Αρχική Τελευταία Νέα Συνεδριάζει υπό την Πρόεδρο της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας για το θέμα...

Συνεδριάζει υπό την Πρόεδρο της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας για το θέμα Θεμιστοκλέους – Ξάνθου

Συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά από την ημέρα σύστασης της τον περασμένο Φεβρουάριο, κεκλεισμένων των θυρών, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας για να εξετάσει το επεισόδιο που συνέβη την περασμένη Τρίτη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ανάμεσα στον Βουλευτή του ΕΛΑΜ Αντρέα Θεμιστοκλέους και την αναπληρώτρια Πρόεδρο των Οικολόγων και κοινοβουλευτική συνεργάτιδα Έφη Ξάνθου.

Το θέμα προέκυψε, όπως είχε δηλώσει μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Χρύσανθος Σαββίδης, κατά τη συζήτηση ενός αυτεπάγγελτου θέματος που ενέγραψε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου για το οποίο οι Βουλευτές ζήτησαν περισσότερες επεξηγήσεις, καθώς ήταν πολύ γενικός ο τίτλος του θέματος και επειδή το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν έχει Βουλευτή στην Επιτροπή, «ζητήσαμε από την κ. Ξάνθου, ως Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα, να μας δώσει μια εξήγηση».

Πρόσθεσε ότι «κάποιος συνάδελφος αντέδρασε, θα έλεγα εκτός πλαισίου, γιατί να ζητήσει η συγκεκριμένη συνεργάτιδα να μας δώσει εξήγηση».

Η Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στις 12.00 έπειτα από οδηγίες της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, η οποία θα προεδρεύσει της επιτροπής ex officio, συστάθηκε για πρώτη φορά κατά την παρούσα έκτακτη σύνοδο της ΙΑ΄ Βουλευτικής Περιόδου, με στόχο την εφαρμογή του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος εγκρίθηκε με απόφαση της Βουλής, ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου 2021.

Ο εν λόγω Κώδικας Δεοντολογίας εμπεριέχει κανόνες που ισχύουν συμπληρωματικά προς τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων και διέπουν τη δεοντολογία των Βουλευτών τόσο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους όσο και κατά την εν γένει παρουσία τους στην κοινωνία.

Μέλη της Επιτροπής είναι οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και Ονούφριος Κουλλά, οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης και Άριστος Δαμιανού και οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και Πανίκος Λεωνίδου.