Αρχική Τελευταία Νέα Μέχρι και τετραπλάσιες οι παροχές σε άντρες αθλητές σε σχέση με γυναίκες

Μέχρι και τετραπλάσιες οι παροχές σε άντρες αθλητές σε σχέση με γυναίκες

Τροποποίηση στον νόμο του ΚΟΑ προωθεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα των φύλων και η παροχή ίσων ευκαιριών σε άντρες και γυναίκες αθλητές σε εθνικές ομάδες, τόσο σε ομαδικά όσο και σε ατομικά αθλήματα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, που κατέθεσε την πρόταση τον Οκτώβριο, ανέφερε ότι θα γίνει τροποποίηση στο άρθρο 5 του νόμου του ΚΟΑ που αφορά τους σκοπούς λειτουργίας του

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠΑΣΠ και τον Πρόεδρό του, τον κ. Νεοφυτίδη για τη συνεργασία, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε και να καταθέσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι ομόφωνα στήριξαν την ανάγκη για τροποποίηση της νομοθεσίας, την Επίτροπο Ισότητας, η οποία στήριξε τη συγκεκριμένη τροποποίηση στη νομοθεσία, αλλά και τον ΚΟΑ, ο οποίος κατέθεσε τη θετική του γνώμη και άποψη, όσον αφορά την τροποποίηση του νόμου που τον αφορά», είπε ο κ. Αποστόλου.

Όπως είπε, το ζήτημα θα συζητηθεί και την επόμενη βδομάδα, όταν θα υπάρχουν και γραπτώς οι θέσεις του ΚΟΑ και του Υπουργείου Παιδείας και η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί εντός του Μάρτη στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα, αλλά ακόμη, όσον αφορά τις οικονομικές παροχές, υπάρχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «από την έρευνα που κάναμε το 2020 μαζί με την Επίτροπο Ισότητας, οι παροχές για τους άντρες είναι περίπου τέσσερις φορές πιο ψηλές από ότι στις γυναίκες». Ως παράδειγμα ανέφερε το ότι δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές από τη Λευκωσία, ένας άντρας και μια γυναίκα, που καλούνται σε προπόνηση στη Λεμεσό, ως έξοδα ο άντρας θα λάβει €120 ενώ η γυναίκα €40. Κι αυτό είναι δυσμενής διάκριση, είπε.

Ο κ. Νεοφυτίδης ευχαρίστησε τον κ. Αποστόλου για τη βοήθεια που παρείχε για να προχωρήσει η τροποποίηση της νομοθεσίας, που, όπως είπε, είναι προσπάθεια τουλάχιστον των τελευταίων 4 χρόνων, για να εξασφαλιστούν ίσες παροχές στον αθλητισμό στα ομαδικά αθλήματα τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες.

«Νομίζω ότι σήμερα, ανήμερα της μέρας της γυναίκας, δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα νέα που ακούσαμε μέσα από την Επιτροπή Παιδείας και τους κύριους βουλευτές. Είναι όλοι θετικοί για να προχωρήσει η συγκεκριμένη τροποποίηση και είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα επιτευχθεί ένας τεράστιος στόχος του ΠΑΣΠ, θα γίνει ένα τεράστιο βήμα στον χώρο του αθλητισμού, για τα θέματα της ισότητας ανδρών και γυναικών».