργείο, αλλά τους Δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια».

Τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο και το Τμήμα Δημοσίων Έργων εξέφρασε ο Δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς, υποδεικνύοντας ότι μέσα από τη συνεργασία των τελευταίων χρόνων έχουν γίνει και προγραμματίζονται αρκετά έργα υποδομής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, «το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υποστηρίζει ενεργά την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, ο σχεδιασμός της οποίας σημαίνει αλλαγή στην καθημερινότητα και την κουλτούρα των πολιτών».

«Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης του ΣΒΑΚ Λεμεσού και με τη χρηματοδότηση που έχουμε εξασφαλίσει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είμαστε στο δρόμο για τη μεσοπρόθεσμη υλοποίηση έργων και δράσεων για μια Λεμεσό πιο βιώσιμη και αναμφίβολα μια πόλη πιο οικολογική, πιο ανθεκτική και με κοινωνικά ισότιμες δομές», προστίθεται.

Η Λεμεσός, συνεχίζει η ανακοίνωση «θα ανταποκρίνεται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, και θα βελτιώνει διαρκώς τους όρους διαβίωσης και την καθημερινότητα των κατοίκων της».

Σημειώνεται επίσης ότι το Υπουργείο, με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας με το Δήμο Γερμασόγειας, «δείχνει έμπρακτα ότι στηρίζει τη νέα αυτή προοπτική για την από κοινού υλοποίηση δράσεων με όλους τους εταίρους» υποδεικνύοντας ότι «στόχος όλων μας πρέπει να είναι, πόλεις πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο ασφαλείς, πιο λειτουργικές και πιο προσβάσιμες για όλους».