Αρχική Υγεία Συχνές ημικρανίες: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Συχνές ημικρανίες: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Οι συνεχόμενες ημικρανίες δεν επιβαρύνουν μόνο την καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν και σοβαρά προβλήματα στον εγκέφαλο.

Δανοί επιστήμονες εξέτασαν περίπου 300 άτομα από 30-60 ετών που υπέφεραν από τακτικούς πονοκεφάλους.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα ευρήματα μελέτης που είχαν διεξάγει σε 140 άτομα που δεν είχαν πονοκεφάλους.

Όπως διαπίστωσαν, τα άτομα που παρουσίαζαν συχνές ημικρανίες οι οποίες επηρέαζαν και την όραση, διέτρεχαν κατά 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βλάβες στον εγκεφαλικό ιστό σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν ημικρανίες. Μάλιστα, οι βλάβες αυτές αυξάνοντας όταν αυξάνονταν τα επεισόδια ημικρανίας.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι βλάβες αυτές εντοπίζονταν κυρίως στην παρεγκεφαλίδα, δηλαδή στο σημείο που ελέγχει τις κινήσεις και προκαλούνταν από το κλείσιμο μιας αρτηρίας από θρόμβο αίματος.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο εγκεφαλικός ιστός λειτουργεί από αυτή την αρτηρία και μόλις αυτή κλείσει, παθαίνει βλάβη και νεκρώνεται.

Παρατήρησαν επίσης ότι οι ασθενείς που έχουν συχνές ημικρανίες, αλλά χωρίς να έχουν παράλληλα και προβλήματα όρασης, διατρέχουν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης.

Η μελέτη δεν απάντησε στο ερώτημα αν οι εγκεφαλικές βλάβες ευθύνονται για τακτικούς πονοκέφαλους ή προκύπτουν μετά από αυτούς.

Πηγή: OnMed.gr