Αρχική Τελευταία Νέα Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού...

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2017, στις Βρυξέλλες. 

Κατά τις εργασίες της Συνόδου οι Υπουργοί Παιδείας αντάλλαξαν απόψεις για τη συμβολή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην κοινωνική συνοχή και την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Σε παρέμβασή του ο κ. Καδής παρουσίασε το όραμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) για τη διαμόρφωση πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, δημοκρατικό ήθος και σεβασμό στη διαφορετικότητα και έκανε αναφορά στη στρατηγική του Υπουργείου, η οποία θέτει στο επίκεντρο την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης προς όλους τους εκπαιδευόμενους και τη μείωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων. “Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε στο επίπεδο των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων και της ποιότητας των εκπαιδευτικών, επιδιώκουμε τη στήριξη και την ενίσχυση κάθε μαθητή, μέσα από την ενίσχυση της σχολικής επιτυχίας και του αλφαβητισμού, την ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς, την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της ριζοσπαστικοποίησης και την αναγνώριση της διαφορετικότητας”, σημείωσε.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε, επίσης, στον υπό έμφαση στόχο που έθεσε το Υπουργείο τα δυο τελευταία χρόνια στα σχολεία της Κύπρου για ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι “ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προώθηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπου αυτή την περίοδο εξελίσσεται μια σημαντική προσπάθεια για την επανένωση της χώρας μας σε ένα περιβάλλον ειρήνης και προόδου. Η χωρίς αποκλεισμούς ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους πολίτες και όλες τις κοινότητες, θα εξασφαλίσει ένα κοινό μέλλον για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές, ανεξάρτητα από την εθνική, θρησκευτική ή εθνοτική τους καταγωγή. Έχουμε την ευθύνη να εκπαιδεύσουμε κριτικά σκεπτόμενους, ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες που να σέβονται την ποικιλομορφία, τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόθυμους και ικανούς να συμμετάσχουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς”.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας με θέμα «Διασφάλιση της δημοκρατίας μέσα από την Εκπαίδευση», που θα διοργανωθεί στις 22-23 Μαρτίου 2017, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Καδής σημείωσε ότι η διάσκεψη θα αποτελέσει ένα φόρουμ για συζήτηση ορισμένων εκ των σημαντικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως η καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία και η δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς. Ο Υπουργός Παιδείας προσκάλεσε τους συναδέλφους του να παρευρεθούν στη διάσκεψη και ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Tibor Navracsics για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών