Αρχική Τελευταία Νέα Συνολικά 43 έργα αναβάθμισης σε σχολεία της Κύπρου, με συνολικό κονδύλι €149...

Συνολικά 43 έργα αναβάθμισης σε σχολεία της Κύπρου, με συνολικό κονδύλι €149 εκ.

Συνολικά 43 έργα ανεγέρσεων, επεκτάσεων, αντισεισμικών και ενεργειακών αναβαθμίσεων, συντηρήσεων και βελτιώσεων κτηρίων περιλαμβάνει ο προγραμματισμός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με στόχο την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για τα εν λόγω έργα, ανέρχεται στα €149 εκ.

Τα έργα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν. Τα 13 από τα 43 έργα υλοποιήθηκαν ή θα αποπερατωθούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου 2023-2024, με συνολική δαπάνη περίπου €7 εκ. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024, θα συνεχιστεί η υλοποίηση άλλων 30 έργων συνολικής δαπάνης €142 εκ. περίπου.

Σημειώνεται ότι τα σημαντικότερα έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εστιάζονται στην Ανέγερση δύο νέων Τεχνικών Σχολών σε Λεμεσό και Λάρνακα, και στην Ανέγερση δύο Ειδικών Σχολών, του Αποστόλου Λουκά και του Αναρρωτηρίου του Ερυθρού Σταυρού στη Λεμεσό, εκτιμημένης συνολικής δαπάνης πέραν των €80 εκ.

Τα σχολεία με εργασίες αναβάθμισης που εμπίπτουν στην κατηγορία αποπεράτωσης πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, είναι το Δημοτικό Σχολείο Τίμης στην Πάφο, το Γυμνάσιο Ύψωνα, το Απεήτειο Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο στον Αγρό, το Δημοτικό Σχολείο Πάνω Πολεμιδιών (Καρμιώτισσας), το Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας, το Δημοτικό Σχολείο Παραμύθας, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Λακατάμιας, το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κοκκινιτριμιθιάς, η Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’ στη Λευκωσία, το Δημοτικό Σχολείο Ανθούπολης και το Δημοτικό Σχολείο Περνέρα.

Τα σχολεία με εργασίες ανέγερσης, επέκτασης ή/και αναβάθμισης που θα συνεχιστούν ή θα αρχίσουν κατά τη νέα σχολική χρονιά, είναι η νέα Τεχνική Σχολή Λεμεσού και το Παράρτημα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η Ειδική Σχολή Αποστόλου Λουκά και το Αναρρωτήριο Ερυθρού Σταυρού στη Λεμεσό, η Β’ και η Γ’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού, το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα, το Β’ Δημοτικό Σχολείο Κολοσσιού, το Δημοτικό Σχολείο Μουτταγιάκας, το Δημοτικό Σχολείο «Άγιοι Ανάργυροι στη Μονή, το Δημοτικό Σχολείο Γερίου, το Δημοτικό Σχολείο Λατσιών, το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς και το Γυμνάσιο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ Αγλαντζιάς, το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας, η Γ’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, η Σχολή Κωφών, το Δημοτικό Σχολείο Ανάγειας, το Δημοτικό Σχολείο Παλαιχωρίου, το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο στη Λάρνακα, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, η νέα Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου, το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου, το Γυμνάσιο Αθηένου, το Δημοτικό Σχολείο Ζυγίου, το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου, το Γυμνάσιο Δροσιάς, το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ειρήνης και Φιλίας στη Δερύνεια, το Γυμνάσιο Παραλιμνίου και το Δημοτικό Σχολείο Βρυσούλλων.

Εξάλλου, στην Εγκύκλιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου προς τους Προέδρους των Σχολικών Εφορειών, αναφορικά με τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνει έλεγχος των σχολικών κτηρίων για εντοπισμό αποκολλημένων στοιχείων, έλεγχος υγρομονώσεων και καθαρισμός υδρορροών και έλεγχος Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων και Εγκατάστασης Θυροτηλεφώνων, έκδοση Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας.

Επισημαίνεται, δε, ότι οι Σχολικές Εφορείες πρέπει να διασφαλίσουν την αξιοποίηση και χρήση του Σχολικού Ιατρείου αποκλειστικά και μόνο από τις αρμόδιες Ιατρικές Υπηρεσίες, όπως επίσης να μεριμνήσουν για τη συντήρηση προκατασκευασμένων αιθουσών, όπου αυτές καλύπτουν ανάγκες σε Δημόσια Εκπαιδευτήρια.

Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας μέριμνα για τη συνεχή βελτίωση, τη λειτουργικότητα και την αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων, σύμφωνα με τις ανάγκες που καταγράφονται, είναι επόμενο πάντοτε να βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες οικοδομικές εργασίες» και ότι τα έργα αυτά «προορίζονται να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τη λειτουργία τους».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Προηγούμενο άρθροΘρήνος για την εγκυμονούσα Φιορούλα που «έσβησε» ξαφνικά – Καταλείπει τρία παιδιά
Επόμενο άρθροΥπόθεση ΣΟΚ: Κλείδωνε το 9χρονο παιδί της συντρόφου του σε αποθήκη με σκύλο