Αρχική Τελευταία Νέα Συνεργασία ΤΕΠΑΚ-Υπ. Υγείας για την ανάπτυξη της Νοσηλευτικής Επιστήμης στην Κύπρο

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ-Υπ. Υγείας για την ανάπτυξη της Νοσηλευτικής Επιστήμης στην Κύπρο

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη της Νοσηλευτικής Επιστήμης στην Κύπρο, υπέγραψαν στις 5 Οκτωβρίου 2023, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για περίοδο τριών ετών.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο προβλέπει τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών για την ανάπτυξη  και παροχή νοσηλευτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την αμοιβαία ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τη διοργάνωση ή συμμετοχή σε επιστημονικές και άλλες κοινού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, τα νοσηλευτικά εκπαιδευτικά προγράμματα θα συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη των νοσηλευτών με την απονομή διπλωμάτων πιστοποίησης της νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Μνημονίου, τέθηκε το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και η συνεργασία των δύο φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος για την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η αναγκαιότητα αύξησης του αριθμού των νοσηλευτών και νοσηλευτριών με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας, ώστε να καλυφθούν οι συνεχώς αναδυόμενες ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Στη βάση αυτή, το Τμήμα Νοσηλευτικής μέσω της Προέδρου του, Δρος Μαρίας Καρανικόλα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας δεσμεύτηκε για την έναρξη νέου μεταπτυχιακού προγράμματος επιπέδου Μάστερ σε αντικείμενο σχετικό με την Ψυχιατρική Νοσηλευτική- Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας.

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Καρανικόλα και εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, κ. Ευαγόρας Ταμπούρης.

ΚΥΠΕ