Αρχική BusinessNews Τελική απόφαση – Υλοποίηση συμφωνίας για επαναφορά της ομαλότητας στη λειτουργία του...

Τελική απόφαση – Υλοποίηση συμφωνίας για επαναφορά της ομαλότητας στη λειτουργία του Λιμανιού Λεμεσού

Συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των εμπλεκομένων για το Λιμάνι Λεμεσού προς υλοποίηση για επαναφορά της ομαλότητας στη λειτουργία του στις 18.02.2017.

1. Να ζητηθεί από την DP World με δανεισμό, με ενοίκιο του χώρου που χρειάζονται στην Eurogate για δύο μήνες (εάν απαιτηθεί να οριστεί συνάντηση της DP με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

2. Επίσης να δοθεί από την Αρχή Λιμένων στην Eurogate επιπρόσθετος χώρος. Θα απαιτηθεί 1(1/2) μήνας από σήμερα.

3. (α) Να γίνει προ-διαβούλευση των εμπλεκομένων με την εταιρεία για τις νέες ταρίφες. Θα χρεώνονται με τα παλιά rates για τις επόμενες 15 μέρες ή ενωρίτερα εάν επανέλθει ενωρίτερα η ομαλότητα.

(β) Επίσης, οι ναυτιλιακοί πράκτορες να είναι ελαστικοί και να μην χρεώνουν επιπρόσθετα penalty fees (de-marages) για τις καθυστερήσεις.

Οι ναυτιλιακοί πράκτορες θα δώσουν τα release ηλεκτρονικά σταδιακά, αλλά εν τω μεταξύ η Eurogate θα αφήνει τους μεταφορείς μέχρι 04.03.2017 να μπαίνουν στο Λιμάνι για μεταβατική περίοδο, ακόμη και εάν έχουν ληγμένη άδεια/release.

1. Μέχρι την Τετάρτη 22.02.2017, η Eurogate θα ανοίξει Ταμείο με visa και μετρητά για μικρές χρεώσεις. 

2. Σημαντικό για το Τελωνείο και για τους εκτελωνιστές να φαίνεται στο σύστημα ποια σφραγίδα δηλώνεται από εμπόρευμα. Θα πρέπει αυτό να επιλυθεί από την Eurogate και την DP World. Η Eurogate δήλωσε ότι έχει επιλυθεί το θέμα από χθες (Παρασκευή). Εκκρεμεί το πρόβλημα από πλευράς DP World. Οι εκτελωνιστές θα ελέγχουν εάν το θέμα έχει επιλυθεί από πλευράς Eurogate την Δευτέρα, 20.02.2017.

3. Η Αρχή Λιμένων θα παραχωρήσει γραφείο στην Eurogate για να λειτουργήσει το ταμείο (μέχρι τη Δευτέρα, 20.02.2017).

4. Συντονιστικό όργανο υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών ή άλλου εκπρόσωπου του Υπουργού Μεταφορών. Μέλη θα είναι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, των ναυτικών πρακτόρων, εκτελωνιστών και των μεταφορέων. Θα γίνεται τουλάχιστον μια εβδομαδιαία συνεδρία για παρακολούθηση της υλοποίησης των πιο πάνω μέτρων.

5. Δεσμεύτηκε η εταιρεία Eurogate να υπολειτουργεί με τα πλοία που εξυπηρετεί κατά την διάρκεια της ημέρας και θα εξυπηρετούνται τα πλοία περισσότερο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας. Η Eurogate δεσμεύτηκε όπως σε δέκα μέρες φέρει ακόμα τέσσερα (Straddle carriers) που επισκευάζονται αυτή τη στιγμή και μέχρι 12.03.2017 θα φέρουν ακόμη 7 καινούρια.

6. Τα έντυπα που απαιτούνται για να μπουν οι μεταφορείς στο λιμάνι, θα πρέπει να συμπληρώνονται από τους εισαγωγείς και εξαγωγείς (ή μέσων των εκτελωνιστών τους). Να σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Μεταφορών σε όλους τους εμπλεκόμενους την Δευτέρα, 20.02.2017. Αυτό θα ισχύει για 30 μέρες.

7. Η Eurogate δεσμεύτηκε όπως το κόστος της χρέωσης για μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα εντός του λιμανιού, να μειωθεί, μέχρι 4 Μαρτίου 2017.

1. Οι μεταφορείς θα διαβεβαιώνουν την Eurogate ότι αυτό το εμπορευματοκιβώτιο που παρέλαβαν είναι αυτό που παραδίδουν και τίποτε άλλο.

2. Αποφασίζεται ότι για τις επόμενες 30 μέρες θα ισχύει η μεταβατική περίοδος για επαναφορά της ομαλότητας στη λειτουργία του Λιμανιού. Δεν θα υπάρχουν απεργιακά μέτρα από κανένα, εντός αυτής της περιόδου.

3. Εντός της σημερινής ημέρας (Σάββατο 18.02.2017) θα οριστεί Γενική Συνέλευση των μεταφορέων για να αποφασίσουν εάν θα αρχίσουν αύριο πρωί της Κυριακής τις εργασίες τους όπως είναι η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

4. Για τη μεταβατική περίοδο των 30 ημερών, θα αποφασιστεί ένα ποσό, μεταξύ Eurogate και μεταφορέων, για τυχόν αποζημιώσεις, για κάθε φορτηγό που μπαίνει στο λιμάνι.

 

Πηγή: ΓΤΠ