Αρχική Πρόταση Για τα Θαλάσσια Ταξί στη Λεμεσό

Για τα Θαλάσσια Ταξί στη Λεμεσό

IMG 4901

Της Κρίστιαν Αργυρίδου – Χρίστου

Είναι θετικό το γεγονός ότι επανέρχεται στην επικαιρότητα η ιδέα για τα θαλάσσια ταξί την οποία είχα υποβάλει γραπτώς στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια εδώ και χρόνια.

Η όλη προσέγγιση βασιζόταν στην αρχή ότι η κάθε νέα πρόταση για περαιτέρω αξιοποίηση της θάλασσας – της μοναδικής προίκας της πόλης μας – η οποία δεν επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον αλλά εμπλουτίζει τον παραλιακό χαρακτήρα της Λεμεσού θα πρέπει να μελετάται σε βάθος.

Η θάλασσα αποτελεί μια μεγάλη και ανεκτίμητη αξία. Η αξιοποίηση της τις τελευταίες δεκαετίες και η ολοκλήρωση του παραλιακού μετώπου, έκανε τη Λεμεσό μοναδική και ζηλευτή συγκρινόμενη με πολλές παραλιακές πόλεις της νότιας Ευρώπης.

Γεννημένη δίπλα στη θάλασσα και απολαμβάνοντας με ικανοποίηση το αποτέλεσμα, συνεχώς με απασχολούσε η ιδέα της ενίσχυσης του παράλιου της χαρακτήρα. Η σκέψη για δημιουργία υπηρεσίας θαλάσσιων ταξί στριφογύριζε στο μυαλό μου από τότε και την είχα διαβιβάσει προς τον Δήμο καθότι υπάρχουν επαρκείς λόγοι που υποστηρίζουν τη δια θαλάσσης διακίνηση.

  1. Οι παραλίες μας δεν είναι δαντελωτές όπως της Ελλάδας αλλά είναι ευθείες και σχετικά μονότονες, άρα μια σταθερή διακίνηση πλεουμένων θα προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα και θέαμα από την παραλία, ιδιαίτερα τις σκοτεινές νύκτες.
  2. Οι θάλασσες μας είναι χωρίς μεγάλες φουρτούνες ακόμα και το χειμώνα.
  3. Το σχήμα του κόλπου της Λεμεσού από την τουριστική περιοχή ως το νέο λιμάνι προσφέρει ευθεία διασύνδεση και όχι μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με την ξηρά.
  4. Υπάρχει ήδη η βασική υποδομή για πλεύρισμα σκαφών σε κάποια ξενοδοχεία ενώ σε άλλα σημεία μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί.

IMG 4901

Ασφαλώς η ιδέα των θαλάσσιων ταξί δεν θα κατατείνει στη προσφορά θεάματος, αντιθετα θα προκύψουν τα πιο κάτω πλεονεκτήματα:

  • Η τουριστική περιοχή θα ενωθεί με το κέντρο και το νέο λιμάνι, με μια δεύτερη επιλογή μέσου μεταφοράς, πολύ πιο ενδιαφέρουσα για ξένους και ντόπιους.
  • Θα προσφέρει μια άλλη εικόνα της πόλης, άγνωστη σε πολλούς, αυτή του παραλιακού μετώπου από την πλευρά της θάλασσας.
  • Ο χρόνος κάλυψης της απόστασης θα είναι λίγο – πολύ σταθερός και προβλέψιμος καθότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν φώτα τροχαίας ή συνωστισμός.
  • Πιθανόν τα καλοκαίρια να συμβάλει μερικώς στην αποσυμφόρηση του παραλιακού δρόμου. Για παράδειγμα θα μπορεί να πάει κάποιος προς τη τουριστική περιοχή, χωρίς να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό αυτοκίνητο και να αναζητήσει χώρο στάθμευσης.
  • Θα προσθέσει στον Δήμο Λεμεσού, στην τουριστική περιοχή και στους υπόλοιπους Δήμους ένα επιπλέον στοιχείο προσέλκυσης κόσμου στη παραλία από την Αμαθούντα μέχρι το νέο λιμάνι.

Ασφαλώς υπάρχουν και μια σειρά προβλήματα και περιορισμοί που πρέπει να αναλυθούν και να αξιολογηθούν με μεγάλη επιμέλεια όπως η βιωσιμότητα του έργου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διακίνηση από την απώτερη ανατολική τουριστική περιοχή προς την πόλη γίνεται σήμερα με συχνές διαδρομές λεωφορείων, με λογικά κόμιστρα, κάτι που ισχύει ως ένα μεγάλο βαθμό και για τα ταξί. Επομένως πρέπει η διαδρομή δια θαλάσσης να είναι ανταγωνιστική σε ότι αφορά το κόστος λειτουργίας της αλλά και τη χρέωση για τους επιβάτες.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μετακίνηση με ταξί εκτός του χαμηλού κόστους ανά άτομο – με ένα ταξί μπορούν να ταξιδέψουν τέσσερα πρόσωπα – μπορεί να γίνει ανα πάσα στιγμή, χωρίς χρόνο αναμονής ή προετοιμασίας, με κλιματιζόμενα οχήματα.

Υπάρχουν ακόμα τα θέματα ασφάλειας των επιβατών τα οποία στη θάλασσα αποκτούν άλλη διάσταση και ιδιαίτερα όταν γίνεται λόγος για παιδιά και ηλικιωμένους.

Πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ορισμένες μέρες υπάρχει αναπόφευκτα θαλασσοταραχή η οποία καθιστά την διαδρομή δια θαλάσσης μη ελκυστική.

Ακόμα, πρέπει να οργανωθεί με εφεδρικό σκάφος η παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση μηχανικής βλάβης ή άλλου ατυχήματος στη διάρκεια της διαδρομής.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διερευνηθεί και να καθοριστεί από την αρχή ο χαρακτήρας και ο στόχος αυτής της υπηρεσίας:

Θα λειτουργήσει ως υπηρεσία ταξί κατά το πρότυπο των οχημάτων ταξί; Δηλαδή ο ενδιαφερόμενος θα επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή και το σκάφος – ταξί θα πλευρίζει για να τον παραλάβει από το τάδε ξενοδοχείο για να τον μεταφέρει σε ένα από τα σημεία αποβίβασης κατά μήκος της παραλίας; Η θα υπάρχει εκ των προτέρων γνωστό ωράριο με 4-5 διαδρομές την ημέρα, με τα σκάφη να πλευρίζουν σε όλα τα σημεία επιβίβασης – αποβίβασης, αφήνοντας η παίρνοντας επιβάτες;   Η δεύτερη επιλογή η οποία φαίνεται καλύτερη για τη περίπτωση, θα έχει και το χαρακτήρα της διαδρομής ψυχαγωγίας και τουριστικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθούν ωραία, παλιά σκάφη που είναι παροπλισμένα αυτή τη στιγμή.

Τα ζητήματα πρόσθετης επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος όπως και αυτά της πιθανότητας ρύπανσης πρέπει επίσης να αξιολογηθούν και να συνυπολογιστούν στον κατάλογο οφέλους και κόστους του μελετούμενου εγχειρήματος.

Εμπειρίες διεθνώς, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, υπάρχουν και θα πρέπει να αναλυθούν στα πλαίσια οποιασδήποτε περαιτέρω ενασχόλησης με το θέμα.

IMG 4889

Το ίδιο αφορά την διερεύνηση και αξιοποίηση σχετικών χρηματοδοτικών ευκαιριών από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Η ιδέα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, γι αυτό εξάλλου την είχα δημοσιοποιήσει και προτείνει επίσημα. Θα πρέπει όμως όλες οι παράμετροι να μπουν ξεκάθαρα εξ αρχής και να γίνει μια σοβαρή και αντικειμενική μελέτη του θέματος από κατάλληλους εμπειρογνώμονες, ώστε να καταδειχθεί η βιωσιμότητα και η χρησιμότητα του έργου.

Της Κρίστιαν Αργυρίδου – Χρίστου -Αρχιτέκτονας