Αρχική Τελευταία Νέα To 2018 βγάζει το νάρκοτεστ στους δρόμους – Όσα πρέπει να ξέρετε...

To 2018 βγάζει το νάρκοτεστ στους δρόμους – Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία

Στις αρχές του 2018 θα εφαρμοστεί στην Κύπρο το περίφημο νάρκοτεστ που έχει σκοπό να καταπολεμήσει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από οδηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του OffsiteCy εδώ και περίπου 15 ημέρες το Κρατικό Χημείο της Δημοκρατίας το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο εφοδιάστηκε με τα κατάλληλα μηχανήματα. Στην όλη διαδικασία θα είναι  άκρως σημαντικός και ο ρόλος της Αστυνομίας.

Ήδη άρχισε η εκπαίδευση του προσωπικού του Χημείου, καθώς και η μέθοδος επί της οποίας θα βασίζονται οι μετρήσεις. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα για ένα ευρύ φάσμα αναλύσεων ωστόσο πρέπει η μεθοδολογία να αφορά το νάρκοτεστ. Στόχος να τεθούν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε τα αποτελέσματα να είναι ακριβή και αξιόπιστα για να μπορούν να κατατίθενται στο Δικαστήριο. Η διαδικασία της μεθοδολογίας και της εκπαίδευσης θα διαρκέσει έως το τέλος του 2017.

Το Κρατικό Χημείο εφοδιάστηκε με δυο μηχανήματα μέσω ευρωπαϊκού διαγωνισμού. Πλειοδότησε συγκεκριμένη εταιρεία από την Ελλάδα η οποία προμήθευσε το Χημείο με αμερικανικής κατασκευής όργανα. Σημειώνεται ότι το ένα εκ των δυο μηχανημάτων θα αφορά το νάρκοτεστ, αφού το άλλο θα «συνδεθεί» με φυτοφάρμακα. Το κόστος ενός εκάστου των μηχανημάτων ανήλθε στις 350.000 ευρώ.
 

Η διαδικασία

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει η Αστυνομία και κυρίως η Τροχαία. Το Τμήμα πρέπει να εφοδιαστεί με απαραίτητα μηχανήματα συμβατά στα μηχανήματα νάρκοτεστ του Κρατικού Χημείου.

Όταν οι αστυνομικοί λάβουν το δείγμα από τους παρανομούντες οδηγούς μέσω σάλιου, θα αποστέλλεται στο Κρατικό Χημείο το οποίο με την τεχνογνωσία του εν λόγω μηχανήματος θα πιστοποιεί το  αδίκημα της χρήσης ναρκωτικών. Το αποτέλεσμα θα αποστέλλεται στην Αστυνομία και από εκεί στο Δικαστήριο.

Πηγή: OffSite