Αρχική Portfolio Συνέντευξη: Η Αλεξία Roider για το ISFFC που έρχεται ξανά τον Οκτώβριο...

Συνέντευξη: Η Αλεξία Roider για το ISFFC που έρχεται ξανά τον Οκτώβριο στο Ριάλτο

Συνέντευξη με την Αλεξία Roider, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ISFFC)

Το ISFFC 2023 έρχεται στο Ριάλτο 7-13 Οκτωβρίου 2023

 

  • Καθώς συνεργάζεστε με τον κ. Μυλωνά στην καλλιτεχνική διεύθυνση του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, ποια είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία που πιστεύετε ότι θα προσδώσετε στην ολοκλήρωση και την ιδιοτυπία του φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ ISFFC έχει ήδη διανύσει μία επιτυχημένη πορεία 12 διοργανώσεων, και βρίσκεται σήμερα καθοδόν προς την 13η έκδοσή του, έχοντας καταφέρει να κατοχυρώσει μία σημαντική θέση στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Το θεωρούμε ως ένα συνεχώς εξελισσόμενο πολιτιστικό προϊόν υψηλής ποιότητας και, υπό αυτή την έννοια, λοιπόν δεν θεωρούμε ότι μπορεί να επέλθει «ολοκλήρωση», ούτε η εξέλιξή του να σταματήσει εκεί. Κάθε χρόνο εντάσσει στο πρόγραμμά του νέες δράσεις, ενημερωτικές συναντήσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου, και φέτος για δεύτερη φορά διοργανώνει και φιλοξενεί το κινηματογραφικό εργαστήρι TSFM What’s the story? που αφορά στην ανάπτυξη μίας μικρού μήκους ταινίας σε στάδιο development – ένα βήμα καθοριστικό για την ιστορία και τη σημαντικότητα του φεστιβάλ, αλλά και μία μοναδική ευκαιρία για τους ίδιους τους συμμετέχοντες δημιουργούς.

Ως καλλιτεχνικοί διευθυντές, επιδιώκουμε πάντοτε να αναζητάμε καινοτόμες ιδέες που θα προσφέρουν όχι μόνο στο φεστιβάλ, αλλά και στην ίδια την κινηματογραφική παραγωγή μικρού μήκους.

  • Με τη διοργάνωση του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Λεμεσό, η Κύπρος ξαναγράφει την κινηματογραφική της ιστορία. Ποιες είναι οι κύριες θεματικές επικεντρώσεις και τα μηνύματα που επιθυμείτε να διαχειριστείτε μέσα από αυτήν την εκδήλωση;

Κοινή θεματική που να διατρέχει το σύνολο του προγράμματος δύσκολα θα μπορούσε να υπάρχει καθώς οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι ανησυχίες τους δεν είναι πάντοτε κοινές.

Αναμφίβολα, όμως, υπάρχει ένας άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι ταινίες αυτές και αυτός δεν είναι απαραίτητα θεματικός: υπάρχει αδιαμφισβήτητα πάθος για το σινεμά, ανησυχία για το κοινό μας σπίτι, τον Πλανήτη, και αγωνία για το τι επιφυλάσσει το μέλλον σε εμάς και τις νεαρότερες γενιές.

  • Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει 11 ταινίες μικρού μήκους. Μπορείτε να μας δώσετε μια γεύση για την ποικιλομορφία των ταινιών, καθώς και τους καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς διαλόγους που αναμένετε να εγείρουν;

Οι 11 αυτές ταινίες αφορούν το εθνικό διαγωνιστικό. Στο σύνολό τους οι ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού είναι 57 και προέρχονται από κάθε γωνιά της γης: από την Ισλανδία μέχρι το Περού και από την Αυστραλία μέχρι την Κύπρο.

Είναι όντως ένα ποικιλόμορφο καλειδοσκόπιο (το οποίο μαρτυρούν τα φτερά της λιβελούλας που «προσγειώθηκε» στο φετινό μας εικαστικό), και που πιστεύουμε ότι θα εξάψει τη φαντασία του σινεφίλ κοινού και θα προβληματίσει τον θεατή.

Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους στόχους του Φεστιβάλ: να φέρει τον Κύπριο θεατή αντιμέτωπο άλλοτε με την πραγματικότητα κι άλλοτε με τη φαντασία, ανοίγοντάς του ένα μεγάλο παράθυρο προς τον υπόλοιπο κόσμο.

  • Πόσο έχει αναπτυχτεί τα τελευταία χρόνια ο Κυπριακός Κινηματογράφος και πόσο οι Κύπριοι σκηνοθέτες και παραγωγοί έχουν εξελιχθεί ώστε να μπορούμε να ανταγωνιστούμε ως Κύπρος δουλειές του εξωτερικού;

Σε αυτή την ερώτηση θα απαντήσουμε με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Στην τελευταία έκδοση του Clermont-Ferrand, του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του κόσμου, είχαμε τρεις συμμετοχές, μια ταινία άνοιξε το φεστιβάλ, ακόμα μία διαγωνίστηκε και επίσης παρουσιάστηκε στο Euro Connection ακόμα μια η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής. Επομένως, η τεχνογνωσία και το ταλέντο υπάρχουν.