Αρχική Τελευταία Νέα Δήμος Λεμεσού: Tι να προσέχουμε κατά τις πασχαλινές μας αγορές

Δήμος Λεμεσού: Tι να προσέχουμε κατά τις πασχαλινές μας αγορές

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού, ανταποκρινόμενες στο ρόλο τους να προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών από διατροφικούς κινδύνους, προσβλέπει στην εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα έχοντας ήδη εντάξει τους ελέγχους αυτούς στον ετήσιο προγραμματισμό τους. 

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία του καταναλωτή. 

 Για το λόγο αυτό και με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου ενημερώνουν τους πολίτες – καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών.

 Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά :

 • Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.  
 • Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες    και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.
 • Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην   καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τρόφιμα. 
 • Εξετάζετε προσεκτικά την σήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές   πινακίδες πώλησης.

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια αυγών :

 • Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας,  η ημερομηνία συσκευασίας ή η ημερομηνία λήξης.
 • Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

 Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών

 • Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά,  ισχύουν  οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από  σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
 • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης. 

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών :

 • Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες. 
 • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
 • Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες. 

Παρακαλούνται, τέλος, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων, να απευθύνονται στις Υγειονομικές Υπηρεσίες στο τηλέφωνο 25 88 45 90